Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo so to zaene požrešnice?

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nisem nobena zagovornica uporabe FFS (pa karkoli že je na tej listi, je pa vsekakor za vsak pripravek jasno in natančno napisano za katere rastline in proti katerim boleznim je nek pripravek namenjen, pa seveda še marsikaj piše na spremnem listu).
Vedno in povsod pa bom skušala tistim, ki hočejo prisluhniti tudi morda malo drugačnemu pogledu na nek problem, v tem primeru uporabo insekticidov, to poskušala pojasdniti, v okviru svojega, sicer relativno skromnega poznavanja tega področja biologije.
Nihče me ne bo prepričal, da je neko sredstvo (v tem primeru nim (neem), azadirahtin kemijsko, lahko škodljivo le za škodljive žuželke, za koristne pa ne.
V naravi pojma koristen in škodljiv ne obstajata, merilo je naše, človeško in pomeni, da so škodljivci tisti, ki škodijo NAM, ljudem, bodisi neposredno, bodisi posredno, koristni pa so tisti, ki nam prinašajo ( vsaj več kot škode) koristi v neposrednem ali posrednem smislu.
Vsaka rastlina se na mnogo načinov brani pred vsemi, ki jo imajo za hrano, življenjski prostor, celo pred pretiranim izkoriščanjem njene medičine (mnoge medičine so malo sladke in malo strupene za žuželko, da pač že kar prva žuželka ne popije vse medičine, s tem rastlina poveča verjetnost, da bo cvet res oprašen, saj bo nagradil še precej naslednjih opraševalcev),...
Rastline so razvile skozi evolucijsko zgodovino mnoge strategije obrambe pred virusi, bakterijami, glivami, žuželkami id drugimi organizmi, številne so znanstveniki odkrili šele pred kratkim, mnoge bodo, zagotovo, šele odkrili. Med temi strategijami so tudi snovi, ki so za nekatere skupine organizmov škodljive, strupene, razvoj take snovi je tekel skozi koevolucijsko prilagajanje med temi "škodljivci" in rastlinsko vrsto, nikjer pa ne piše, da se taiste snovi ne vedejo popolnoma enako tudi v drugih organizmih, saj imajo le-ti precejšnje dele metabolizma enake (kar je spet posledica skupne evolucijske zgodovine).
No, res pa je precej drugače s kemijskimi sredstvi, ki jih je zadnje dobre 100 let "izumil" človek. Nanje so se, na nekatere v tem času uspešno (žal na nekatere izjemno uspešno) prilagodile številne bakterije, pa tudi, kar je pravzaprav precej presenetljivo, tudi nekatere rastline (ki jih mi imenujemo pleveli).
Vsakomur dopuščam njegovo prepričanje, a pričakujem, da tudi drugi meni dopustijo moje. Kadarkoli se oglasim, se trudim podkrepiti moje poglede ali trditve, upam, da dovolj strokovno. Zavezana sem svoji stroki, seveda. In zato bom vedno in povsod napisala, kakšen je moj pogled, podrepljen z biološko teoretično podlago (in izrazila dvom, kadar ne bom prepričana v trditev, ki jo bom napisala).
Nismo na tekmovanju iz sklepanja, jasno, da ne. Ampak, napačna sklepanja so naredila veliko škode. Zakaj torej ne bi smela opozoriti na napačno sklepanje nekoga, če ga opazim.
Nikoli me ne boste zasačili pri pisanju nasvetov o borznih vlaganjih, slikarskih tehnikak,....ker o tem ne vem nič ali komaj kaj. Ko pa gre za vsebine, ki so v osnovi biološke, se pa oglasim in se bom.
Nikomur nočem nič slabega, le zakaj bi?
Bi pa vsakomur svetovala, da prebere knjigo Slaba znanost, avtor je Ben Goldacre Tukaj.
Ne tiče se neposredno neem olja in FFS, ampak, razkriva zanimive reči o (zlo)rabah znanstvenih odkritij, o "znanstvenih" odkritjih, o napačnih sklepanjih, o,...... Res priporočam.
Naj bo dovolj (za zdaj).
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Register FFS dne 18.9.2014 SILICOSEC=100% diatomejska zemlja!
Ni moj namen,da komur koli solim pamet,zbodlo me je pa razlikovanje
med strupi in strupi!
Lp. ferdo36_________________Narava vse povrne!
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

ferdo36, tole se ti je pa malo nerodno zapisalo, kaj Smile
Seveda so razlike:
- od nekaterih me bo bolela glava
- od drugih bom bruhala in mi bo slabo
- od tretjih bom pa kar umrla ...
metuljc

figula je napisal/a:
ferdo36, tole se ti je pa malo nerodno zapisalo, kaj Smile
Seveda so razlike:

Pravzaprav je vse to odvisno od odmerka.
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

