Stran 2 od 4
Objavljeno: So Dec 20, 2014 12:34 am
Napisal/-a metuljc
Te bomo drezali, juglans, verjemi, zato se raje spravi pisat.
Objavljeno: So Dec 20, 2014 1:51 am
Napisal/-a juglans
Ojej, težko bom spal.
Obljubim za jutri.
Objavljeno: So Dec 20, 2014 10:41 am
Napisal/-a aladin
Jaz sem letos prvič na vrh kozarcev dal še plastiko, ki potlači zelje pod nivo tekočine. Vendar je, čeprav sem natočil tekočino do vrha kozarca preden sem ga zatesnil, zelje vso vodo popilo in na vrhu postalo malo rjavo.
Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo?
Objavljeno: So Dec 20, 2014 11:54 am
Napisal/-a metuljc
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto.
Objavljeno: So Dec 20, 2014 1:52 pm
Napisal/-a Tiana
Juglans, tule te bom pa tudi jaz prigajala k pisanju
Objavljeno: So Dec 20, 2014 2:10 pm
Napisal/-a juglans
metuljc je napisal/a: |
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda. Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto. |
Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam. Bo v prihodnje potrebno v nabavo za manjšimi posodami.
@Tiana; nekaj malega že nastaja, preostanek sledi,ker je preveč sončno za sedenje notri --> kisanje v kozarcih
Objavljeno: So Dec 20, 2014 2:13 pm
Napisal/-a Tiana
Juglans, glede vremena se pa popolnoma strinjam, toliko bom že počakala. Se tudi namreč jaz ravno odpravljam ven
Objavljeno: So Dec 20, 2014 11:04 pm
Napisal/-a figula
Saj ne vem kako bi opisala - enostavno ni bil pravi vonj, enkrat pa je kljub mehurčkom in brbotanju ostalo samo zelo slano - nič kislo
Moja napaka je, da si nisem zapisala sestavin - ko je uspelo in ko ni. Drugo leto tečemo ponovitveni krog
Objavljeno: So Dec 20, 2014 11:58 pm
Napisal/-a juglans
OK, bo naslednjič bolje.
Sicer pa, tako mimogrede. Tudi moj fermentiran brokoli ni bil izrazito kisel, s časom pa je kislina še dodatno plahnela. Ne vem kaj bi se zgodilo, če bi takšno "kisanje" skladiščil kot recimo zelje ali repo.
Ali bi zdržal, ali ne.
Če sklepam iz doslej spoznanega, bi te povprašal kaj vse si pa dala fermentirati?
Namreč moj izlet onkraj okvirjev z boragom se je končal v "krompirju".
Naslednje leto poizkusim še s koprivami in regradom, ker se najdejo tudi takšni zapisi. Vendar pa v naprej pričakujem raje manj, kot pa več.