![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
2-3m visok okrasni grm
-
na primer tudi lovorikovec
Zimzelen grm, paša za čebele, skrivališče za ptice, morebiti tudi vir jagod za kose in škorce.
Utegne biti zoprna pregrada za nepovabljene poglede 24/7/365.
Neprijetna plat te vrste je užitnost korenine za voluharja, še bolj kot to pa slaba zimska vzdržnost novih sort. Rešitev je oprezovanje za starimi in vraščenimi grmi (stare in preverjene sorte) iz katerih si nabereš kakšen potaknjenec (konec avgusta, septembra).
In zate zuf, verjetno najvrednejši atribut. Lepi bleščeči listi, ki vrtu dajejo vtis "fensi", "nobel", "japijevske" hortikulturne kreacije. He, he, upam, da si razumel šalo
.
Zimzelen grm, paša za čebele, skrivališče za ptice, morebiti tudi vir jagod za kose in škorce.
Utegne biti zoprna pregrada za nepovabljene poglede 24/7/365.
Neprijetna plat te vrste je užitnost korenine za voluharja, še bolj kot to pa slaba zimska vzdržnost novih sort. Rešitev je oprezovanje za starimi in vraščenimi grmi (stare in preverjene sorte) iz katerih si nabereš kakšen potaknjenec (konec avgusta, septembra).
In zate zuf, verjetno najvrednejši atribut. Lepi bleščeči listi, ki vrtu dajejo vtis "fensi", "nobel", "japijevske" hortikulturne kreacije. He, he, upam, da si razumel šalo
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
-
Citiram: |
No, eden, ki si ga jaz zelo želim pa si ga zaradi velikosti ne morem privoščit - Sambucus nigra Black Lace. Končna velikost okoli 3m. Noro lep in še uporaben kot vsak drugi bezeg. |
Garden-ja, kolikor mi je poznano bezgovi grmi kar dobro sprejemajo rez in mislim, da bi ga tako lahko zadrževala v okvirih manjšega grmiča. Naprimer.
Tudi pokojna Ruth ga je kombinirala v okenske zasaditve. Bi rekel, da je bila v tem primeru zelo drzna. Glede na to predvidevam, da bi na tvojem vrtu zmogel tudi bolj zahtevne poglede, pričakovanja, želje ...
Posajenega ga imam šele drugo leto in ti lahko le pritrdim. Zelo lepa barva, v kombinaciji s cvetjem še posebaj, zanimiva struktura, vonj, neobčutljivost.
-
-
Ja, Ruth je v korita dajala marsikaj ampak v tem primeru gre za sezonsko rešitev, potem pa na kompost ali pa kam, kjer lahko raste naravno. Tudi sicer sem se naučila, da računanje na to, da bom nekaj obrezovala, ne prinese nič dobrega, rastlina ni nikoli tako lepa kot taka, ki ji pustimo njeno naravno rast. Dvomim, da bi bil grm, ki želi zrasti med dvemi in tremi metri, lep visok pol metra. Kaj več si pa žal ne morem privoščit.
Sem ga pa prvič videla prav v njenem katalogu. Vendar ni bil v okenskem koritu ampak v loncu, če me seveda spomin ne vara.
Svojega pa kar pokaži v posebni temi. Ali pa tudi v tej, bo zuf videl, kaj zamuja.
_________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Sem ga pa prvič videla prav v njenem katalogu. Vendar ni bil v okenskem koritu ampak v loncu, če me seveda spomin ne vara.
Svojega pa kar pokaži v posebni temi. Ali pa tudi v tej, bo zuf videl, kaj zamuja.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
-
U, ste se razpisali.
Mogoče sem dal malo premalo podatkov, tako, da dosti tega kar ste našteli ni primerno.
Mislil sem 2-3m končne višine brez obrezovanja za živo mejo.
V bistvu iščem neko alternativo cipresam, ki so sedaj v ponudbi, zrastejo do 2m brez obrezovanja, so zimzelene in ustvarijo lepo živo mejo, ki se tudi v širino ne razraste preveč.
Zdaj bo pa izbor kar drastično upadel, pa vseeno upam, da kaj najdemo.
Mogoče sem dal malo premalo podatkov, tako, da dosti tega kar ste našteli ni primerno.
Mislil sem 2-3m končne višine brez obrezovanja za živo mejo.
V bistvu iščem neko alternativo cipresam, ki so sedaj v ponudbi, zrastejo do 2m brez obrezovanja, so zimzelene in ustvarijo lepo živo mejo, ki se tudi v širino ne razraste preveč.
Zdaj bo pa izbor kar drastično upadel, pa vseeno upam, da kaj najdemo.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
zuf, medvejka - belo cvetoča (japonske nikar, ker je invazivna), dojčija in vajgelija še vedno ostanejo. Opazujem grme, ki se jih nihče ne dotakne in v višino ne dosežejo 3 metrov. Grejo pa v širino, posebno medvejka zaradi povešavih vej.
Avtohtona kalina (liguster) na skromnih kraških tleh tudi ostaja pod 3 metri.
Avtohtona kalina (liguster) na skromnih kraških tleh tudi ostaja pod 3 metri.
-
Ah, za živo mejo vedno svetujem to kar imam sama pa sem pozabila ime.
Mi kdo pomaga? Zimzelena, list podolgovat temno zelen, mladi listi obarvani bordo, držiš komot tudi na 1,5m, med 2 in 3m pa je naravna rast.
Cveti z belim socvetjem, drobni cvetki, rahlo spominjajo na bezeg.
Nobenih bolezni, ni potrebno zalivanje._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Mi kdo pomaga? Zimzelena, list podolgovat temno zelen, mladi listi obarvani bordo, držiš komot tudi na 1,5m, med 2 in 3m pa je naravna rast.
Cveti z belim socvetjem, drobni cvetki, rahlo spominjajo na bezeg.
Nobenih bolezni, ni potrebno zalivanje._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...