Sladka batata, sladki krompir - Ipomoea batatas

Odgovori
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Da malo obudimo to temo. Letos tudi jaz prvič poskušam z gojitvijo sladkega krompirja. Vem da sem precej pozen, ampak včeraj sem dal krompir v vodo na način kot je prikazan na sliki spodaj (na sliki niso moji krompirji). Pa me zanima na kakšni temperaturi je najbolje kaliti zadevo? Potem ko enkrat poženejo kali, pa rabi verjetno tudi precej svetlobe.

Lad20

Odgovor Napisal/-a Lad20 »

Trocki je napisal/a:
Da malo obudimo to temo. Letos tudi jaz prvič poskušam z gojitvijo sladkega krompirja. Vem da sem precej pozen, ampak včeraj sem dal krompir v vodo na način kot je prikazan na sliki spodaj (na sliki niso moji krompirji). Pa me zanima na kakšni temperaturi je najbolje kaliti zadevo? Potem ko enkrat poženejo kali, pa rabi verjetno tudi precej svetlobe.

Jaz sem letos tudi poizkusil na ta način. Imel sem en gomolj, do polovice v vodi, nastanjen na okenski polici(nad radiatorjem). Pognal je po okoli dveh tednih...Ko so bili poganjki veliki par cm, sem jih posadil v lonček s substratom. Pomoje je važno samo, da imajo veliko svetlobe in veliko toplote... Moji so bili na vzhodni strani, kjer jih je grelo tudi dopoldansko sonce...
kamelca

Odgovor Napisal/-a kamelca »

Trocki je tudi mene 'sprovociral', da sem dala gomolj v vodo. Bodo poganjki hitreje rastli :-)
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Kako se pa poganjki posadijo v zemljo?
Jih kar odlomiš in posadiš ali jih moraš izrezati skupaj z nekaj gomolja ?_________________Lp

Nauta
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Iz poganjkov se dela potaknjence, ko pa se ukoreninijo so zreli za na prosto.

Mraza - minusa in okoli ničle ne prenašajo, zato šele po ledenih možeh.

Me zanima kako vam bo uspeval in upam, da boste kaj poročali.
Nauta

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Hvala, bom poročala v vsakem primeru, če bo kaj Wink ali če ne bo nič uspelo. Crying or Very sad_________________Lp

Nauta
Trocki

Kdaj se naj bi pobiral sladki krompir? Moje sadike so v zemlji od 10. maja.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Se mi zdi, da lahko že pobiraš ali pa počakaš do zmrzali, saj nekaj bodo verjetno še zrasli, dokler še dela zelenje. Komaj čakam da vidim pridelek, nekaj se sicer že vidi Smile
Trocki

Izkopal danes in pričakalo me je razočaranje. Gomoljev ni. Crying or Very sad
Rastlina je bila drugače lepo razraščena na cca 1m2 vendar drugega kot za mezinec debele korenine jaz nisem našel v zemlji.
Nič jasno. Imel pa sem tako sorto kot spodaj na sliki.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Hm, čudno. Po navadi tudi te napravijo kakšne gomolje, vendar manjše.

Jaz imam posajeno navadno, sicer ne vem imena sorte, je pa lepo obrodila. Testno sem eno rastlino iskopal pred tem poslabšanjem vremena in sem pozitivno navdušen. Tudi na krožniku me je lepo presenetila.
Devet rastlin je še v zemlji, prihodnje dni pa izkopljem tudi te.

Naslednje leto bo zagotovo še na repertoarju.
Odgovori