Česnovi cvetni popki - pski

Odgovori
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8594
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

brbr je napisal/a:
Ne vidim razloga, zakaj ne bi bili. Sicer še nisem probala, vendar sem prepričana, da so dobri.

Sem se prepričala, da so dobri - celo zelo dobri Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
magnolija
Prispevkov: 353
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a magnolija »

MMMmmm odlično je._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pravkar pojedeno, mljask. Ker je bilo kot glavni obrok, sem dodala še par natrganih rezin prešane šunke in za vsakega trikotnik topljenega sira , tudi narezanega na drobno. Ko sem jih vprašala, kaj za ena zelenjava mislijo, da je notri, ni uganil nihče Very Happy . Pohvalili so pa vsi.
brbr
Prispevkov: 8152
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Kar nekaj spomladi posajene Ptujke in Belokranjke je naredijo cvetna stebla. Sem jih porezala in jih ravno tako jemo narezana na obročke v solati, z jajci in v drugem kuhanju. S česnovimi popki pa je za letos več ali mank konec. Kar nekaj sem jih na drobno narezala in shranila v olju, nekaj pa v zmrzovalniku, da bomo pozimi obujali spomine na pozno pomlad Very Happy_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17584
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Preneseno od tukaj


metuljc:
Danes sem jih (po nasvetu brbr) zmiksala, skupaj z malo soli in oljčnim oljem. Super zadeva, močan česnov okus, so me vsi spraševali, če sem dodala tudi česnova zrna.
Na kak cm narezani, shranjeni v oljčno olje in malo posoljeni, v hladilniku počakajo tudi celo leto. Dobri za v omake, zelenjavne juhe,..........
Tole mora biti tudi zelo dobro.




brbr:Ja tale zmiksan česen - pesto je res zelo dobra stvar. Jaz ga uporabljam kar za namaz na kruh. Drugače je pa odličen za pripravo polivke za testenine. Moji degustatorji so imeli samo eno pripombo - kot namaz je imel preveč trdih delcev. Moram drugo leto pske pobrati prej, ko so še čisto mladi in mehki. Zdaj moram samo še ugotoviti, ali se tak shranek lahko hrani izven hladilnika ... V ta namen en kozarec hranim na pultu v shrambi. Po dobrem tednu še nič ne kaže, da bi se v kozarcu kaj dogajalo...




cinija1: Je pa kar zamudno, da vse te pske olupiš in postrgaš potem s stebla.

Uh Metuljc, tale pletenica pa že izgleda super, kako je šele dobra!

Zanima me, kako ve naredite, ali gre delček stebla zraven ali ostrgate?
Hvala za odgovor
lp cinija




brbr: Ne razumem, kaj bi bilo treba ostrgati Confused Če jih miksam, za pesto, dam kar cele, ali pa narezane na večje kose. Če pa jih spravljam v olje ali za v zmrzovalnik, potem jih smo na drobno narežem (slike sem enkrat objavila v temi česen). Narežem vse, stebla in popke. Edino tisti sabljasti del v podaljšku popka odstranim, ker se mi zdi nekako žilast. Rezanje na drobno je res malo zamudno. Priprava pesta pa je sila enostavna in hitra.




metuljc:Nič ne strgam, naredim kor brbr, odrežem le suh ovršni list popka in morda del stebelca na dnu, če je boil odrezan pred precej časa in je posledično suh. Včeraj sem miksala s palčinim miskerjem ob posatopnem dodajanju olja.
Res ne razumem, cinija, o kakšnem strganju govoriš. Zoprno je edino, če režeš stebelca, ki se zvijajo, zato jih jaz najprej narežen na krajše kose.





moj dodatek:

Pri rezanju za vlaganje v olje sem se malo igrala in sem debelejša stebla prerezala še podolgem - 1x ali 2x, odvisno od debeline. Strgala ovojnice nisem, ni nobene potrebe.
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Morda si res naredim delo ampak jaz sem vedno tako naredila. Odstranila sem ovršni list v celoti potem pa popek odstranim tudi v celoti s stebla. Seveda, ko so čisto čisto mladi gre, da pustiš delček stebla. Jaz sem že leta nazaj pobirala te popke postopoma in vedno ko so bolj zreli in
obvezno odstraniti steblo. Nekaj popkov sem puščala za seme, sicer sem pa hitela uporabljat dokler so še česneki bili mehkih olupkov. Ko so popki bili večji sem jih obdelala s sekljalnikom, čisto mlade pa rezala.

Drugo leto bom čisto ta prve odrezala pri popku. Človek se res uči do smrti. Včasih pa človeku tudi ne "potegne".
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Cinija, mi porabimo vseh 15 ali 20 cm stebla. Potem je tisti cvetni del bolj dodatek kot bistveni del.
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ojej Metuljc, hvala. Končno razumem. To morajo biti pa ćisto, čisto mladi.
Še enkrat hvala
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Ni treba, za miksanje, za kuhanje in v omake, pa v olje so tudi starejši čisto OK, preverjeno.
Odgovori