Jupi Včerajšnji obhod njive me je zelo razveselil, gosenice požrešnice so izginile, ostalo je sicer kar veliko "požrtišče" a bo verjetno vseeno nekaj ostalo in naredilo gomolje. Upam, da se še tudi listje ponovno obraste, čeprav je ponekod čisto objedeno, so ostali samo še štrclji. Crying or Very sad V glavnem v soboto sem še nekaj gosenic ročno pobirala, saj jih je bilo še polno, a škode ni bilo več take. Ponovila sem še enkrat škropljenje z neem tonikom. Very Happy

Vse je za nekaj dobro a ne metuljc? S tem tvojim prepričanjem,
metuljc je napisal/a:

Nihče me ne bo prepričal, da je neko sredstvo (v tem primeru nim (neem), azadirahtin kemijsko, lahko škodljivo le za škodljive žuželke, za koristne pa ne.

se nikakor nisem mogla strinjati, saj me je spominjal na moje "napačno (znanstveno nekorektno) sklepanje". In ker se spominjam, da se že enkrat iskala podatke o neemu, kako pravzaprav deluje. Se zdaj spomnim (ponavadi se dobro informiram preden začnem kaj novega uporabljat), da sem ga takrat prav zaradi neškodljivosti ostalim koristnim žuželkam, začela uporabljati.

Citiram:
KAKO NEEM TONIC DELUJE NA INSEKTE ?

Neem olje deluje drugače kot ostali insekticidi. Njegov učinek mnogokrat ni viden takoj, vendar kljub temu začne delovati že po prvem nanosu. Žuželk in škodljivcev ne ubija neposredno, jih pa s svojimi sestavinami počasi in na premeten način odstrani od rastlin/pridelkov.

Vpliv Neem olja na možgane in telesa insektov

Neem olje ima številne kompleksne učinkovine. Slednje niso strupene, so pa podobne hormonom, ki jih proizvajajo insekti. Insekti jih tako absorbirajo kot naravne hormone.

Neem olje ob vstopu v insektov organizem onemogoči delovanje njegovih hormonov. Posledično ti »pozabijo« jesti, se pariti in lesti jajčeca, nekateri celo pozabijo leteti. Že obstoječa jajčeca se ne izležejo in ličinke se ne levijo. Insekti, ki ne jedo in se ne razmnožujejo, pa seveda ne preživijo. Njihova populacija začne padati in tako sčasoma izginejo.

Neem olje deluje na vsako vrsto insektov različno. Ne škoduje koristim žuželkam in deluje le na insekte, ki prežvekujejo in sesajo.

Kot pravi hormoni, neem olje deluje že ob zelo nizki koncentraciji.

Več o tem :

Priporočam

Jupi Spet dokaz, da je vse za nekaj dobro. Tako zdaj vem, da ga lahko mirno uporabim, brez slabe vesti, da je morda pa le škodljivo tudi za koristne žuželke, saj da je za ljudi zdravilo sem se prepričala že prej. Hvala! metulj srčki

Figula up
Bi še dodala dve točki:

Citiram:

- od nekaterih se pozdraviš
- od nekaterih se nič ne zgodi

metuljc

Aye_Aye, kar verjemi, da ne škoduje koristnim žuželkam, saj piše na strani, kjer ga prodajajo.
froggy

Odgovor Napisal/-a froggy »

Zdaj če prav razumem je stvar takšna. Za škodljive žuželke štejemo tiste, ki nam jedo rastline ki jih gojimo. Za koristne pa tiste, ki nam odganjajo škodljivce, oprašujejo oz. nam ne uničujejo pridelka. Ker neem deluje sistemsko lahko deluje le na tiste, ki jedo tretirane rastline, torej škodljivce in ne more unčikovat na tiste, ki nam ne uničujejo (jedo) pridelka, torej lahko trdimo, da deluje le na škodljivce, a ne?
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

metuljc, čemu zdaj ta cinizem Rolling Eyes

Saj če želiš lahko dobiš tudi na Angleških straneh, ono sem dala, da vsi razumejo, je nekako prevod te: http://www.discoverneem.com/neem-oil-insecticide.html
Pa še National Pesticide Information Center - http://npic.orst.edu/factsheets/neemgen.html (NPIC fact sheets are designed to answer questions that are commonly asked by the general public about pesticides that are regulated by the U.S. Environmental Protection Agency (U.S. EPA). This document is intended to be educational in nature and helpful to consumers for making decisions about pesticide use.)
http://www.undergroundhealth.com/neem-oil-the-amazing-natural-pesticide-for-organic-gardening/
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že pred časom, ko sem brala opis Neem tonica, me je prešinilo : tudi jaz (in moji otroci) bom "grizla" sadove tretiranih rastlin. Kako se bodo hormoni obnašali v meni? Je bila kje narejena kaka tovrstna raziskava?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Neem velja za zdravilno rastlino. Se spomnim kar nekaj let nazaj, ko so prodajali sirup, ki je bil kar drag.

http://www.bodieko.si/neem-nim-cudo-sveta-iz-ljudskega-zdravilstva
http://www.zelenatrgovina.si/prehrana/neem-v-prahu.html
Odgovori