Njivska preslica
-
- Kraj: Rimske Toplice
Ja, muha, seveda, a plodni rjavi poganjki s trosnimi klasi njivske preslice so spomaldi, ko zelenih še ni, kasneje se hitro posušijio, saj so opravili svojo funkcijo. Ko se razvijejo zeleni, so lahko precej podobni še kakšni drugi preslici, ne le močvirski. Slednja ima res na nekaterih zelenih poganjkih črno rjave trosne klase, a ne nujno, če ni dovolj stara.
Vsekakor je bolj zanesljiv razlikovalni/določevalni znak tisti, ki ga lahko vidimo zdaj, ko je čas za nabiranje njivske preslice. Še bolje, če je znakov več.
Tisto s povešanjem poganjka v določeni legi je boilj tako-tako,saj preslice izjemno hitro ovenijo, ko jih odtrgamo.
V Sloveniji uspeva 9 vrst preslic, od tega jih je vsaj pol za laike precej podobnih njivski.
V MFS ni nič o tem, Tiana, vsaj v izdaji 1969, ki jo imam pri roki, ne.
Vsekakor je bolj zanesljiv razlikovalni/določevalni znak tisti, ki ga lahko vidimo zdaj, ko je čas za nabiranje njivske preslice. Še bolje, če je znakov več.
Tisto s povešanjem poganjka v določeni legi je boilj tako-tako,saj preslice izjemno hitro ovenijo, ko jih odtrgamo.
V Sloveniji uspeva 9 vrst preslic, od tega jih je vsaj pol za laike precej podobnih njivski.
V MFS ni nič o tem, Tiana, vsaj v izdaji 1969, ki jo imam pri roki, ne.
-
Evo, našla fotki iz tega slikovnega ključa.
Določevalni znaki za njivsko preslico:
![](http://shrani.si/f/3H/ZY/36a1pydR/080720121258.jpg)
Določevalni znaki za: levo močvirsko in desno vodnoo preslico:
![](http://shrani.si/f/Z/x0/106Sxwa5/080720121259.jpg)
Upam, da vam bo v pomoč. Bolj zanesljive določitve praktično ni, razen zanesljivega botanika poljubnega spola.![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Fotke nsio najboljše, narejene so bile pred nekja leti, se mi zdi, sem jih našla v arhivu.
Določevalni znaki za njivsko preslico:
![](http://shrani.si/f/3H/ZY/36a1pydR/080720121258.jpg)
Določevalni znaki za: levo močvirsko in desno vodnoo preslico:
![](http://shrani.si/f/Z/x0/106Sxwa5/080720121259.jpg)
Upam, da vam bo v pomoč. Bolj zanesljive določitve praktično ni, razen zanesljivega botanika poljubnega spola.
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
Fotke nsio najboljše, narejene so bile pred nekja leti, se mi zdi, sem jih našla v arhivu.
-
Tiana je napisal/a: |
... Če je ta poganjek krajši od nodija na steblu, potem je to njivska preslica on je ok. Če pa je ta stranski poganjek daljši, potem je to močvirska preslica.... |
Pri biodinamiki smo se učili ravno obratno - pri njivski preslici je prvi člen "vejic" daljši od nodija na steblu. To potrjuje tudi Metuljc:
metuljc je napisal/a: |
...Določevalni znaki za njivsko preslico:![]() Določevalni znaki za: levo močvirsko in desno vodnoo preslico: ![]() ... |
-
Mene tudi zanima kakšna je njivska preslica.
A to je njivska preslica? Meni je to vedni izgledalo kot neke vrste goba.
Kao pa naj bi mi to pomagalo pri določanaju. Sploh ne vem o čem govorite
.
muha je napisal/a: |
Iz Wikipedije: Plodni poganjki so rjavi in imajo na vrhu trosni klas, jalovi poganjki brez trosnega klasu pa so zeleni ![]() |
A to je njivska preslica? Meni je to vedni izgledalo kot neke vrste goba.
Določevalni znaki za njivsko preslico: ![]() ... Upam, da vam bo v pomoč. .... |
Kao pa naj bi mi to pomagalo pri določanaju. Sploh ne vem o čem govorite
![Sad](images/smiles/icon_sad.gif)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Rukola, takele cvetne poganjke pri njivski boš videl samo zgodaj spomladi, čim odleze sneg, ko zelenih še ni. Debelina je tam okoli, govorim na pamet, enega, mogoče 2 mm, višina pri meni ne doseže 10 cm. S prostim očesom mi izgledajo temnorjavi.
Skice bom pa poskusila razložiti kot jih razumem jaz, "po domače": Če je stranska "vejica" daljša od kolenca na steblu, kjer izraščajo stranski poganjki (pravilno: nodij), gre za njivsko preslico. Slika to lepo pokaže.
Pri močvirski in vodni so pa stranske "vejice" krajše od kolenca na steblu, kjer izraščajo stranski poganjki (nodija) . Zraven si oglej še prerez stebla in prerez stranske vejice. Prereži in preveri na tistih, ki jih imaš. Boš pa verjetno rabil povečevalno lupo.
Ali še bolj po domače: rast njivske je bolj podobna naši domači smreki, močvirne in vodne pa omoriki
.Nazadnje urejal/a muha 11 Sep 2014 14:54; skupaj popravljeno 2 krat
Skice bom pa poskusila razložiti kot jih razumem jaz, "po domače": Če je stranska "vejica" daljša od kolenca na steblu, kjer izraščajo stranski poganjki (pravilno: nodij), gre za njivsko preslico. Slika to lepo pokaže.
Pri močvirski in vodni so pa stranske "vejice" krajše od kolenca na steblu, kjer izraščajo stranski poganjki (nodija) . Zraven si oglej še prerez stebla in prerez stranske vejice. Prereži in preveri na tistih, ki jih imaš. Boš pa verjetno rabil povečevalno lupo.
Ali še bolj po domače: rast njivske je bolj podobna naši domači smreki, močvirne in vodne pa omoriki
![Wink](images/smiles/icon_wink.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
![Laughing](images/smiles/icon_lol.gif)
-
-
-
muha je napisal/a: |
Rukola, takele cvetne poganjke pri njivski boš videl samo zgodaj spomladi, čim odleze sneg, ko zelenih še ni. Debelina je tam okoli, govorim na pamet, enega, mogoče 2 mm, višina pri meni ne doseže 10 cm. S prostim očesom mi izgledajo temnorjavi. Skice bom pa poskusila razložiti kot jih razumem jaz, "po domače": Če je stranska "vejica" daljša od "členka na steblu" (pravilno: nodij), gre za njivsko preslico. Slika to lepo pokaže. Pri močvirski in vodni so pa stranske "vejice" krajše od "členka" na steblu (nodija) . Zraven si oglej še prerez stebla in prerez stranske vejice. Prereži in preveri na tistih, ki jih imaš. Boš pa verjetno rabil povečevalno lupo. Ali še bolj po domače: rast njivske je bolj podobna naši domači smreki, močvirne in vodne pa omoriki ![]() ![]() ![]() |
Ne, nodij = kolence, mesto, kjer izraščajo stranski poganjki, členek = internodij, del stebla med dvema kolencema, nodijema. Na risbi imaš s črnimi puščicami (trikotniki) označene dele, ki morajo biti pač taki, kot je narisano, da gre za to preslico. |
O, hvala. A to pomeni, da je pri njivski preslici presek stranske veljice štirikraka zvezdica pri močvirski pa šestkraka zvezdica? Če je tako, potem sedaj razumem
![Smile](images/smiles/icon_smile.gif)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Ne, nodij = kolence, mesto, kjer izraščajo stranski poganjki, členek = internodij, del stebla med dvema kolencema, nodijema. Na risbi imaš s črnimi puščicami (trikotniki) označene dele, ki morajo biti pač taki, kot je narisano, da gre za to preslico. |
Hvala, sem popravila v svojem prispevku.