Odpadanje kakija
-
Tudi pri meni odpadajo plodovi.Cvetel je da je bilo veselje,,a sem se že takrat sprijaznil,da tega pač drevo nemore vsega vzdržati,ker za tri letno sadiko,bi bilo to preveč.
Do sedaj je odpadlo večino plodov razen 10.
Upam,da vsaj kakšen ostane do konca,če ne pa upam da bo naslednje leto več sreče.
Bo pa v jeseni pač potrebno naročiti nekaj 10kg kakija pri našemu forumašu.![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Do sedaj je odpadlo večino plodov razen 10.
Upam,da vsaj kakšen ostane do konca,če ne pa upam da bo naslednje leto več sreče.
![Very Happy](images/smiles/icon_biggrin.gif)
Bo pa v jeseni pač potrebno naročiti nekaj 10kg kakija pri našemu forumašu.
-
- Kraj: Ljubljana
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kaki Tipo, zadaj je sosedova jablana (starkova rana)
![](http://shrani.si/f/1c/ww/1AHrvYfl/0031.jpg)
kaki Nikita's Gift
![](http://shrani.si/f/3F/UF/14CSqmqi/0041.jpg)
Spomladi sem poskušal rast kontrolirati, prve poganjke sem skrajšal na 30 cm in razredčil, nato pa obupal
.
Prihodnje leto povišam špalir za dva metra, večje višine kaki ne bo videl
.
Do naslednjega leta moram pogruntati, kateri mesec bo najbolj ugoden za krajšanje in redčenje poganjkov, v kontekstu, da celo ne pospešim rasti.
Kak predlog?
LP_________________mfranc
kaki Tipo, zadaj je sosedova jablana (starkova rana)
![](http://shrani.si/f/1c/ww/1AHrvYfl/0031.jpg)
kaki Nikita's Gift
![](http://shrani.si/f/3F/UF/14CSqmqi/0041.jpg)
Spomladi sem poskušal rast kontrolirati, prve poganjke sem skrajšal na 30 cm in razredčil, nato pa obupal
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
Prihodnje leto povišam špalir za dva metra, večje višine kaki ne bo videl
![Evil or Very Mad](images/smiles/icon_evil.gif)
Do naslednjega leta moram pogruntati, kateri mesec bo najbolj ugoden za krajšanje in redčenje poganjkov, v kontekstu, da celo ne pospešim rasti.
Kak predlog?
-
Citiram: |
Do naslednjega leta moram pogruntati, kateri mesec bo najbolj ugoden za krajšanje in redčenje poganjkov, v kontekstu, da celo ne pospešim rasti. Kak predlog? |
Ugibam, ampak resnično le to.
Kaj pa če bi ga (močno) porezal/razrečil po zaključku spomladanske rasti, tam nekje v drugi polovici junija, ko pritisne konkretnejša vročina? Takrat se rast zagotovo zaustavi in nebi vzpodbujal takojšnje odganjanje.
Nato pa bi ostale poganjke še upognil.
Mislim si, da bi z odvzemom listne mase odvzel tudi dobršen del produkcije hrane. Če bi to počel med rastnim ciklom, bo rastlina poizkušala nadoknaditi izgubljeno z takojšnjim prirastom novih poganjkov. Poleti bo še nekaj časa v mirovanju in bi jo tako malce bolj učinkovito (trajno) prisilil v "dijeto" po tvojih merilih.
Z upogibanjem pa veš kaj se povzroča. Verjetno to tudi izvajaš, ... no, v bistvu ne dvomim.
Pa prenehati z vsem gnojenjem tratic, rožic ipd. za dalj časa. (več let, razen foliarno PK)
Nič zalivanja, razen izjemoma. (ker meni ne deluje, da bi se ju letošnja vročina sploh kaj dotaknila)
Recimo nekaj takšnega. Kaj meniš?
-
- Kraj: Ljubljana
Juglans, hudo medicino si mi predpisal
, res pa je, da tudi sam že razmišljam v smer brez gnojenja okolice.
Pač ne bo trata iz kataloga, bo miks trave, detelje in nizkih plevelov; tudi ti so zeleni
.
Upogibanje: v planu je bil vodoravni špalir, s tem sploh ne bi bilo problema z višino in rastjo. Vendar me je en profi za sadje opozoril, da koščičarji ne marajo hudega oblikovanja in horizontalnega kordona. Vodoravno rastoče veje naj bi rade propadale, odmirale.
Hja, nekaj izkušenj imam z marelico, da je zelo trmasta
pri oblikovanju, zato se šel v najbolj prosto špalirno obliko, pahljačasto.
Je pa po novejših podatkih možen tudi vodoravni razvod koščičarjev, z veliko pažnjo pri rezi. Sedaj je kar je, plus te vzgojne oblike je ta, da sem na mesto enega drevesa posadil dva ...![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
Ja zanimovo vprašanje; se mi zdi da sem ravno pri kakiju videl zapis nekoga, da pusti 40 listov za en plod, ali obratno. Neko staro merilo za sadje je to, če velja tudi za kaki, je to že en okvir pri vzgoji in oskrbi.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Pač ne bo trata iz kataloga, bo miks trave, detelje in nizkih plevelov; tudi ti so zeleni
![Cool](images/smiles/icon_cool.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
Upogibanje: v planu je bil vodoravni špalir, s tem sploh ne bi bilo problema z višino in rastjo. Vendar me je en profi za sadje opozoril, da koščičarji ne marajo hudega oblikovanja in horizontalnega kordona. Vodoravno rastoče veje naj bi rade propadale, odmirale.
Hja, nekaj izkušenj imam z marelico, da je zelo trmasta
Je pa po novejših podatkih možen tudi vodoravni razvod koščičarjev, z veliko pažnjo pri rezi. Sedaj je kar je, plus te vzgojne oblike je ta, da sem na mesto enega drevesa posadil dva ...
![Embarassed](images/smiles/icon_redface.gif)
juglans je napisal/a: |
Mislim si, da bi z odvzemom listne mase odvzel tudi dobršen del produkcije hrane. |
Ja zanimovo vprašanje; se mi zdi da sem ravno pri kakiju videl zapis nekoga, da pusti 40 listov za en plod, ali obratno. Neko staro merilo za sadje je to, če velja tudi za kaki, je to že en okvir pri vzgoji in oskrbi.
![Question](images/smiles/icon_question.gif)
![Idea](images/smiles/icon_idea.gif)