Bučevke 2014
-
- Kraj: Rimske Toplice
Andreja je napisal/a: |
Plamenka, kako pa potem posadiš te buče, ki so po 3 v enem lončku? Meni se ni nikoli obneslo, če sem jih ločevala, ker menda potrebujejo koreninsko grudo. Pustiš eno, ostalo pa odščipneš? |
Včasih so dali buče nakalit v vlažno žaganje in so jih take sadili, brez koreninske grude, pa z ukoreninjanjem ni bilo težav.
-
Pri cepljenih rastlinah je potrebno paziti, da podlaga ne odžene in da vse poganjke od podlage sproti odstranjujejš. Drugače cepljen del zaostane v rasti. Če podlaga prevada, potem pač dobiš nekaj drugega, plodovi še bodo vedno užitni. Lahko pa potem uporabiš seme od teh plodov, da si sam vzgojiš podlage.
Seznam buč, ki jih letos gojim:
- Dill's Atlantic Giant
- Muscat de Provence
- špagetarica
- Sweet Dumpling
- Butternut
- Hokaido
- Aspen F1
- velika rumena z belim mesom
- pa še ena iz skupine muškatnih buč, sumim, da je Long Island Cheese
- patišon
- pa še nekaj različnih jedilnih bučk(razni hibridi)
Letos se bom prvič lotil opraševanja, da si zagotovim lastno seme.
Prav tako sem ugotovil način, kako tudi 6 let staro seme pripraviš do kaljenja. Imel sem velike težave s kaljenjem semena. Enostavno ni hotelo kaliti. Zato sem si naredil kalilne vrečke.
Vzel sem si prozorne vrečke za zamrzovaje hrane in vanje dal mokre papirnate brisače. Seme sem dal vanje in vse skupaj postavil v terarij. Seme je vzklilo v 2-3 dneh in kaljivost je bila nad 90% pri vseh semenih.
Seznam buč, ki jih letos gojim:
- Dill's Atlantic Giant
- Muscat de Provence
- špagetarica
- Sweet Dumpling
- Butternut
- Hokaido
- Aspen F1
- velika rumena z belim mesom
- pa še ena iz skupine muškatnih buč, sumim, da je Long Island Cheese
- patišon
- pa še nekaj različnih jedilnih bučk(razni hibridi)
Letos se bom prvič lotil opraševanja, da si zagotovim lastno seme.
Prav tako sem ugotovil način, kako tudi 6 let staro seme pripraviš do kaljenja. Imel sem velike težave s kaljenjem semena. Enostavno ni hotelo kaliti. Zato sem si naredil kalilne vrečke.
Vzel sem si prozorne vrečke za zamrzovaje hrane in vanje dal mokre papirnate brisače. Seme sem dal vanje in vse skupaj postavil v terarij. Seme je vzklilo v 2-3 dneh in kaljivost je bila nad 90% pri vseh semenih.