Pretoplo ne sme biti le zato, ker toplota prija plesni in se potem hitreje razširi. Da bi kaj več odganjal zaradi tega, pa ne bi rekla. No, vsaj jaz nimam izkušenj s tem. Letos jih bom nekaj prezimljala kar 'posajene' v dnevni sobi, na okenski polici. Pa da vidim, če bo kaj prej odgnalo...
Odganjati začne šele spomladi, pa še to šele nekje marca. Takrat se posamične gomoljčke loči kar z nožem. Tudi njih ni dobro na začetku preveč zalivati, ker radi zgnijejo. Sem pa lani probala odrezati samo očesa (kot pri sadjarstvu za okulacijo), ki so že odgnala, pa sem iz njih dobila zelo lepe rastline...
Irena, še enkrat hvala, če ne bi bilo tebe, bi ostala brez yacona, pa ga imam zelo rada in tudi Nolan ga rad grizlja čez zimo _________________Instagram profil: @iva.grasa.ig Dostop do spletne ankete: https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Jaz sem skopala caa 20 kg yacona, morda kakšno kilo manj. Enega sem stresla z vreče ravno včeraj 3kg, sorte rose. Tako da Ivčk, lepo dela tudi v vrečah zelenih za krompir, bom poslikala. Ostale na vrtu sem kopala pred decembrsko zmrzaljo. Največji je imel 4 kg, najmanjši pa tudi samo 200g.
Meni je tudi najokusnejši že zelo izsušen in narebran, takrat je res sladek. Letos se mu pozna da je precej voden in še bolj krhek saj je bilo veliko vode. Verjetno bom naredila sok, sem pa sprobala že tudi kot nekakšno marmelado, prav nič ne rabiš zraven.
Drugače pa hitro začne poganjat če je na toplem, že tale dolga pretopla jesen je pri mojih yaconih povzročila prebujanje poganjkov. Opazila sem še, da če so v suhem in hladnem prostoru in ostane na njih zemlja (glina), ki se dobro posuši, potem ne splesnijo. Pomaga tudi da so čim dlje v zemlji.
Jaz imam pri Yaconu zdaj lepe poganjke in sem ga kar celega dala v zemljo. Do danes sem jih imela v gajbici, kjer sem čez potrosila malo vlažne zemlje in nič drugega (če opazim mušice ponavadi posujem še pepel).
Opažam pa, da če ga dam nad radiatorjem in lepo zalijem zelo hitro naredi korenine. Potem ga je treba pa hitro presadit.
Lani sem ga dala kar v korita že v jeseni in zasula z zemljo, pa je bilo tudi ok. Zalivala sem pa res malo. Cca na tri tedne malo.
Letos nimam prostora in si deli prostor v večjem loncu. Zemlja je ok, vlage pa bolj malo. Tako da ga malo pozalijem.
Upam, da nam vsem rata. Tudi mi ga imamo radi. Jaz sem ga naribala in je brez konzervansov v majhnih kozarčkih. Liste imam posušene in jih uporabljam za čaj. Vsestranski je in ga bi res pogrešala, če se mi pri vzgoji kaj sfiži.
Takole je rasel v družbi z ačočo in oba sta se zelo dobro počutila. Tudi cvetel je, prvič do zdaj.
takole pa je že odganjal konec decembra v zemlji (pred zmrzaljo) in še pridelek z vreče za krompir, skoraj 3 kg (zemlja je bila mešanica krtin in ostankov zemlje od paradižnikov v loncu, vmes še lopata organka in to je to)
Sem tudi nekaj ustvarjala, eksperimentirala. Skuhala sem yacon razrezan na koščke, ga spasirala in pustila na peči, da se izsuši. Ostalo je zelo malo od njega. Smo se lepo posladkali. Naslednjič to maso zmešam z mletimi orehi ali lešniki in napravim jakunovo lešnikove kroglice. Njami
Irena sem tudi lani posušila liste za čaj in potem pozabila nanje. Si me spomnila, da bo treba spet kakšen čajček skuhat.