Pravkar pojedeno, mljask. Ker je bilo kot glavni obrok, sem dodala še par natrganih rezin prešane šunke in za vsakega trikotnik topljenega sira , tudi narezanega na drobno. Ko sem jih vprašala, kaj za ena zelenjava mislijo, da je notri, ni uganil nihče . Pohvalili so pa vsi.
Kar nekaj spomladi posajene Ptujke in Belokranjke je naredijo cvetna stebla. Sem jih porezala in jih ravno tako jemo narezana na obročke v solati, z jajci in v drugem kuhanju. S česnovimi popki pa je za letos več ali mank konec. Kar nekaj sem jih na drobno narezala in shranila v olju, nekaj pa v zmrzovalniku, da bomo pozimi obujali spomine na pozno pomlad _________________naredimo svet lepši
metuljc: Danes sem jih (po nasvetu brbr) zmiksala, skupaj z malo soli in oljčnim oljem. Super zadeva, močan česnov okus, so me vsi spraševali, če sem dodala tudi česnova zrna. Na kak cm narezani, shranjeni v oljčno olje in malo posoljeni, v hladilniku počakajo tudi celo leto. Dobri za v omake, zelenjavne juhe,.......... Tole mora biti tudi zelo dobro.
brbr:Ja tale zmiksan česen - pesto je res zelo dobra stvar. Jaz ga uporabljam kar za namaz na kruh. Drugače je pa odličen za pripravo polivke za testenine. Moji degustatorji so imeli samo eno pripombo - kot namaz je imel preveč trdih delcev. Moram drugo leto pske pobrati prej, ko so še čisto mladi in mehki. Zdaj moram samo še ugotoviti, ali se tak shranek lahko hrani izven hladilnika ... V ta namen en kozarec hranim na pultu v shrambi. Po dobrem tednu še nič ne kaže, da bi se v kozarcu kaj dogajalo...
cinija1: Je pa kar zamudno, da vse te pske olupiš in postrgaš potem s stebla.
Uh Metuljc, tale pletenica pa že izgleda super, kako je šele dobra!
Zanima me, kako ve naredite, ali gre delček stebla zraven ali ostrgate? Hvala za odgovor lp cinija
brbr: Ne razumem, kaj bi bilo treba ostrgati Če jih miksam, za pesto, dam kar cele, ali pa narezane na večje kose. Če pa jih spravljam v olje ali za v zmrzovalnik, potem jih smo na drobno narežem (slike sem enkrat objavila v temi česen). Narežem vse, stebla in popke. Edino tisti sabljasti del v podaljšku popka odstranim, ker se mi zdi nekako žilast. Rezanje na drobno je res malo zamudno. Priprava pesta pa je sila enostavna in hitra.
metuljc:Nič ne strgam, naredim kor brbr, odrežem le suh ovršni list popka in morda del stebelca na dnu, če je boil odrezan pred precej časa in je posledično suh. Včeraj sem miksala s palčinim miskerjem ob posatopnem dodajanju olja. Res ne razumem, cinija, o kakšnem strganju govoriš. Zoprno je edino, če režeš stebelca, ki se zvijajo, zato jih jaz najprej narežen na krajše kose.
moj dodatek:
Pri rezanju za vlaganje v olje sem se malo igrala in sem debelejša stebla prerezala še podolgem - 1x ali 2x, odvisno od debeline. Strgala ovojnice nisem, ni nobene potrebe.
Morda si res naredim delo ampak jaz sem vedno tako naredila. Odstranila sem ovršni list v celoti potem pa popek odstranim tudi v celoti s stebla. Seveda, ko so čisto čisto mladi gre, da pustiš delček stebla. Jaz sem že leta nazaj pobirala te popke postopoma in vedno ko so bolj zreli in obvezno odstraniti steblo. Nekaj popkov sem puščala za seme, sicer sem pa hitela uporabljat dokler so še česneki bili mehkih olupkov. Ko so popki bili večji sem jih obdelala s sekljalnikom, čisto mlade pa rezala.
Drugo leto bom čisto ta prve odrezala pri popku. Človek se res uči do smrti. Včasih pa človeku tudi ne "potegne". lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Ojej Metuljc, hvala. Končno razumem. To morajo biti pa ćisto, čisto mladi. Še enkrat hvala lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...