Stran 2 od 3
Objavljeno: Sr Mar 26, 2014 12:34 pm
Napisal/-a živa
Sama delam rezance od višjih razredov OŠ dalje. Jajca in navadno moko zelo trdo zamesim, ampak res zelo trdo (zato multipraktik odpade), obvezno mora testo počivati 2 uri. Potem pa pride na vrsto močan moški, ki testo razvalja zelo tanko, jaz pa na Pocajtovem strojčku še ene parkrat dam skozi, da so trakovi res tanki. Ko so prav suhi, jih na strojčku razrežem.
Delam iz pirine moke. Tiste, ki imate strojček za uravnavanje debeline trakov, vam ni treba valjati ročno, samo na strojčku daste iz 6 postopoma na 2 in ste razvaljale.
Testo mora res biti zelo trdo zamešeno, potem se odlično delajo rezanci._________________Lp, Živa
Objavljeno: Če Mar 27, 2014 12:25 pm
Napisal/-a MARTINKA
Je že katera delala kakšne posebne testenine (iz graham ali ajdove moke, morda z dodatkom špinačne, ali pa brez jajc ...)?
Objavljeno: Če Mar 27, 2014 8:02 pm
Napisal/-a seba993
Mi smo jih predkratkim delal z posušenim čilijom. Pa mislim da so jih delal tut z korenčkom vendar mene ni blo zraven._________________LP seba993
Objavljeno: Če Jan 19, 2023 4:34 pm
Napisal/-a Peter
Sem vedel, da iščem na pravem forumu
Tudi mi smo doma navdušeni nad domačimi testeninami, ki jih delava z ženo.
Zanima me koliko časa in kako jih hranite, glede na to, da je not jajce?
Do sedaj smo jih delali sproti, torej dan prej in nič na zalogo.
Delali smo jih po receptu 1 jajce:100g bele moke.
Objavljeno: Če Jan 19, 2023 4:59 pm
Napisal/-a muha
Treba jih je res temeljito posušiti potem lahko na suhem in hladnem zdržijo najmanj 3 mesece.
Pozimi jih sušim na kaminu. Po enem dnevu sušenja jih spravim v papirnato vrečko, ki jo pustim na kaminu še 2 do 3 dni, da sem ja na varni strani. Potem to vrečko dam v PE vrečko in neprodušno zaprem.
Poleti jih en dan sušim nekje, kjer menim, da se bodo najhitreje posušili. Potem jih dam za kako uro v pečico na 50 °C. Dalje, kot opisano zgoraj.
Edinkrat, ko so se mi spridili, sem spravila premalo posušene.
PS: na Srčkovih domačih, ki jih prodajajo na ljubljanski tržnici (ti so po okusu skoraj enakvredni mojim domačim pa sem glede tega kar natančna) piše, da je rok trajanja 9 mesecev.
Objavljeno: Če Jan 19, 2023 6:06 pm
Napisal/-a brbr
Jaz jih dam za kakšne dva tri dni pladenj, potem jih prestavim v kartonasto škatlo, ki je odprta. Čez nekaj dni jo zaprem. Recimo, da se sušijo na sobni temperaturi kakšen teden. V zapreti kartnsko škatli počakajo dokelr jih ne pojemo. Zna biti, da tudi pol leta, ker poleti ne jemo goeveje juhe..._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Če Jan 19, 2023 7:54 pm
Napisal/-a metuljc
Brbr, v paradižnikovi juhi se rezanci super obnesejo.
Objavljeno: Če Jan 19, 2023 8:05 pm
Napisal/-a Peter
Hvala obema, to sem želel vedeti, 3 mesece in več brez problema.
brbr, večinoma delamo široke rezance, ki so bolj primerni za omake, golaže in ne juho.
Objavljeno: Ne Jan 22, 2023 3:03 pm
Napisal/-a brbr
Metuljc, paradižnikova juha pri nas ne gre v promet. Ko je zunaj vroče, ne jemo juh. No, kumarično ledeno pa...
Peter, široke rezance jaz sušim kar na palici, postavljeni na dva stola. Po enem dnevu, pa jih prestavim na pladnje in posušim do konca._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: Ne Jan 22, 2023 5:05 pm
Napisal/-a metuljc
Brbr, iz paradižnikovih koščkov je imenitna tudi v drugih letnih časih, paradižnikova juha namreč.