Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Burbonke
Moderator: Melona
1vrtnica je napisal/a: |
Počasi se pripravljam na spomladansko obrezovanje vrtnic in prebiram stare zapiske. Lani sem se spomladi udeležila obrezovanja burbonk v Kostanjevici in g.Prošt me je opozoril na razliko v rasti burbonk. Večina jih raste povešavo, kar pomeni, da se dolge veje naravno povesijo in nato poženejo krajše vejice s cvetovi po celotni dolžini dolgih osnovnih vej. Izjema bi naj bili Boule de Neige in Baron Gonella. Ti dve sta po rasti bolj podobni čajevkam, njuna rast je bolj navpična. Tudi obrezovanje bi naj bilo bolj podobno obrezovanju čajevk, torej precej na kratko. Moj Baron Gonella je dobro prestal svojo prvo zimo pri meni in zdaj sva seveda postavljena pred dejstvo, da bo potrebno vzeti v roke škarje. Ravno danes sem si ga spet ogledovala, pognal je nekaj kar dolgih vej, so pa še pretanke, da bi se videlo, kakšne rasti bo kasneje. Kakšne so izkušnje pri drugih? |
Poezija je napisal/a: |
Pred približno enim letom so bile burbonke posajene na stalno mesto. Največja Honorine de Brabant je pravi velikan (preko 20 vej). Velik gost grm, najdaljše veje nekaj manj kot 3m. Zraven je posajena Province Panachee, katera je približno za pol metra do meter manjša in tudi gost grm. Opora bo za njima - lesen plot, visok čez katerega se bosta prevešali. Pierre Oger je podobne rasti in višine kot Province P., torej zelo gost grm in nekje do 2 m visok. Madeleine de Vauzelles bolj vitka in nereazvejana, dve najdaljši veji nad 2m. Mme. Isaac Pereire tudi bolj ozka in bolj malo razvejana. Najdaljše veje do 2,5 m. Louise Odier najbolj vitek, najmanj vej, visok od 1,5 - 2m. Vsem še moram narediti opore. |
Lepo je bilo tole prebrati. Vse naštete vrtnice pri Poeziji in Bažiki bi naj torej sodile v večinsko skupino povešavih. Tudi moja Honorine je ža kar mali orjak. Vzgajam jo kot plezalko na okvirju pri vhodu in če bo letošnji prirast tak, kot je bil lanski, bo svoje del okvirja letos prerastla. V samo treh letih! Ostale burbonke pri meni še niso tako razvejani gosti grmi, kot pišeš ti, Poezija. Izgleda, da se v toplem podnebju hitreje razkošatijo. Sem pa vesela, da si jih lahko privoščim. Bala sem se namreč, da ne bodo prestale naših zim in -20 C, ampak zaenkrat jim ni hudega. Jamain, Baron Gonella je tudi na tvojem seznamu. Kako vama gre? Si ga kar pustila ali si ga kaj obrezala? |
Citiram: |
Poezija: 1vrtnica saj tudi pri meni niso vse košate, 3 so 3 pa ne, tako kot sem napisala. Cvetele pa so vse prvo leto zelo malo, le kak posamičen cvet. To leto upam na večji razcvet. |
Jamain je napisal/a: |
Ups, Jamain je šele zdaj videla to temo, pardon. Najprej tole: prvi dve leti mi naših absolutno nismo obrezovali, razen kake mrtve vejice in podobno. Če so rastline bile sajene lani, jih jaz praktično ne bi rezala. Morda bi kaj minimalno prikrajšala, da ne štrli na vse strani (govorim ravno za Boule de Neige in Baron Gonella), in to je to. Je pa na splošno res, da rasteta zelo drugače. Moja Boule de Neige je imela prvo leto in pol malo oporico (palce, ka katero sem jo malo privezala, ker so bile veje še tanke), zdaj pa je samostoječ grm, ki ga kar precej obrežemo (ne ravno do tal, ampak res precej, na kakih 70 cm višine, s tem, da je na koncu sezone višji od mene). Baron Gonella pa je naš tudi še mlad (dve sezoni) in ga še nismo kaj dosti obrezovali. Veje so sicer še mehke in jih privezujem na oporo, ki je tam zraven tudi zaradi drugih. Pričakujem pa, da se bo ojačal, podobno kot Boule de Neige. |
No, pri meni so vse vzpenjalke pognale dolge veje, vse tam do 3 metrov. Štrajka tista, ki sem se je najbolj veselila - M. Isaac Pereire. Ima samo eno vejo, dolgo okoli 2m, ostale so vse odmrle.
Najbolj ekspozivna je Honorine de Brabant, ta je že lani bila za okoli pol loka je je cvetela po celotni dolžini, letos pa je ogromna in veje sem zavezala okoli loka in še upognila na vse strani.
P. Oger je ostal grmast, je pa zelo bogato obraščen.
Variegata di Bologna, ki je najdlje pri meni, saj bo letos jeseni imela tri leta, je pognala ogromno dolgih vej - čez dva metra, stare pa so ostale bolj meter dolge in zelo razvejane.
