Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ocimum basilicum - navadna bazilika

TwityPity

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

Velja, bom potikal kakor ostale rastline, 2-3 kolena v zemlji, 1 zunaj. Še nikoli nisem potikal bazilike, zato pa raje vprašam. Z ukoreninjanjem v vodi pa nimam dobrih izkušenj.
htf_lover

Odgovor Napisal/-a htf_lover »

Solatnolistna bazilika

Pa še ena, ki n zraste višja od 20 cm
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

No, jaz sem jo danes "pokosil", draga jo je osmukala. Je že posušena in shranjena..._________________Viktorh
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bazilika Blue Spice

http://forum.gartlc.si/gartlc-post-52806.html#52806_________________mfranc
anita133

Odgovor Napisal/-a anita133 »

Imam vprašanje glede bazilike.
Je bazilika enoletnica ali ne?
Velikokrat berem da je enoletnica vendar če se ne motim mi je nekdo rekel da mu vsako leto požene na novo in ni potrebno vsako leto sejati.

Zanima me pa za 2 vrste: genovese in napoletano bollosa
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Običajno so bazilike enoletnice. Nekaj vrst svete bazilike je, ki so trajnice v toplih krajih, pri nas jih je potrebno prezimiti znotraj.

Obe tvoji izbranki sta enoletnici. Ker običajno dozorevajo postopno, je skoraj nemogoče "ujeti" vsa semena. Tista ki padejo na zemljo, lahko naslednje leto kalijo - in tako se lahko reče, da poženejo na novo Smile
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Eno vprašanje imam. Lani sem imela na vrtu baziliko, ki mi je noro lepo delala in naredila celo seme - očitno sorta "ocimum basilicum alpinum" Wink . Pobrala sem ga in letos posejala na okenski polici. Kdaj je treba pikirati male rastlinice? Zdaj so velike par centimetrov in imajo le dva klična lista.

_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Počakaj še, da poženejo vsaj en ali dva prava lista, potem jih presadi. če jih imaš veliko lahko 2 ali 3 žrtvuješ in pikiraš v stanju le kličnih listov, da se naučiš/mo, če gre tudi tako.
Naj ti dobro raste!
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, metuljc! Naj tudi tebi vse lepo raste!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Domača bazilika, seme iz Semenarne

Letos mi je bazilika slabo kalila in se še potem dolgo mučila. Sejal sem še Genovese, zelo staro seme, in sploh ni kalila. Uff, včasih šparam, kjer ni potrebno, doma imam tudi novejše seme Embarassed .
Sedajle raste tristo na uro Very Happy , takoj jutri jo posejem. Gred še nimam vseh urejenih in bo šla v lonce.

Pod senčilno mrežo se prilagaja na klimo komaj posajena bazilika iz semenarne. Mreža je bila nameščena zaradi novih sadik solate, ki tudi diha na škrge v tej vročini.

http://shrani.si/f/i/pn/3ySrUDct/0151.jpg_________________mfranc
Odgovori