Žled 2014
-
- Kraj: Rimske Toplice
-
Se javljam iz zelo prizadetega območja. Pri nas je v petek zgodaj zjutraj zmanjkalo elektrike. Potem se je začelo. Slišalo se je, kot bi pokale puške. Vsako sekundo. Kot na bojnem polju. Drevesa so padala kot po tekočem traku. Boli te srce, ko to poslušaš. Treba se je bilo znajti. Živim sama v hribih s tremi otroki. Juhuhu. Cesta neprevozna. Lahko ti pade drevo na glavo ali pa pač sploh nikamor ne moreš, ker ležo toliko lesa na cesti. sosed mi je s pretvornikom iz avta na 220 priklopil skrinjo in peč za toplo vodo. Zrihtal mi je peč, da je delala brez elektrike. En drug sosed mi je iz vasi prinesel mleko. Tretji so kuhali za pol vasi. Otroci sosedov so bili pri nas, ker imamo veliko prostora. Našla sem vse stare zaloge sveč in petroleja. Ne vem kateri bog mi je rekel prejšnji teden, naj kupim novo baterijo-svetilko, plus baterije zanjo, ker sem jo. 5 dni smo bili brez štroma. Zdaj smo dobili en generator za celo vas. Narava joka, še kar poka povsod. POdrlo je vse daljnovode v bližini, sedem njih okrog treh vasi. Žice ležijo po tleh, živali nimajo kaj jesti, nimajo se kam skriti, bog ve kako jih je strah in kako jih zebe in lačne so. Eh. Jaz jokam, ker mi je podrlo rastlinjak. Še slikce:
Pa še moj rastlinjak, no kar je od njega ostalo:
Pa še moj rastlinjak, no kar je od njega ostalo:
-
Lana, pri nas je isto. Ne moreš dojet, da se lahko prijetna narava takole zruši z vsem vred. Zjutraj na cesti do glavne ceste vsak dan nekaj novih vej. Ker smo vas, pri nas še nekaj časa ne bodo dvignili daljnovodov. Na novo so postavili tavelike, ki grejo za Logatec.
Pa danes zjutraj sem slišala, da se je smrtno ponesrečil mlad delavec. Verjetno prostovoljec. Me je kar minilo. Do vsega.
Irena
Pa danes zjutraj sem slišala, da se je smrtno ponesrečil mlad delavec. Verjetno prostovoljec. Me je kar minilo. Do vsega.
Irena
-
Irena je napisal/a: |
Lana, pri nas je isto. Ne moreš dojet, da se lahko prijetna narava takole zruši z vsem vred. Zjutraj na cesti do glavne ceste vsak dan nekaj novih vej. Ker smo vas, pri nas še nekaj časa ne bodo dvignili daljnovodov. Na novo so postavili tavelike, ki grejo za Logatec. Pa danes zjutraj sem slišala, da se je smrtno ponesrečil mlad delavec. Verjetno prostovoljec. Me je kar minilo. Do vsega. Irena |
Ja, pri nas tudi drevesa še kar padajo. Vsak dan ponovno odvažajo iz ceste, s tem da menda ves čas samo čistijo. Domačini, gasilci, prostovoljci....pa še kar moraš drevesa premikat, če greš od doma na cesto. brez motorke ne moreš ven. Mi smo sami čistili žice, pa pač vse, no, kar se je pač dalo, vaščani mislim. Vodo nam vozijo non stop v hidrant gasilci. Kapo dol vsem tem ljudem, res. Je pa tudi res, kar pravi muha, da smo zelo skup stopili. Si prisiljen, nimaš nekih strašnih opcij. No, to je po vaseh res fajn stvar. Ljudje že itak živijo en z drugim, ne en mimo drugega, vsaj pri nas je že tako.
Pri nas je padlo 7 daljnovodov in nobenega ne bodo postavljali zdaj, ker je prenevarno. Mi ne bomo imeli normalne elektrike še vsaj do avgusta. najmanj dva meseca pa bomo takole kot zdaj, pač bo, ampak na švoh - pa še srečo imamo, ker so nam dve leti nazaj menjali te dovodne kable do hiš, da so zdržali in niso potrgani, da sploh lahko dobimo skupni agregat za celo vas. Logatec je brez elektrike in tudi še bo menda. V resnici zgleda še bolj grozno, res je, gardenia. Vsak dan imam tudi na avtu 5cm oklep ledu. Pa ni mi jasno, kako vejice zdržijo tako težo. To je za mezinec tanka vejica ali še tanjša, gor pa 8cm oklep.
Takole meče dol na mojem dvorišču drevesa, ubogi bor:
Takole se pa zvijajo drevesa preden padejo, za zjokat. Tale cipresa ima deblo na desni, na levi je na tleh zvit vrh:
-
Tale žled je nekaj pokazal. V našem naselju so nekateri bloki dali spomladi obrezat drevesa, v glavnem so ameriški javorji, ki so zdaj lepo obraščeni in nepoškodovani, ostali pa polomljeni z vejami na pločnikih.
Pa so se na obrezanih drevesih celo pojavili plakati, da je to zločin, upam, da se zdaj vidi kaj je bolje.
Pa so se na obrezanih drevesih celo pojavili plakati, da je to zločin, upam, da se zdaj vidi kaj je bolje.
-
Irena in lana ne obupat, verjamemem, da vam je zelo hudo.
Naj vam pomaga pozitiven odnos, zadovoljstvo, da ste si pripravljeni pomagat, sosedska pomoč,... Temne misli obupa pa odženite proč, naj vas greje topla beseda ljudi, ki so vam pripravljeni pomagat.
Tudi nas so po štirih dneh začasno priklopili na elektriko. Sinoči pa se je smrtno poškodoval pri delu pstovoljni delavec, ko so prehitro priklopili elektriko. Upajmo, da se takšna nesreča ne bodo več ponovila. Res pa je, da so delavci že utrujeni in izčrpani in je verjetnost za poškodbe večja.
Naj vam pomaga pozitiven odnos, zadovoljstvo, da ste si pripravljeni pomagat, sosedska pomoč,... Temne misli obupa pa odženite proč, naj vas greje topla beseda ljudi, ki so vam pripravljeni pomagat.
Tudi nas so po štirih dneh začasno priklopili na elektriko. Sinoči pa se je smrtno poškodoval pri delu pstovoljni delavec, ko so prehitro priklopili elektriko. Upajmo, da se takšna nesreča ne bodo več ponovila. Res pa je, da so delavci že utrujeni in izčrpani in je verjetnost za poškodbe večja.