No, te zadnje sem ravno včeraj obrezala, danes pa sem dala vanjo tisto stebrasto oporo in zdaj bom te enoletne šibre navezala polkrožno okoli. Je pa vej toliko, da bom verjetno morala še kakšno odrezat stran.
Joj, prav predstavljam si jo, kako bo cvetela po celotni dolžini vej
1vrtnica: Zanimivo, Garden-ja, tudi pri meni je podobno. Honorine je zelo košata in visoka, Mme. Pereire pa samo ena daljša veja, cca 1 m. Jamain, če se prav spomnim iz Kostanjevice, so tam Boule de Neige premalo radikalno obrezovali in videz grma ni tako košat, kot pri ostalih burbonkah. Prav malo se bojim, da se mi ne bi podobno zgodilo pri Goneli. Malmasonka se pri meni prvi dve leti nikakor ni hotela zgostiti. Zelo malo novih vej je poganjala, tudi z višino ni pretiravala. Zato sem jo dve leti kar precej rezala. Lani spomladi sem jo pustila malo višje, nekje 40 cm, potem je čez poletje pognala kar nekaj novih vej. Letos imam prvič občutek, da ja taka, kot bi naj bila in ne rabi več preveč reza. Skrajšala bom samo nadaljše veje, nekjena 60-70 cm, zaradi oblikovanja grma, ostale bom pustila. |
Jaz še vedno upam, da bo Isaac Pereire pognal letos še kakšno vejo. Ga bom prav posebej crtala in spodbudila z "bikovo krvjo".
Variegato di Bologna sem potem kasneje povezala okoli nosilca. Mlade veje so se lepo upogibale, pri dvoletnih pa sem imela take težave, da sem morala spremeniti načrte. Dve sta se mi zlomili, zato sem jih odrezala, ostale sem upognila v lok nazaj.
Nekatere od novih, za katere več ni bilo prostora na nosilcu, bom zaklinila na palice na višino 70 cm. Lani sem jih dala do tal pa so se posušile konice veje v dolžini vsaj 40 cm.
1vrtnica, a to imaš grmasto Malmaisonko? Daj prilepi kakšno fotografijo. Jaz si plezalke ne morem privoščit, tole grmasto bi pa lahko še kam vtaknila. Toliko berem zadnje dni o njenem vonju, da skraj ne morem mimo.
1vrtnica, pri nas se Baron Gonella lepo razvija, če bom uspela, ga bom šla te dni slikat zdaj, ko se vidi samo gole veje. Gosti se iz leta v leto, to jaz opažam pri vseh svojih burbonkah. Malce je treba biti potrpežljiv, pa gre. No, je pa res, da je pri nas sezona rasti daljša in imajo več časa. Garde-ja, pri nas je največji problem poletna suša, če boš tvojo Pereire malo zalila čez poletje, bo gotovo septembra kosmata, naša je šla gor kot raketa.Lahko izbrskam slike zaporednih let, pa pokažem, kako se je razvijala (razen če že kje nisem, sploh se ne spomnim več), če vaju zanima. Variegata di Bologna pa po besedah Prošta itak sodi med tiste toge burbonke (kot Boule de Neige) in je precej pokončne rasti. To, da bi upogibala stare veje, se res naj ne bi najbolje obneslo (in ti imaš žal dokaze v rokah, tako rekoč). Jaz bi mehke veje ukrivljala, a ne prenizko. Aja, gmasto malmaisonko imam tudi jaz, samo je v družbi z Baron Girod de l'Ain, ki jo malce stiska dol. je pa za dve sezoni staro rastlino prav čudovita. Vidiš jo lahko tudi pri nas. |
Garden-ja, res imam grmasto varianto in diši fenomenalno. Slikce so pa že. http://rastline.mojforum.si/rastline-about3373-20.html Jamain, imaš še ti kakšne slike tvoje malmaisonke? |
O, imam, imam. Prilepim kar tukaj (upam, da me ne bo Garden-ja kregala :P) Kot sem rekla, pri meni raste skupaj z Baron Girod de l'Ain. Barvno se ujemata krasno, kajne? Drugače pa ima na teh slikah rastlina dve leti (štejem od časa cepljenja dalje) in je lansko prvo cvetenje bilo že čisto prve dni maja. Slika ni najboljša, vidi pa se, da raste v gužvi... Eden od cvetov, ki so se popolnoma odprli. Bilo jih je kar nekaj, precej pa tudi poškodovanih, zalizanih ipd., kot se npr. vidi na spodnji sliki. Tako pa je cvetela v začetku julija. Cvetovi so bili majhni in so se odpirali s težavo zaradi vročine. Ampak je bila vseeno lepa, ne? |
1vrtnica: Zanimivo, Jamain, neprimerno bolj ti raste kot pri meni. Izgleda, da je malmaisonka med tistimi, ki res ljubijo tople kraje. Prav zanima me, kako bo nadaljevala pri meni. Sem imela izgleda kar dober občutek, da sem ji dodala še dve rastlini, tako da zdaj skupaj rastejo tri. Grm sicer verjetno ne bi dosegel željene gostote. |
Zakaj bi bila jezna, slike so mi prav popestrile jutro.
