Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kaj, kdaj, kako sejati?

sars

Odgovor Napisal/-a sars »

Jaz bom s papriko tudi zacel konec februarja, zacetek marca. Isto s ciliji. Paradiznik kak mesec za tem. Ostalo pa po obcutku. Smile_________________Lp Sars
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, jaz bom verjetno ostal kar zvest 2. februarju kot dnevu za setev glavnine paprik.
Nekaj čilijev bom pa v službi posejal že naslednji teden.

Sem se pa letos odločil, da bom substrat za sejanje predhodno dal za dan ali dva v skrinjo na -20,
da uničim kakšne potencialne male nebodijihtreba, ki se znajo zarediti v zemlji.
Sem že imel težave z ličinkami mušic, ki so mi uničile semena v zemlji.
sars

Andrej Banko je napisal/a:
No, jaz bom verjetno ostal kar zvest 2. februarju kot dnevu za setev glavnine paprik.
Nekaj čilijev bom pa v službi posejal že naslednji teden.

Sem se pa letos odločil, da bom substrat za sejanje predhodno dal za dan ali dva v skrinjo na -20,
da uničim kakšne potencialne male nebodijihtreba, ki se znajo zarediti v zemlji.
Sem že imel težave z ličinkami mušic, ki so mi uničile semena v zemlji.

Zato kaz vsako leto kupujem kvaliteten substrat. Sploh pretekla leta, ko sem se malo bolj profi s tem ukvarjal._________________Lp Sars
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Saj načeloma je tisti, ki ga jaz uporabljam tudi kvaliteten ( Neuhaus N2 ) in sem drugače čisto zadovoljen z njim. Bom verjetno še kar nekaj časa ostal pri tem.
Ampak taki mali vragi vseeno lahko najdejo pot noter, sploh ker bom letos uporabljal vrečo, ki sem jo že lani odprl.
Ja, pa posodice, kamor bom sejal, bom imel pokrite s folijo, dokler ne bo začelo kliti.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Andrej, enak substrat imam in iste težave - mušice. Prostora v skrinji pa nimam. Vsako leto se mi na sadikah pojavijo tudi zelene uši, ki jih kar stiskam s prsti. Pojma nimam, kako se zaredijo. Vsi lončki so pomiti po uporabi in shranjeni. Substrat kupljen. rastejo v hiši, na okenski polici, okna občasno pomita.

13.1. sem sejala papriko, jajčevec in čili. samo par dni bolj zgodaj od lanskega leta. Če bo slaba kalitev, bom še enkrat. če bo kalitev po pričakovanjih, pa bodo sadike šle bolj na hladno, ko bodo velike.
jutri bom sejala zgodnje zelje Ditmar. poskusno tako zgodaj. V načrtu imam marca sajenje na prosto._________________Lp, Živa
sars

Zelene uši pridejo same od sebe, prav tako črne. Nima veze s substratom.
Sam sicer uporabljam Gramoflorjev profi substrat. Nikoli ga nisem zamrzoval, sem ga imel pa skozi zunaj na hladnem in je bil izpostavljen zunanjim temperaturam. Pred uporabo sem ga dal na toplo, da se je ogrel._________________Lp Sars
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Sejala: dalije, čilije, paprike, baziliko in krešo.

Lp,
Martina
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

kate je napisal/a:
Sejala: dalije, čilije, paprike, baziliko in krešo.

Lp,
Martina

Za na grede, ali za v lonce?_________________mfranc
kate

Odgovor Napisal/-a kate »

Lonce, notri. Upanju, da ko bo cas prepikiram ven (z izjemo krese, ki je za sprotno rabo). To je prva runda, po potrebi bom ponovila cez mesec dni (recimo, da mi paprike ne vzklijejo).
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Generalno je za vzgojo v loncih že kar primeren čas. Čeprav gre moja praksa v smer vsako sezono poznejših setev. Pa takrat bolj intenzivna vzgoja, tudi s pomočjo daljšega dneva in več sonca Wink .

Paprike in čilije, mogoče še kakšen jajčevec, bom sejal med 1. in 15. februarjem. Bi pa pohitel z zgodnjim paradižnikom, za majsko obiranje, pa se mi je nekaj zakompliciralo pri naročilu semena._________________mfranc
Odgovori