babaco, sem malo brskala, pa pri nas o tej črni muhi še ne pišejo. Nekaj sem našla na Angleških straneh, morda ti bo vsaj malo v pomoč.
Črna figova muha (Silba adipata) je škodljivec tako divjih kot gojenih fig, ki se pojavlja v Sredozemskih državah. Odrasle muhe so velike 3,5-4,5 mm, črne barve, z rdečimi očmi in peščeno rjavimi nogami. Samice imajo dolg ovipositor (leglico) . Jačeca odlaga v majhnih skupinah. Predvsem v nezrele sadeže, pozneje tudi v zrele. Ličinke se hranijo s socvetjem v notranjosti in s tem uničuje fige, ki začnejo odpadat. Poškodba od muhe na zunaj, kjer je odlagala jajčeca je komaj vidna, majhna pikica, zato okužbo ponavadi prepozno zaznamo, saj izgleda kot posledica fizioloških težav. Muha ima 4 do 5 generacij letno in prezimi kot buba v tleh. Muho privlačijo poškodovani deli rastline. Predvsem sladki izločki zrele fige in tudi beli mleček fige, tudi listja in stebla. Kar do 63 črvičkov so našli v eni sami nezreli figi.
Njen predator je Pachycrepoideus vindemmiae Rondani (Hyncnoptera: Pteromalidae), uničuje bube. Pomaga če nastavljamo Heksanolove vabe, te so učinkovite predvsem za spremljanje in kontrolo muhe. Je pa zelo selektiven, predvsem za samice (3:1). Dober lovilec je tudi amonijev sulfat kot 2% raztopina v vodi. Še najboljše pa delujeta oba skupaj in s tem povečujeta učinkovitost pasti.
Tako, da glede na te informacije in najin klepet, je figam zagotovo škodila tudi toča, tako lanska kot letošnja, saj je poškodovano drevo ena ogromna vaba. Morda ti uspe pred zimo poloviti čim več teh muh, da se ti ne zabubijo v zemljo.
Aje-aje, . Past z amonij sulfatom sem že nastavil. Nekaj žiivih muh imam v ujetništvu v plastenki, kjer so se izlegle. Ličinka se v figi zabubi in že po 14dneh se izleže muha. Ja, se prav vse odpadle fige pobral in uničil. Aje- aje, cepiči so se prijeli, tvoji tudi vsi trije na eni podlagi.
Evo, meni je smokvina muha dala mir pri prvem rodu, ki ga sedajle kar lepo obiramo. Če izvzamem nekaj načetih fig od kosov .
Na drugem rodu pa se je v nekaj dnevih pokazal izbruh prizadetih figic; jasno, vsak dan jih je več. Koliko jih še bo, bom na žalost videl v prihodnjih dnevih._________________mfranc