Sem si jo predstavljala bolj belo. Sploh lani, ko je bila taka suša?
Kakšno lego bi zanjo priporočala, da bi bile težave s cvetom čimmanjše? Verjetno popoldan v senci ali sploh stalna svetla senca?
Jamain, so pri tvoji veje gibke, take za upogibanje, ali ne. Moja ima namreč precej toge veje. Garden-ja, zakaj misliš, da bi ji odgovarjala senca? Glede na to, kako zelo ne mara vlage, je po moje bolje, da ji sonce čimprej osuši cvetne liste. |
1vrtnica, ja toge so, ni kaj upogibati. Pravi grmiček in popolnoma drugačna od plezave variante. Garden-ja, saj v bistvu je bleda, tisti cvet je bil izrazito roza, pa še fotoaparat ga je zajel še malo bolj roza od naravne. Glede lege pa se strinjam precej z 1vrtnico: raje na soncu, samo ob suši jo malo zalij, ker bo veliko lepše cvetela. Sploh so burbonke, ko cvetijo, zelo hvaležne za vsako kapljico vode, če je obdobje suho: površina izparevanja je tako neznansko velika, obilica cvetov pa taka, da rastlino kar pobira. Zelo se vidi tudi pri Mme Isaac Pereire, ki dobi čez dan na soncu prav mehke lističe, če ji malo ne pomagaš. |
1vrtrnica, jaz sem mislila bolj na našo klimo. Popoldansko poznopomladno in predvsem poletno sonce je smrt za marsikatero rožo in tak delikaten cvet lahko popari. Tudi z nekaterimi angležinjami se dogaja podobno zato jih je bolje saditi v svetlo senco z nekaj jutranjega sonca.
1vrtnica: Ah, ja, saj res, to vedno pozabim. Bomo morale nekako posebej označevati, kaj pomeni sončna lega na celini in kaj v primorju. n.pr. šifre, kot je 007 ... ha-ha |
Isaan: Še vprašanje za gredo burbonk. Koliko narazen naj posadim naslednje: Souvenir de Mme. Auguste Charles Sir Joseph Paxton Bourbon Queen Rose Edouard Ali vse te burbonke potrebujejo oporo, ali bi jim odgovarjalo tudi pegging down? oz kaj je najboljše za njih? |
Isaan pa boš le dočakala odgovor.
Odvisno, kako si jih nameravala vzgajati, kje so posajene.
Burbonke so najlepše, kadar rastejo na T pergolo tako, da se lahko veje prevešajo navzdol. Če rastejo tako, cvetijo po celotni dolžini.
Lahko se jih tudi razpre na mrežo, manjše sorte pa seveda tudi zaklini, ker so ene tistih, ki najbolj cvetijo, če limfa teče počasi._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Odvisno, kako si jih nameravala vzgajati, kje so posajene.
Burbonke so najlepše, kadar rastejo na T pergolo tako, da se lahko veje prevešajo navzdol. Če rastejo tako, cvetijo po celotni dolžini.
Lahko se jih tudi razpre na mrežo, manjše sorte pa seveda tudi zaklini, ker so ene tistih, ki najbolj cvetijo, če limfa teče počasi._________________Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Hvala Garden-ja. Sem šele danes opazila odgovor, in to ravno v času, ko sem se spet spraševala, če bom jaz vse to znala urejati, negovati in sem šla malo brat o burbonkah.... Kaj pa tiste opore, ki so oblikovane kot valj in je rastlina znotraj tega valja posajena in potem zgoraj veje ven in padajo čez zgornji rob opore? Sem vsaj malo jasno opisala, da boste vedele kaj mislim? ker moje burbonke bodo ( ena je že) posajene na skupni gredi okrogli in ne vem kako bi umesila T opore?
Občutek imam, da sem bom spomladi pričela malo izgubljati,,, posaditi in pognojiti je še najlažje... Računam na vas
Občutek imam, da sem bom spomladi pričela malo izgubljati,,, posaditi in pognojiti je še najlažje... Računam na vas
Smo se pred časom spraševale, kakšni sta burbonki Deuil du Dr. Reynaud in Mme Sevigne. Ker mi lani še nista cveteli, lahko sedaj naredim primerjavo med skoraj identičnimi cvetovi teh dveh in pa Mme Isaac Perreire. Cvetovi so identične barve:
Mme de Sevigne
Deuil du Dr. Reynaud
Mme Isaac Perreire
in pa še ena burbonka, presenetljivo podobna tem trem:
Louise Odier
_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Mme de Sevigne
Deuil du Dr. Reynaud
Mme Isaac Perreire
in pa še ena burbonka, presenetljivo podobna tem trem:
Louise Odier
_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë