Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Salvia officinalis - žajbelj

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Če jih imaš dovolj, jih daj nekaj po nasvetu metuljc v rastlinjak, med gosto "šavje", v bližino zalivalne šobe. Ostale pa v vodo. Če ne probaš, ne veš. Naredi bolj majhne potaknjence in jih dobro oskubi listov (pustiš le vrhnjih 3 do 5, odvisno od velikosti), da ne bodo izgubljali preveč vlage. Kakšnega za probo pokrij še s kozarcem za vlaganje. Tamle enkrat septembra boš že videl, če bo kaj uspeha.
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

metuljc je napisal/a:
Hm, poskusi, pa jaz bi jih kam v rastlinjak potaknila, bo bolj stalna vlaga. Izkušenj s poletnimi potaknjenci nimam, a ni vrag, da jih nekaj ne uspe.

V rastlinjaku še za plevel ni več prostora. Crying or Very sad_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Pri nekaterih zdajšnjih potaknjencih (žajbelj nisem probala) pomaga tudi, če imamo kake lesene dilce za potke. Rahlo jih pridvignemo in potaknjence porinemo spodaj tako, da gledajo ven le kak cm in pol. Dokaj hitro se ukoreninijo. Le nekoliko prej jih je treba presajati (na gosto) kam drugam, da niso tako utesnjeni.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole, kar piše Sanjarka Ana, res deluje, sem sprobala tudi sama. Pod desko , tam, kjer redneje zalivamo pa lahko tudi pod večji kamen.

Pajo, poskusi, izgubit nimaš kaj. Lahko jih daš tudi v lončke, vse skupaj pokrij z naluknjano PE vrečko in v senco. Priporočam prozorne lončke, da boš lahko kontroliral, če in kdaj se pričnejo razvijati koreninice.

Tole vprašanje me je tako pritegnilo, da grem še sama potaknit vejico ali dve.
Eno že danes, drugo pa v četrtek, ko je začetek časa za presajanje. Bom videla, če bo kaj razlike.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pajo je napisal/a:
metuljc je napisal/a:
Hm, poskusi, pa jaz bi jih kam v rastlinjak potaknila, bo bolj stalna vlaga. Izkušenj s poletnimi potaknjenci nimam, a ni vrag, da jih nekaj ne uspe.

V rastlinjaku še za plevel ni več prostora. Crying or Very sad

Ti pridem jaz posadit? Bom našla prostor, verjemi............... Wink Kakšnega pa mi lahko daš v rejo.
pajo

Pridi. Very Happy_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Za kakšen potaknjenec/flanco na gorenjsko klimo prilagojene variante se tudi jaz priporočam
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

aladin, dobiš, če uspejo. Če ne, pa nekaj semen.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

pajo je napisal/a:
Pridi. Very Happy

Velja, prihodnji teden, od ponedeljak do srede ankrat. OK? Wink
pajo

metuljc je napisal/a:
pajo je napisal/a:
Pridi. Very Happy

Velja, prihodnji teden, od ponedeljak do srede ankrat. OK? Wink

Ti to resno?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori