Stran 2 od 3
Objavljeno: Če Mar 20, 2014 1:49 am
Napisal/-a muha
Cmru, mogoče je bil pa tisti travnik kdaj prej njiva? Pri moji teti niso motovilca nikoli sejali (no, prvič enkrat že, a se je vmes pozabilo, kdaj), pa je vsako leto zrasel na eni in isti njivi z bolj peščeno zemljo. Čeprav so tam kolobarili, smo ga ne glede na posevek, vmes je bila kdaj tudi detelja, nabirali vsako pomlad.
Meni se je letos s kompostom zasejal v nekaj lončkih, v katerih prezimujem občutljive rastline. Na južni okenski polici je lepo zrasel, ne da bi se pretegnil. Se pravi, da ga lahko pozimi gojimo tudi na okenskih policah in režemo tako, da se lahko ponovno obrase.
Objavljeno: Če Mar 20, 2014 7:05 am
Napisal/-a metuljc
Pa ste pomislili, da je morda pa avtohton? Mala flora Slovenije navaja 5 vrst za Slovenijo, niti ena nima oznake, da ni avtohtona. Vem, da je bila vsaj ena vrsta včasih običajen žitni pelevl. Morda je skupaj z žitom prišel v naše kraje, tako, kot m nogi drugi žitni pleveli, pred tisoči let.
Objavljeno: Če Mar 20, 2014 8:06 am
Napisal/-a muha
Oni so že, samo jaz ne . Kar nisem mogla verjeti, dokler nisem prebrala tegale tvojega zapisa. Res ga je bilo najti največ prav v posevkih rži. Bil je pa bolj droben in z malimi glavicami. Sem se kar namatrala, kadar so mene poslati v nabiranje.
Objavljeno: Če Mar 20, 2014 7:19 pm
Napisal/-a Oldi
muha je napisal/a: |
Meni se je letos s kompostom zasejal v nekaj lončkih, v katerih prezimujem občutljive rastline. Na južni okenski polici je lepo zrasel, ne da bi se pretegnil. Se pravi, da ga lahko pozimi gojimo tudi na okenskih policah in režemo tako, da se lahko ponovno obrase. |
Na kakšni temperaturi pa si ga imela in ali si imela probleme s cvetenjem.
Objavljeno: Če Mar 20, 2014 9:21 pm
Napisal/-a muha
Okrog 16 °C je na okenski polici. Nobenih teženj k cvetenju ni bilo zaslediti. Zadnjega smo pojedli dva tedna nazaj.
Objavljeno: Pe Mar 21, 2014 2:47 am
Napisal/-a Oldi
Se spomniš, kako hitro je rasel, po koliko časa od kalitve ste ga prvič jedli?
Objavljeno: Pe Mar 21, 2014 8:34 am
Napisal/-a muha
Zelo počasi. Kalil je, ko sem rastline prenesla na toplo, tamle enkrat oktobra, jedli smo ga pa marca, prej je bil premajhen. Res se pa okoli njega nisem prav nič posebej trudila.
Objavljeno: Pe Mar 21, 2014 12:20 pm
Napisal/-a Oldi
To je pa čudno, ker naj bi najbolje uspeval med 10 in 15°C.
Kako si lahko v južni sobi imela 16°C, imaš termostatsko glavo na radiatorju. Da se ni v času sonca temperatura precej dvignila?Nazadnje urejal/a Oldi 21 Mar 2014 19:17; skupaj popravljeno 1 krat
Objavljeno: Pe Mar 21, 2014 12:45 pm
Napisal/-a metuljc
Glej, Oldi, če bi bile rastline tako zelo ozko omejene glede svetlobe, temperature,.....uspevanja, dvomim, da bi na svetu sploh bile. Očitno pa so in tako res ne gre vsega gledati skozi neke tabele. Življenje je dosti bolj plastično in presenetljivo, kot bi si morda človek mislil.
Objavljeno: Pe Mar 21, 2014 1:06 pm
Napisal/-a muha
Oldi je napisal/a: |
To je pa čudno, ker naj bi najbolje uspeval med 10 in 15°C. Kako si lahko v južni sobi imela 16°C, imaš termostatsko glavo na radiatorju. Da se ni v času sonca temperatura precej dvignila? |
To je okno v rezervni kopalnici, ki ima samo en mini radiatorček pa še ta greje le par ur na dan. Na vseh okenskih policah imam od 15 - 18 °C, ker prostore kurimo do največ 20 °C, na polici je pa še vpliv mraza skozi steklo. Ko je sonce, se seveda nekaj bolj ogreje, a toploto hitro odda naprej v sobo.