Jagodni stolp/piramida

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

MFranc, tudi meni se zdi, da so na sliki jagode pregoste. Sama sem jih mislila saditi na 20 cm in v predele, kjer so posajene, dati dober substrat. Pa ne vem ali bi bilo treba vsako leto presajati, je le bolj podobno gojenju v loncih, kot pa na vrtu.
Letos je bilo tudi pri nas bolj malo plodov jagod, razrasle so se pa precej.
Uporabniški avatar
Plamenka

Robert, če so take, bi te prosila za par sadikc, če lahko. Jaz imam svoje čisto premešane, ko sem jih presajala v lončke, sem po listih ugotavljala, da jih je najbrž celo 6 vrst, a ne vem, katere so.
V piramidi bom imela bolj pregledno, vsaka stranica bo lahko druga sorta. Wink
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Prinesem.Mogoče še kakšna dozori do takrat,ravno spet na polno cvetijo.
greeny

Odgovor Napisal/-a greeny »

Takšna postavitev/struktura bi lahko bila tudi za začimbni/zdravilni vrt verjetno, kot imitacija skalnjaka (bolj sušno rastišče).
Uporabniški avatar
Plamenka

Hvala, Robert!

Greeny, tudi za začimbni vrt že obstaja taka postavitev (poleg postavitev v obliki polža). Samo ne vem, kako je, ko se začimbe preveč razrastejo.

http://www.pinterest.com/pin/569705421585016497/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Slaba stran vseh takih stolpov, kopic, piramid je, da imajo senčno stran. Višja kot je gradnja, več je sence in tam nekatere rastline slabše uspevajo. Jagode v rasti po moje ne bodo zaostajale, bodo pa mogoče slabše rodile.

Razdalja na sliki bi bila v redu, če ne računamo na jesenske pritlike. Jagode naj bi na enem in istem mestu rastle največ 3 leta. Varianta je torej, da po 3 letih zasadiš začimbnice ali druge vrtnine, ali pa piramido razdreš in jo z novo zemljo postaviš na novo na istem ali drugem mestu.
robert

Odgovor Napisal/-a robert »

Zato bom pa naredil samo tri etaže in poskušal postaviti tako,da bo čim manj sence,potem pa bomo videli rezultat.Plamenka je dala dobro idejo,samo jo je treba dobro premisliti in zastaviti,da dobimo čim boljše rezultate.Jaz bi naredil,samo okvir,ki ga potem enostavno postaviš na drugo mesto,to je že napisala muha,jagode moraš presaditi na 3 oziroma vsaj na 4 leta,če želiš imeti lepe in kakovostne sadeže.
Uporabniški avatar
Plamenka

Gledala sem tudi tako varianto za ob steni - tukaj ne bi bilo senčne strani.
http://www.gardenstew.com/about18552.html
Čeprav bom najbrž imela nivoje kar na vseh štirih straneh, pa bom primerjala, koliko slabše rodijo na različnih straneh. Vsekakor sem mislila po 3 letih ali pa še prej zamenjati kompletno zemljo in posaditi jagode na novo.
Nazadnje urejal/a Plamenka 04 Sep 2014 10:34; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Ja, Robert, pravzaprav je moja hčerka rekla, naj imamo jagode v stolpu, pa sem začela iskati po internetu, kakšne variante obstajajo. Mi je pa všeč, da zdaj debatiramo o tem, ker je res treba dobro razmisliti glede prednosti in pomanjkljivosti.

MFranc, kje prezimuješ viseče jagode v loncih? Najbrž jih daš pozimi skupaj z lonci noter?
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

glede osončanosti, mislim, da nebi bil problem če je ta stolp,( kateri v resnici ni stolp-tako kot sem si jaz predstavljala- ampak dvakrat povišana greda), postavljen kot vse ostale gredice vzhod-zahod. dopoldne ena, popoldne se druga stran vzdignjene gredice osonči. mimogrede jagode rastejo tudi v polsenci (gozd). lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori