Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kokosova vlakna - palmina šota v vrtnarstvu

zuf

Odgovor Napisal/-a zuf »

Homeogarden jo prodaja z nekaj dodanimi priboljški ... 3 kg kocka nabrekne v 50l. http://www.homeogarden.com/News/Details/novo-homeogarden-organska-zemlja-50l-plus-64
Meni je zanimiva, bom jih poklical sedaj za ene par detajlov.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nikjer nisem našla podatka, da so kokosova vlakna sestavina te organske zemlje - sem prezrla ali res ne piše? Pa cena?

Je pa zadeva zanimiva, tudi zato, ker ne rabiš nositi okoli težkih vreč.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Od takrat, ko smo pisali gornje prispevke, sem kupila kar nekaj kock palmine zemlje. Od Homeogarden in kasneje od Agrolita. Agrolitove so imele ugodnejšo ceno, kocka je bila enake velikosti, vsebnost enaka.

Letos je zadnje dni Agrolitovih zmanjkalo, pa sem spet kupila 2 paketa od Homeogarden. Bolje, da jih ne bi.

Kot prvo piše na paketu, da nabrekne v 50 litrov (2,7 kg suhe snovi). Oba paketa sta dala od sebe največ po 30 litrov vsak. Domnevam, da je bil na paketu napačen list. Uporabila sem jo kot zastirko pod paradižniki, da se zemlja ne zaskorji. Tu je šele sledilo pravo razočaranje. Namesto "zrnaste" zemlje je, ko se osuši, "prašna". Zato slabše pije vodo in curek jo laže raznaša. Močno sumim, da ji je primešan dobršen del navadne baltske šote (ki je, mimogrede, krepko cenejša) Evil or Very Mad . Že prej z izdelki Homeogarden nisem bila preveč zadovoljna, to je pa še ena črna pika več.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Zanimivo.

Jaz kupujem od Homeogarden kokosovo zemljo 70l, predvsem kot zastirko za visoke grede. Do sedaj je bilo vse super, veliko zalivanja prihranjenega.

Nimam pa dobrih izkušenj z njihovo zemljo 50l, kjer naj bi bila primešana kokosova vlakna. Kupila sem jo samo zato, ker niso imeli na zalogi kokosovih vlaken. Škoda, bolje da ne bi. Popolnoma neuporabna in revna.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Torej popolnoma enaka izkušnja s 50 litrskim pakiranjem.
A na 50 litrski piše, da so kokosova vlakna le primešana? Žal deklaracije nisem podrobno prebrala. Na videz je bila enaka kot 70-litrska in nisem šla v podrobnosti.
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Torej, naj bi bil kokosov blok, sadilna vreča in 250g organskega gnojila v granulatu. V resnici zapravljanje časa in denarja. Vaš domač kompost bo raketa proti temu.
Laughing
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Za urbane vrtičkarje ožemat je pa super zadeva ! Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

češnca: Jaz sem kupila le blok, brez sadilne vreče in ostalih dodatkov. Enak, kot so bili 70 litrski, le da je na tem pisalo 50 litrski (kar pa v resnici ni bil).

AB: se strinjam!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole sem kupila. Res nikjer ne piše, da je iz kokosovih vlaken. Zavedlo me je pakiranje.

Te zemlje ne priporočam!
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Torej očitno prodajajo dve različni stvari popolnoma različne kvalitete. Sam uporabljam tisto 70l kokosovo kocko in sem zadovoljen. Je pa res, da to kombiniram s kompostom/vermikompostom in navadno vrtno zemljo. Iz tega sem npr. letos delal "posteljico" fižolu in plodovkam. Vse kaže, da jim paše Smile

No, pa pikirančki so tudi v takem gor rasli..._________________go with your instinct to live as you want
Odgovori