Stran 2 od 12
Objavljeno: Sr Jan 08, 2014 7:11 pm
Napisal/-a brbr
Orhy, Bojan66 (pogledam seznam in javim, hvala), Slavc - zapisani..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jan 08, 2014 7:42 pm
Napisal/-a Ivčk
brbr, tudi jaz bi te prosila za nekaj zrn. Letos se bom malo bolj posvetila fižolčkom in to zahvaljujoč tebi, ker si me s svojim projektom resnično navdušila _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Sr Jan 08, 2014 10:32 pm
Napisal/-a brbr
Oh, Ivčk, to me pa zelo veseli... In potem enkrat, ko nas bo navdušencev že veliko in pridelka fižolov tudi, bomo imeli fižolov piknik, kjer bomo primerjali vso to množico sort med sabo, kaj praviš?
Seveda si zapisana na seznam..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jan 09, 2014 12:49 am
Napisal/-a orhy
brbr hvala _________________
Objavljeno: So Jan 11, 2014 9:31 am
Napisal/-a Ivčk
Super ideja, brbr! Fižolov piknik s predstavitvijo sort, pa enostavno kuhani in malo posoljeni 'vzorčki' za pokušino, za primerjavo okusa ali kaj podobnega
Hvala za uvrstitev na seznam
Imam pa doma celo škatlo stročnic, kar verjeti ne morem, koliko semensega materiala se je na hitro nabralo. Imam kar precej neznanih sort fižola, zato te bom čez čas z nekaj slikami prosila za pomoč pri identifikaciji sort, če se bo le dalo.
Dobila sem pa vse zmešano, zato nič ne vem o samih sortah, tudi to ne, če so visoke ali nizke, vem samo to, da so vse namenjene za pridelavo zrnja..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: So Jan 11, 2014 9:57 am
Napisal/-a brbr
Ivčk to s fižoli je projekt za par let-se mi zdi. Ker bo za večino sort (se bojim) potrebno na novo raziskati njihovo identiteto in jim verjetno tudi dati nova imena (taka za interno rabo), ker so se njihova stara že zdavnaj izgubila, imenovati jih s številkami ali opisno, pa je preveč nedorečeno se mi zdi.
Tudi meni se je letos zgodili, da sem dva fižola vodila pod preklarje,, pa se je izkazalo, da sta nizka...
S to mislijo bom tukaj (tema Ribnčan) končala-se bomo menili v splošni temi o fižolu.
Zdaj pa vse prosim, da i na ZS pošljete naslove, da vam pošljem fižolčke. Če pa kdo pride na srečanje, bom pa prinesla paketke tja..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jan 14, 2014 12:00 pm
Napisal/-a brbr
Sporočam, da so šli prvi Ribnčani danes po svetu. Potujejo s pošto in so napoteni k tistim, ki jih na srečanje zagotovo ne bo. Želim jim varno pot in, da srečno prispejo do vas _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jan 14, 2014 2:12 pm
Napisal/-a Bicikel
Jaz se pa prijavljam za kakšen paketek na srečanju, če bo še na voljo. Moja gospa je bolj fižolove sorte
PS. Lahko tudi kakšno drugo dobro nizko sorto, če bo tako lažje.
Objavljeno: To Jan 14, 2014 2:48 pm
Napisal/-a brbr
Bicikel, dobiš (tvoja gospa že ve, kaj je dobro ).
Druge sorte fižola počasi urejam in pripravljam za objavo (moram še poslikati, urediti zapiske, itd). Saj se trudim, a je vseh mojih aktivnosti malo preveč in gre stvar bolj počasi. No, roko na srce, se pa za fižole še ne mudi tako zelo, a ne. Do maja, pa ni hudič, da spravim bando v red._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Sr Jul 02, 2014 9:28 am
Napisal/-a Ivčk
Kopiram še semle iz teme o fižolu...
brbr je napisal/a: |
Ivčk: lani sem probala samo en strok Ribnčana. Moja ugotovitev je bila, da je sicer mehak, a nitkast in zato za stročje ni prmeren. Lahko pa, da se motim... Je treba probat malo večjo količino. Je pa res to zelo zgoden in zelo roden fižol (po mojih izkušnjah). Lani je od vseh obrodil največ. Tudi letos kaže dobro. Tudi cveti prvi, čisto za petami pa mu je Zolfino, ki tudi že obilno cveti.
...naredijo daljše vitice (tudi Ribnčan), vendar se potem ustavijo. |
Včeraj šla potrgat največje stroke Ribnčana, dolžina ni presegala 15cm, bili so kak centi široki. Vse je bilo skuhano v korenčkovi juhici (moj otrok jo obožuje že od čisto malega: nastrgan korenček z gresom, vegeto in peteršiljčkom). Pa lahko povem, da je zelo krhek, sočen, precej mesnat in nič nitkast. Tudi okus se mi zelo dopade, je nežno sladek in lepo 'fižolast'.
Jaz pri Ribnčanu nisem opazila vitic, je pa nekoliko višji od ostalih nizkih, doseže nekje 40cm. Izredno roden je že zdaj na začetku, ima obilico cvetov, strokov tudi ne manjka. Imam pa le 12 rastlinic v treh mini vrstičkah in mislim, da bi se že od tega lahko najedli
Tole je bilo včeraj skuhano:
Takole pa izgleda na gredi:
Cvetovi so najprej kremaste barve, potem bele in ko ovenijo spet kremasti:
Stroki na rastlini:
_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A