Stran 2 od 3

Objavljeno: Po Apr 24, 2017 8:41 pm
Napisal/-a brbr
Figula, hvala ker misliš name in na moje muke. No, letos bo fižol zasedal robne grede, kjer vzdržujem bojno fronto. Bom videla, kako bo, čeprav mislim, da ni upanja zmage.
Saj nič ne rečem, je tudi koristna - spomladi za dodatek solatam, poleti pa kot zastirka. Če je ne bi bilo, bi jo najbrž pogrešala.

Drugače pa pri nas pridno jemo plevele (regačico, kurja črevca, grekuljico, tolščak, ...), ki rastejo po vrtu in jih odstranjujem le tam, kjer so mi v napoto.Za moj okus, so solate z malo divjega dosti okusnejše kot iz kulturne rastline (berivka recimo)._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: Po Apr 24, 2017 11:34 pm
Napisal/-a slavc
Brbr v vzpodbudo:
ko smo predlani s sosedom obnavljali plot, izkopali kakšen meter globoko luknje za stebre, smo na globini pol metra zadeli na prepleteno strukturo, širine pol metra, za katero se je izkazalo, da so korenine regačice.
Ob celotnem plotu.
Potem pa poskusi zmagati.

Objavljeno: To Apr 25, 2017 10:41 am
Napisal/-a brbr
Slavc, saj ni upanja zmage, vem. Kot sem rekla, me izven gred ne moti - naj raste, saj dobro služi kot zastirka. Rada pa bi jo spravila z gred in s tem povsem odpravila lopatanje zemlje. Zdaj imam še nekaj žarišč na gredah, kjer moram vsako leto prelopatati - me kar srce boli, ko pri tem izkopljem množico deževnikov in drugih živalic, ki domujejo v zemlji..._________________naredimo svet lepši

Objavljeno: To Apr 25, 2017 11:08 am
Napisal/-a metuljc
Mislim, da še najbolj pomaga res sprotno trganje oz košnja, da izčrpavamo podzemni del, ki se ne more polniti z viški fotosinteze.

Objavljeno: To Apr 25, 2017 11:35 am
Napisal/-a muha
Pravkar pojedla prilogo iz regačice, narejeno po receptu za koprive oz. špinačo.

Po okusu mi ni nič slabša od njiju. Pravzaprav morda celo boljša, malce vleče na citronast priokus. Uporabila sem stare liste s stebli vred. Za juho bo zato celo boljša kot čemaž ali koprive. Tudi pesto bo zanimivega okusa.

Poskusila sem zato, ker ima od znanke sin težave s putiko, regačica naj bi, po navedbah v temle viru, blažila tozadevne težave.

Naj še kdo poskusi in pove, kako se je njemu (ne)dopadla.

Dodatek: v ustih še nekaj časa ostane okus, ki bi ga primerjala z okusom rahlo dimljenega lososa. Lahko, da sta na to vplivale tudi dodatne začimbe: česen, poper, muškatni orešček?

Objavljeno: To Apr 25, 2017 12:06 pm
Napisal/-a Aye-Aye
Meni se okus regačice ne dopade, morda samo čisto čisto mlada. En zoprn priokus, morda jo lahko s kakšnimi začimbami izničiš. Mi je pa strašno dobra kombinacija kopriv in čemaža.

Objavljeno: To Maj 21, 2024 4:53 pm
Napisal/-a Seasmoon
Jaz med sprehodom v naravo vedno pojem kakšen listek od travniške kadulje, pa od trpotca, pa malo pojem tudi repinca, pa malo koprive in malo krompirjevke.

Okoli hiše za v solato naberem marjetice, ker drugega plevela nimam. Pa detelja raste. Recimo trpotca nimam in, če ga želim, pol moram iti v naravo. Trobentice bi dala, pa jih pri meni ni. Belo metliko in koprivo moram tudi iti ju iskati v naravo, če ju želim imeti na krožniku. Skratka tukaj pri meni okoli hiše je vse bolj bogo, kar se tiče plevela, ki je koristen za zdravje.

Včeraj sem prvič videla regačico. Sploh je nisem poznala. Prvič slišim za njo. Baje, da je fajn za v solato in, da je fajn, če se jo naseklja na rižoto namesto peteršilja in lahko se jo tudi naredi v pestu skupaj z drugimi rastlinami. Če jo še kdaj vidim, bom probala en listič.

Objavljeno: To Maj 21, 2024 6:52 pm
Napisal/-a metuljc
Si regačico našla v naravi? Hm.....

Objavljeno: To Maj 21, 2024 9:13 pm
Napisal/-a Seasmoon
Metuljc, sem jo slikala! Stric google pravi, da regačica raste tudi v naravi. Me pa ena stvar malo bega in sicer, ker nikjer ne piše, da raste tudi ob vodi. To, ki sem jaz videla raste ob vodi in tam je veliko vlage.


Objavljeno: Sr Maj 22, 2024 12:03 am
Napisal/-a metuljc
Seveda, da raste tudi v naravi. A tam raste tudi desetine drugih vrst kobulnic.Ja, je regačica.