Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Allium ursinum - čemaž

zuf
Prispevkov: 1975
Pridružen: Ne Jun 16, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a zuf »

muha je napisal/a:
Če še nisi gotova, pomani listke med prsti. Samo čemaž bo imel značilen vonj. In najbrže je tudi edini, ki pusti pekoč okus v ustih (vem ne, ostalih nisem poskušala)

Samo kot dopolnilo, da je tole zadnje lahko "usodno".
Vonj zelo dobro ostane na prstih in če še naprej uporabljamo to tehniko se lahko malo okoli prinesemo.
Po videzu je še najbolje prepoznati, da smo res gotovi.
Kar se tiče pekočega okusa, mislim, da ga pegasti kačnik ima.
Videz torej, vsaj pri meni, je najbolj učinkovit način prepoznave čemaža in drugih rastlin.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zuf, hvala za dopolnilo. Pri takih zadevah nobeno svarilo ni odveč.
nxyz
Prispevkov: 571
Pridružen: So Jan 25, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a nxyz »

Hvala za odgovore. No šmarnice pri nas letos že so. Bom šla kar na izgled in vonj saj so ga cele plantaže.
Aye-Aye
Prispevkov: 1741
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Pravzaprav je pegasti kačnik, zelo zelo pekoč, te še dolgo peče vse, tako ga je že zaradi tega težko pojesti.
Ivčk
Prispevkov: 1620
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Še eno opozorilo pri nabiranju:
Zdi se mi, da do zamenjav pride predvsem pri nabiralcih, ki čemaž dobesedno kosijo v večjih količinah, tako vmes zaide še kak list ostalih rastlin, tudi strupenih.
Če liste nabiramo posamično, do zamenjav skoraj ne more priti.
Na začetku si liste čemaža zelo pozorno ogledamo, tudi povohamo in pomanemo ter pobožamo, imajo namreč zelo lep tipičen svilnat lesk. Naslednji list bo že lepše prepoznaven. Če smo pri nabiranju pozorni, ne bi smelo biti težav..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Čemaževi listi so tudi dosti nežnejši kot listi šmarnice. Če čemaž izpuliš ima na koncu majhno podolgovato čebulico, šmarnica pa korenino, s katero se pod zemljo širi naprej. Ko enkrat veš, kaj je čemaž, med šmarnico in njim sploh ni toliko podobnosti - razen v obliki lista.
Zdaj je visoka sezona nabiranja listov. Kadar ga nabiram, vedno nabiram list po list, da ne obglavim cele rastline, ampak vsaki odvzamem le malo. Tudi na tak način je košara hitro polna.

Za dalj časa pa najraje shranim cele liste, ki jih lepo poravnam v posamezne šope, tesno povijem s folijo, tako dobim nekakšno "klobaso" in shranim v zmrzovalnik. Ko čemaž potrebujem, samo od klobase odrežem potrebno količino. Ker je zmrznjen, se lepo drobi._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Kljub vsem opozorilom in neštetim možnostim preverjanja slikovnega materiala je letos že prišlo do prve zastrupitve z jesenskim podleskom. Kot so povedali včeraj v poročilih, je kar precej huda.

Hvalabogu, da vsaj rastline, ki so po videzu podobne regratu, po mojem védenju niso strupene, oz. nekatere celo užitne. Sigurna sem, da se tudi ob nabiranju regrata najde v košarah marsikaj.
aladin
Prispevkov: 950
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

Shranjevanje v zmrzovalniku čemaž precej uniči. Najbolje čemaž ohrani svoje lastnosti v olju.

Jaz ga v multipraktiku nasekljam, najbolje je, da že kar v multipraktik doliješ toliko olja, da se zadeva razcefra na želeno granulacijo. Potem natlačiš zmes v lončke in zelo paziš, da nikjer ne ostane nič zraka. Ne napolniš čisto do vrha, zgornjih 3 do 5 mm je rezerviranih za olje - natočiš tako, da nič čemaža ne gleda ven. Zapreš, postaviš v hladen prostor. Meni se niti en lonček ni pokvaril od prejšnje sezone.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Pritrjujem aladinu. In brez soli. Meni se zdi, da sol povsem uniči okus čemaža.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Bom probala letos tudi na ta način. Prejšnja leta sem ga nekaj shranil v olju in soli in mi ni bil preveč všeč-je spremenil okus pa še preslan je bil za uporabo v večjih količinah (recimo za štruklje)._________________naredimo svet lepši
Odgovori