Stoletna čebula

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

seba, tudi mene zanima ta tvoja čebiula, ko tako nenavadno pišeš o njej. Nikakkor ne morem verjetoi, da se iz semen razvijejo malde čebule na vrhu stebla. lahko pa, da ima cvetove, ki dajo semna IN cvetove, ki to pra vzaprav niso in ti se razvijejo v mlade čebulice. Slednjemu botaniki rečejo živorodnost. Videti je pa takole. Beli cvetki in rjave zarodne čebulice. če cvetovi niso sterilni, je povsem mogoče, da naredijo seme, a čebulice z njim nimajo nobene zveze.
seba993

Odgovor Napisal/-a seba993 »

Nevem če razvije semena vem pa da razvije socvetja in potem čebulce. Na naših je tut po 5 mladih čebulc na vrhu. Je včasih bolj košato na vrhu kot na tleh._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes sem si temeljito ogledala moje in sedaj bolje razumem Seba993. Večinoma so samo čebulčki, nekaj je pa tudi socvetij, ki so na otip trda. Tudi mešano v kobulu: čebulčki in socvetja. Ponavadi sem ta socvetja čisto zanemarila, letos jih bom pa budno spremljala, da vidim, kaj se bo dogajalo.

Bega me edinole še to, da naj bi bile čebule pri Sebi993 velike za pest Surprised . Ste zemljo pognojili? Moje, razen nekaj komposta in pepela in sem in tja razredčeno tekočino iz Organka, ne dobijo nobenega priboljška.
seba993

Naša je resla med trtami. Mogoče ji je dobro delo veliko organske mase ali pa redno škropljenje. Smo meli cele vrste tega. Zdj je pa nimamo veliko ker je nismo veliko skopali ko smo obnavljali vinograd. Pa koliko smo jo okoli dali da si jo posadijo se nikjer ni hoteli prijeti. Naša v vinogradu pa je divjala da smo jo učasim morali vm metati. Če bom kj v vinogradu bom poslikal._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ko sem prvič slišala zanjo, sem zasledila omenjati tudi ime vinogradniška čebula in to, da so jo sadili v vinogradih. Če boš le še našel kakšno, prosim res poslikaj. Po moje je to ista čebula, le da raste v drugačnih pogojih.
seba993

Sj slaba 2m je je v malo starejšem vinogradu. Mogoče pa živi kj v simbijozi z trto in ji zato pri meni ustreza._________________LP seba993
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V moj prvi prispevek sem spodaj dodala še primerjalne fotografije stoletne čebule in zimskega luka.
JANEZ L

Odgovor Napisal/-a JANEZ L »

Tale "potujoča" čebula je prav zanimiva. Muha, kje pa se da nabaviti jeseni čebulčke, tole bi še sam posadil. Smile_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L

...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
seba993

Ni treba da je jesen. Ko sem bil mali sem to po vinogradu sadil ko je bilo kaj gor. Če so zdj gor čebuljči in so zreli se lahk kamot presadijo.
Pa mislim da ti bo vsak ki jo ima odstopil kakšen čebulček. Če je bom mel kj odveč ti lahko tudi jas zrihtam. Enemu uporabniku sem jo že oblubil če je bo kj._________________LP seba993
Nazadnje urejal/a seba993 13 Jun 2014 21:18; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Dokončna ugotovitev: iz cvetov "potujoče" se kasneje niso razvile ne čebulice, ne seme, enostavno so se posušili. Ostale pa so tiste čebulice v socvetjih, ki so bile kot take nastavljene že od vsega začetka.

Iz cveta zimskega luka se je na tla iztreslo seme in že obilno vzklilo. Zaenkrat izgleda kot drobnjak.
Odgovori