Stran 2 od 2
Objavljeno: Pe Jan 17, 2014 12:27 am
Napisal/-a mfranc
labia je napisal/a: |
Zmeda pa nastane , ko besedo pepper prevedemo z poper. V angleščini je res pepper tudi poper. Da vemo, da gre res za poper je spredaj dodatna beseda ( ki ni chilli) ampak: BLACK pepper, GREEN pepper, WHITE pepper. Torej: črni poper, zeleni, beli,… |
Heh, Labia, imaš čisto prav, ampak praktični Gringosi so se tudi tukaj malo "pošlepali" na poper. Njihov nacionalni uvoznik, American Spice Trade Association je Cayenne čili v prahu (Powder) uvažal kot Red Pepper, baje tudi zaradi poenostavitve .
Kakor koli, iskanje "napačnih" poimenovanj, imen v nasprotni smeri ne da rezultatov. Na primer iskanje popra, Piper (genus) ne najde Rdečega popra.
Ravno tako poimenovanje čilija Cayenne kot Guinea spice (po Wikipediji) pri iskanju izraza Guinea spice, ne govori o Cayenne, kvečjemu se najde tri različne vrste Gvinejskega nepravega popra.
Našel sem tudi "uradnega krivca" (kao, vsi se zgovarjajo na njega ) za zamenjavo izrazov Guinea – Guiana http://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_Culpeper
Angleški botanik Nicholas Culpeper naj bi v knjigi Complete Herbal (1653) zmotno uporabil za domovino Cayene čilija Gvinejo (zahodna afrika) namesto pravilno Francosko Gvajana, južna Amerika.
LP_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 12 Sep 2017 20:25; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: So Avg 23, 2014 8:04 pm
Napisal/-a Trocki
Da pogrejem staro temo. Tudi jaz sem se spravil malo raziskovat na temo kajenskega popra, predvsem na podlagi omenjene zdravilnosti le tega.
Največkrat sem našel tole obrazložitev.
Kaj je čili, kaj kajenski poper in kaj kajenska paprika?
Čili je vrsta feferonov in spada v družino razhudnikovk. Pri čiliju gre za plod ali prah natančno določene vrste čilija. Kajenski poper pa je mešanica več vrst posušenih rdečih čilijev, ki jih zmeljejo v droben prah. Kajenska paprika je le drugi izraz za kajenski poper. Do pred nekaj leti je bil edina pri nas dostopna vrsta čilija v prahu. Danes pa jih je možno kupiti že več in vsaka ima različno ostrino, ki jo začimbi daje zdravilna učinkovina kapsaicin.
Potem pa v roke vzamem Kajenski poper dobro znane znamke začimb MAESTRO. Na dekleracijji piše: Kajenski poper je eden bolj zanih pekočih čilijev. Ime je verjetno dobil po reki "Cayenne" v Francoski Gvajani.
In spet mi ni nič jasno. Potem kajenski poper od maestrota sploh ni taprava zadeva in je samo zmlet čili sorte Cayenne?
Objavljeno: Ne Avg 24, 2014 2:48 pm
Napisal/-a kate
Mah. Dejmo se mi zmenit, kako bomo po slovensko temu prav govorili, da ne bo problemov.
Ne, ampak čisto resno dajem pobudo za vzpostavitev slovenske nomenklature.
Podobno razpravo smo enkrat že imeli feferon vs. čili. Takrat sem se malo bolj poglobila, tokrat se mi ne da. Če se prav spomnim, večina dilem odpade, ko pogledaš latinsko ime.
Podobno je z mešanico poprov, pri čemer rdeči sploh ni poper. In npr. v Franciji te mešanice ne imenujejo poprov mix ali kaj podobnega, ampak 5 zrn (in potem sem šla preverit teh pet zrn).
Če se vrnem na Kajenski poper, sem zopet šla h francoskim virom (če je že iz fr. Gvineje), ki razlikujejo med papriko/ čiljem in poprom:
Le poivre dit « de cayenne » est lui, une préparation faite en mélangeant le piment frais broyé avec de la farine et du sel, pour en faire une pâte qui est réduite en poudre après l'avoir fait sécher.
Skratka, kajenski poper je mešanica, ki vsebuje svež kajenski čili, zmlet z moko in soljo (nastane pasta, ki se potem, ko je posušena spremeni v prah).
Objavljeno: To Avg 26, 2014 9:06 pm
Napisal/-a mfranc
Uh, Kate, ti bi kar z mečem presekala tale gordijski vozel?
No ja, drugače se res ne da, zmešnjava okrog izrazoslovja in podatkov, kaj recimo (in kaj vsebuje) fizično to je, je tako popolna, da sam od vsega začetka niti razmišljal nisem,
kako najti PRAVI??? KAJENSKI POPER.
Sem se pa vseeno razburil, ob domači nebulozi tukaj http://www.delo.si/druzba/panorama/cesa-niste-vedeli-o-zacimbah-cili.html
ko je izgleda "novinarka" Tanja Cirman malo popravila originalni tekst iz knjige in vtkala zraven še lilije ... Umetniška svoboda .
Se mi zdi, da si našla enega od mnogih receptov za sestavo kajenskega popra, ki ga lahko kupimo v marketih, ali pa zmešamo doma .
Ampak kajenski poper sigurno ni iz francoske Gvineje, tam raste nepravi poper http://en.wikipedia.org/wiki/Piper_guineense
Ime kajenski pepper pa sigurno prihaja iz francoske Gvajane, tam kjer teče reka Cayenne in je mesto Cayenne ...
Res kolobocija , ampak tule http://en.wikipedia.org/wiki/Cayenne_pepper
http://www.complete-herbal.com/culpepper/guineapepper.htm
se lepo izgovorijo, da je izraza GUINEA PEPPER in cayanne pepper pomešal že imenovani Angleški botanik Nicholas Culpeper.
Meni je zanimiv link, ki ga je nalimala Orhy http://www.gurman.eu/search.php?Action=DisplayR&q=++kajenski+poper&W=title
kjer sta lepo zmešana skupaj čili in gvinejski poper.
Če je kdo hudo firbčen, lahko pri njih (društvo Gurman) izve, kje/kako so prišli do te zanimive mešanice .
LP_________________mfranc