Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Priprava vrtnic na zimo

Moderator: Melona

Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

No tale tema je prišla ravno ob pravem času, da sem začela razmišljati kako bom to jaz delala, letos, ko mi je prvič.

Tako sem si zamislila. Obrezovala vrtnic ne bom nič, ker so še mlade in jih tudi spomladi kaj veliko nisem imela namena obrezovati (antične in angležinje), ker bi rada, da naredijo grme.

Hibridne čajevke bom že sedaj malo prikrajšala, sem še v dilemi za koliko, grme in floribunde bi tudi pustila pri miru. Te bi obrezala spomladi.

Vse bi malo obsula z zemljo in to je to. Ali bi morala pred obsutjem okrog vrtnic še malo okopati?

Kaj pravite, sem ubrala pravo strategijo?
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

jaz nisem nikoli okopavala, niti pri mami, ki ima vrt v bližini tebe. Prvo leto sem jih sicer pokrivala s smrečjem, ker je pač bilo pri roki, lani nič več. Po današnjem obhodu vrtnic vsekakor moram narediti opore za plezalke, saj so v mesecu ali dveh naredile dooooolge veje. Zanimivo mi je tudi dejstvo, ki ga letos jeseni prvič opažam, namreč, oblika rasti grmov. Tega lani nisem videla, saj so bili nekateri grmički še mali, zdaj pa se natančno vidi, kako tendenco imajo. Največja raznolikost je med samimi angležinjami, ene imajo rast rugoz, druge so skoraj kot kake višje portlandke s kompaktnimi grmi. Vsem pa, brez izjem, paše tole jesensko vreme. Barve cvetov so vibrantne, dišijo, kot poleti niso, čudovite so.

namenila sem se tiste, ki imajo dolge, šibkejše veje, povezati skupaj z vrvico in privezati ob kake količke, da jih ne polomi sneg, redkejše grme bolj obrezati, da se zgosti oblika, nekaj bo tudi prestavljanja in nekaj jih bom podarila, saj ne sodijo več v željeno shemo. Predvsem hibridne čajevke.

Ker sem poleg ostalega naročala tudi pri Rosenlottum, me malo bremza načrtovanje, kam umestiti prispele sadike, saj se je na Vica težko zanesti._________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Vrtnice sem posadila letos pomladi. Niso še prav velike, tako da mi zaradi snega verjetno ni treba skrbeti, da bi jih lahko polomil.
Gotovo jih bom zastrla z zemljo in tudi s smrekovimi vejami. Pa ne toliko zaradi mraza, ampak hudega in mrzlega vetra, ki pravijo da jim najbolj škodi. Pa še en razlog je - prekrita zemlja ostane mnogo bolj rahla.
Garden-ja

Odgovor Napisal/-a Garden-ja »

Glede vetra garantiram, da vrtnicam v počitku čisto nič ne škodi. Ker bolj močna in ledena burja, ki brije mimo mene, težko še kje._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Isaan

Odgovor Napisal/-a Isaan »

V zadnji reviji Rože & Vrt ( kupila sem jo predvsem zato, ker je notri obljavljen vrt moje kolegice Lučke š. -umetniški) sem naletela na prispevek Dajmo vrtnice spat ali nekaj podobnega. V glavem je opisano kako jih propraviti na zimo, ampak zmedel me je stavek,kjer avtor napiše pod sliko vrtnce ujete v kristalčke slane, da je to sicer zanimivo, vendar pa da s tem vrtnici ne naredimo nobene usluge. Ni mi popolnoma jasno ampak sklepam, da je hotel povedati, da je treba vrtnicam prej cvetove porezati preden začne zmrovati.

Kaj menite ali je to res potrebno, ker jaz bi zelo rada videla moje vrtnice v teh kristalih in naredila nekaj prekrasnih fotk...
Poezija

Odgovor Napisal/-a Poezija »

Kar naredi fotke in ne sekiraj se, sezona cvetenja še ni mimo._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Priznani am. strokovnjak pravi, da se zadnji cvetovi ne porežejo, ker je to zaključna faza v sezoni vrtnice. S tem, ko ji ne odrežemo cvetov tudi puščamo veje na celem in ne vnašamo bolezni.
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Tudi jaz jih zadnje dve leti jeseni več ne obrezujem. Z vrvjo malo povežem večje grme, predvsem tam kjer so odgnale nove veje in to je to.

Ko sem jih obrezovala jeseni, sem spomladi zaradi pozebe morala ponovno krajšati vrhove. Zdaj je škoda manjša.
bobolino

Odgovor Napisal/-a bobolino »

Verjetno bo te, ki sedaj cvetijo na polno, treba obrezati, oziroma vsaj obtrgati odmrle cvetove?_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
rene

Odgovor Napisal/-a rene »

Veliko večino jesenskih cvetov mi "obtrgajo" srne Evil or Very Mad tako da s tem nimam težav Sad .

Počasi bo treba začeti razmišljat o ograji, potegne pa to za sabo kar nekaj težav......... ali pa bom še malo povečala število grmov in potem ni vrag da bo kaj ostalo tudi za mene Confused .
Odgovori