Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
In še odgovor o vzgoji. Na polici v jedilnici,ko prostora zmanjka dodam še na polico v dnevno,potem sledi spalnica,...
Plamenka je napisal/a:
Semena kalim na okenski polici nad radiatorjem, tudi male rastlinice so nekaj časa tam, potem jih premaknem v manjši zimski vrt, kjer je hladneje, svetlobe je pa dovolj.
Lahko prilepite kakšno slikico tunelov ali pa malih balkonskih rastlinjakov. Jaz imam kurilnico brez oken, razen ene line, kurim vse prostore v hiši razen spalnice, tu bi bilo prostora za nekaj lončkov. Razmišljam tudi o pisarni v službi. Bolj me vleče kakšen tunelček na terasi ali balkonu._________________Andreja
Mini balkonske rastlinjake, kakršnega imam sama za predvzgojo rastlin, imajo vsako pomlad v ponudbi vsi večji ponudniki opreme za vrt.
Za boljši izkoristek svetlobe sem na zadnjo stran dodala alu folijo:
Mali tunelček sem pred leti kupila v Sparu a je kvaliteta "nič od niča". Po treh letih so se polomili vsi plastični kotni spojni elementi in če hočem, da se drži skupaj, ga moram krepko čez in čez povezat. Lahko si ga narediš tudi sama: odrežel par meter in pol dolgih mladih leskovih vej, jih upogneš in čeznje napneš folijo.
Ob toplih dneh seveda ne smeš pozabiti na zračenje, da se sadike ne "skuhajo".
Tole z vzgojo rastlinic spomladi je tudi zame en velik križ. Nikoli ne vem, kdaj je primeren čas za prestavitev rastlinic ven na mrzlo. Imam dva plastična gredna rastlinjačka, ki ju po potrebi prestavljam tudi na teraso, ki gleda na jZ stran-tako je ves dan na soncu (če sije). Zamene bi bilo najbolj koristno, če bi bile tako dobre in spomladi napisale, kdaj ste prestavile rastlinice iz hiše v zunanje rastlinjake, tunele,... A bi šlo? Drugače tudi jaz nakaljujem in vzgajam rastlinice ob velikem oknu (JZ). Vendar je po pikiranju tam taka gneča, da se komaj prebijamo mimo, zato bi mi bilo zelo všeč, če bi šle rastlinice čimprej na prosto. Pa tudi rastline so zaradi pomanjkanja svetlobe vsako leto pretegnjene..._________________naredimo svet lepši
brbr: pri meni gre takole: okoli 9. marca sejem paradižnike, proti koncu marca jih pikiram, čez en teden grejo v rastlinjak. Potem pa kakor je vreme. Tudi se je že zgodilo, da je bilo ponoči minus in sem spodaj v en velik emajliran lonec (da ne bi prišlo do požara) dala gorečo svečo, čez rastlinjak pa vrgla staro odejo in to par noči zapored. Raje vidim, da sadike malo zakrknejo, kot da se mi na znotraj na toplem pretegnejo.
Tisti, ki so bolj pridni, pa v takem mrazu gajbice s sadikami prenočujejo na toplem in jih nosijo ven le čez dan.
o .. zanimiva tematika. Prav gotovo bom našla marsikaj uporabnega. Že po glavi švigajo ideje, kako bi mogoče iz kakih ostankov naredila kak mini rastlinjak za na balkon. Ker pač tudi sama nikjer nimam ugodnih razmer za začetno rast. Bi pa letos predvsem rada poizkusila z zimskim sejanjem. Računam na Muho in še koga, da nas neuke malo spomnijo na to, ko bo pravi čas za tovrstno početje. V res zimskih časih tole meni ne gre preveč od rok. Se moram malo v roke vzet.
Sanjarka Ana, brez skrbi, enkrat proti koncu februarja bom spet oživila temo o zimskem sejanju, prej se po mojih izkušnjah ne splača.
Predvzgoja sadik brez ogrevanih rastlinjakov, zimskih vrtov ali velikih svetlih in praznih neogrevanih prostorov v hiši je kar dobra naloga za naše male sive celice .
Muha, hvala za pojasnila glede tvoje vzgoje. Jaz ponavadi sejem plodovke nekje v drugi polovici februarja (mogoče prezgodaj?), potem pa kar cincam s prestavitvijo ven. Bom to sezono probala biti bolj odločna._________________naredimo svet lepši
brbr, paprike in čilije (in kakšen zgoden balkonski paradižnik) je treba sejati že v februarju, s paradižniki se pa lahko počaka do marca, če nimamo primernih pogojev. Izkušnje nekaterih pravijo, da ne zamudimo veliko, če cincamo s sejanjem celo tja do začetka aprila.