Apero (F3 in naprej) (sorta v procesu stabilizacije)

Odgovori
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ja, letos bomo dobili semena že za F5. Imam vsega skupaj 6 sadik. Oblike plodov so različne. Ena je izrazito valjasta, potem so mešano hruškaste, zadnja pa je izgleda v stilu Multiflora. Malenkost manjši plodovi a je zato v velikih grozdih. Slednjo bom vodil posebej, da vidimo kaj bo zraslo naslednje leto. Mogoče pa naredimo vejo Apero Multiflora Wink

Plamenka, MarjaV, Bobolino, kakšne oblike plodov so na vaših? V originalu so lepo ovalne in tako bi morali tudi zardžati, če je le mogoče.
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Plamenka, se priporocam za par semenk._________________CARPE DIEM
klemenv

Odgovor Napisal/-a klemenv »

Moje sadike imajo bolj oranzne plodove. Mogoce je to prehodno. Mogoce sem sadeze prehitro obiral. Bom javil naslednji teden. Pa hvala za seme.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Bicikel, taki plodovi so. Se mi zdi, da so bili zadnjič bolj podolgovati, kot so tile rdeči na sliki. Zeleni so bolj podolgovati.

Tajana, če mi Bicikel potrdi, da so moji plodovi v redu, lahko dobiš.
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bicikel je napisal/a:
Ja, letos bomo dobili semena že za F5...
...zadnja pa je izgleda v stilu Multiflora. Malenkost manjši plodovi a je zato v velikih grozdih. Slednjo bom vodil posebej, da vidimo kaj bo zraslo naslednje leto. Mogoče pa naredimo vejo Apero Multiflora Wink

Tukaj se lepo kaže, kako poteka dehibridizacija (stabilizacija sorte iz prvotnega hibrida), in koliko različnih segregacij (različic) lahko dobimo celo po štirih letih vzgoje!

Bicikel, ko se multiflora izrazi, je ponavadi v naslednji generaciji že stabilna, saj je to recesiven gen (ne glaven, temveč postranski).

Ko se recesivni geni enkrat pokažejo (torej neka značilnost, ki se pojavi v procesu dehibridizacije), je sorta v nastanku ponavadi stabilna za to značilnost.

Bom dala dva primera:
-Če križamo rdeč in rumen plod, bodo potomci rdečeplodni kar nekaj generacij. Ko enkrat dobimo potomca rumene barve, bo ta za rumeno barvo stabilen še naprej, ker je rumena barva recesivna.

-Če križamo dwarfa z visoko sorto, bodo potomci v F1 vsi visoki. V F2 pa se bo pokazalo nekaj dwarfov in ti bodo v naslednjih generacijah stabilni za dwarf rast.
Če pa shranimo semena iz visoke rstline, ta še vedno lahko v naslednjih generacijah 'rodi' še kakega dwarfa, ker je gen za dwarfa recesiven.

V bistvu je pri križanju najtežje stabilizirati dominantne gene, ker imajo recesivni vedno željo priti na površje!

Tako da ti kar lepo shrani multiflora tip ločeno, ker bo verjetno dal multiflora potomce Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Zdaj, ko gledam Marijine fotke, je tudi ona že imela multiflora tip pri hruškasti obliki.
Marija, če to bereš in si shranila semena od hruškice, ter če jo gojiš, a se ti je multiflora ponovila?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Ok, Plamenka._________________CARPE DIEM
Bicikel

Bom pofotkal danes še svoje in bomo lahko malo primerjali.

Plamenka, za odločitev o ustreznosti pa še nekaj linkov s slikami o Aperu

http://www.dobies.co.uk/Garden/Vegetables/Vegetable+Seeds/Tomato+Seeds/Tomato+Seeds+-+Apero+F1_MH3494.htm
http://www.tozerseeds.com/eu/en/products/tomato-apero/
http://www.seaspringseeds.co.uk/shop/search?keyword=Apero&limitstart=0&option=com_virtuemart&view=category

Mogoče boš tako lažje presodila, saj lahko direktno primerjaš.

Metuljc, kako pa kaj tvoj primerek?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Lani sem ločeno shranila hruškast tip in valjast. Letos sem obe sorti ločeno sejala, iz vsake vrste vzgojila po dve rastlini, ki sta obe taki kot je bilo posejano seme. Sadila pa sem dve v plastenjak in dve zunaj, seveda je rastlina v plastenjaku nekoliko višja, rodnost pa je enaka.
Me pa ta sorta izjemno navdušuje z rodnostjo in okusom. Da se okus v popolnosti razvije je potrebno počakati, da je plod močno temno rdeč, v lanski sezoni je bil okus najboljši šele na koncu sezone._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Bicikel

Takole. Pofotografiral sem vse oblike. Razdelil sem jih na tri dele: original, multiflora in teardrops (solzice). Tako nekako jih mislim poimenovat za v prihodnje.
Značilnosti.
- original ima večinoma vse plodove na eni vejici, včasih na dveh in je pravilno ovalne oblike
- multiflora ima množico plodov na eni zelo razvejani vejici, plodovi so nekoliko okroglasti
- solzice so hruškaste oblike, malo večje in po številu nekje med obema gornjima

Celoten album fotografije je tukaj: -> APERO
Fotografije so narejene v gornjem vrstnem redu a jih strežnik pomeša po svoje. Na koncu pa bi morala biti predstavitev posameznih značilnosti.
Najbolje, da naredim prikaz v pravilnem redu:

Odgovori