Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Analiza tal

anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Meni je analiza pokazala, da mi primanjkuje bora, mangana, magnezija in kalija. Bor sem rešil z dodatkom boraxa, magnezij z magnezijevim sulfatom, kalij pa s težkim srcem z nekim kalijevim mineralnim gnojilom kupljenim v Semenarni. Želel sem imeti popolnoma ekološko pridelavo, pa sem po poglobitvi v gradivo o organskih gnojilih (in gnojilih dovoljenih v ekološkem kmetijstvu) prišel do zaključka, da pri marsikateri zadevi ne moreš stanja popraviti dovolj hitro samo z ekološkimi gnojili. Enostavno imajo prejahen delež tistega elementa, ki ga potrebuješ in tako pristaneš pri mineralnih gnojilih-razen če nočeš bankrotirati z nabavo ekološko sprejemljivih gnojil.
Sem pa dal delati analizo še Agromedici, pa je trajalo še dalj da sem dobil rezultate (mesec in pol), ker so baje imeli neke težave z opremo. Zgleda da pri nas na noben način ne moreš dobiti rezultatov (relativno) hitro.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Analize zemlje delaš običajno za nekaj naslednjih let,zato nekaj tednov ne more biti problem.V ekološki pridelavi imaš kar nekaj možnosti npr.
kalijev sulfat in patent kalij.Ne kupuj pa gnojil v malih zavitkih,ker so običajno 5x dražja.Nekatera podjetja (Metrob,Unihem .....)služijo velike
denarje na vrtičkarjih!!!
V knjigi Sredstva in smernice za ekološko kmetovanje najdeš vse potrebno.Čudil se boš,kaj vse je ekološko.Če ti lahko kaj pomagam napiši
konkretno kaj želiš.
Lp. Ferdo_________________Narava vse povrne!
anci1211

Odgovor Napisal/-a anci1211 »

Ko sem kupoval sem se orientiral kaj naj kupim po tej knjigi, pa sem imel vseeno veliko težav. Eno podjetje nima nobene internetne strani, Zeleni hit ne odgovarja na maile, patentkalija nisem našel nikjer na internetu....Saj če kupim patenkalij je potem že vseeno če kupim tudi kakšno drugo mineralno gnojilo.
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Naredili so mi analizo tal, imam 4x preveč fosforja. Kako se ga da zmanjšati?
Gnojim samo s kompostom in preperelim hlevskim gnojem.
A naj krave spremenijo jedilnik ? Very Happy
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

babaco je napisal/a:
Naredili so mi analizo tal, imam 4x preveč fosforja. Kako se ga da zmanjšati?

Obstoječo zemljo zmešaš z 4-kratno količino zemlje brez fosforja ! Wink

OK, resno ... na kratek rok verjetno težko.
Verjetno je hranila lažje dodajati kot odvzemati iz zemlje. Kot da bi želel presoljeno juho razsoliti.

Jaz osebno bi za dve leti opustil hlevski gnoj. Če je dovolj dušika in kalija, pa vsaj za eno sezono še kompost.
Če katerega od teh primankuje, pa ju lahko dodajaš v čisti mineralni obliki.
Za kalij = kalijev sulfat, za dušik pa urea ali amonijev nitrat.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Imaš kake znake na rastlinah (sadnem drevju), da si se odločil za analizo?
babaco

V analizo sem dal zaradi firbca, sicer mi večinoma vse odlično uspeva. Mi je pa počasi jasno, da nisem pravilno jemal vzorca.
Danilo

Odgovor Napisal/-a Danilo »

Analiza zemlje je lahko varljiva zadeva. Si vzel vzorce na različnih mestih? Rezultati lahko precej nihajo v odvisnosti od vrste zemlje,predhodnega gnojenja, vrste zelenjave ali sadja...Pred leti sem naredil analizo zemlje na svojem vrtu in v petih vzorcih je bilo vse različno pregnojeno, kar je menda kar značilno za nas ljubiteljske vrtičkarje. Analiza brez vsebnosti mikro elementov te spet lahko zavede. Takrat sem tudi v praksi spoznal, da je analiza koristna, kadar nekje na novo postavljaš stvari in ne poznaš terena. Kasneje z opazovanjem rasti posameznih vrst , kolobarjenjem in "pogovarjanjem" z rastlinami kar zadaneš, kaj potrebujejo. Kot kemik sem imel možnost natančnih analiz, pa se jih nisem več posluževal.
babaco

Ja, sem ga biksnil, vzorce sem jemal tam, kjer sem najbolj gnojil z hlevskim gnojem.
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

Danilo je napisal/a:
.... je bilo vse različno pregnojeno, kar je menda kar značilno za nas ljubiteljske vrtičkarje. ....

Ja opozarjajo, da preveč gnojimo. Ampak, če pomislim nazaj, vsi so vsako leto jeseni gnojili, od mojih staršev do starih staršev, vsako jesen se je zvozilo kupe gnoja na njive, vrtove, sadovnjake itd.
Odgovori