Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Uh, tule bi se pa jaz "prislinil" za semena, če ne prej vsaj za naslednje leto. Tisto"hrastovo" - solata Katalonija imam celo lastno seme, za ostale pa bi se priporočal, ko bodo na voljo.
Živa, od jutri naprej sem cel teden odsoten in ni potrebe za takojšnjim pošiljanjem. Vseeno hvala, se zmeniva kasneje. Potem lahko komu dam seme zelene Katalonije (hrastov list). Sem imel že spomladi in bi ponudil, pa nisem bil prepričan, če je tapravo.
Pika, lani sem Catalogno sejala spomladi samo za semenitev. Zato vem, da je to res Catalogna. Hardy se od nje ne loči na videz po ničemer, mogoče je za spoznanje bolj svetlo zelene barve.
Po logiki je pa tako: če je Catalogna zimska solata (kar je), bo sedaj šla hitro v cvet. Hardy je pa poletna sorta in naj bi šla kasneje. Da ne zamešam obeh, letos Hardy nisem sejala. Doma imajo najraje glavnato solato, sama jem vsakršno, tako da hrastov list mešam malo v ostalo.
Tako da vidne razlike med njima ni, je treba paziti med procesom sejanja, označevanja, pobiranja in shranjevanja.
Pa še ena razlika je: Catalogno prodaja samo Amarant, Hardy pa poleg njega še ostale navadne znamke. Zato sem prvo lani sejala samo za seme. Polži je naj ne bi marali, vendar je bila pozimi to edina solata, ki jim je bila na voljo do pomladi in so žrli, ne da bi vedeli, da je ne smejo.
Letos sem sejala 2 paketa Mareville, ki je lani vsa vzklila: poletna sorta, ki NE GRE V CVET. Res ne gre, ker mi je lani segnila, namesto cvetela. Cveti le, če ima 4 tedne sušo, pa zgodaj jo je treba sejati. Letos to delam neuspešno od januarja, nič ni vzklilo, zato sem kupila 6 sadik od Perdihove, 5 jih je še (eno strune pregriznile), ki sem jih posadila kar v rastlinjak in jih tam ne bom nekaj časa zalivala, ko bodo naredile glave. Če mi bo uspelo, bom dobila par semen, ker tudi semena nima ta solata veliko, zelo malo, pravijo. Ampak sem trmasta in bi res rada to solato sama pridelovala, ker je bo potem dovolj do jeseni. Samo semena pa ni in ni oz. ne klije kupljeno drago seme, pa še veliko ga ni (tam cca 20 semen).
Delam reklamo za Marevillo, da še katero navdušim, samo še nobene nisem. _________________Lp, Živa