Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Queen Laurie

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Heh, sem šel prav preveriti, ker se mi je zdelo nekam poznano ime.

Tudi jaz imam en lonec "laurija". Stoji na prostem, rastlina je visoka dobrih 50cm in ima tudi že nekaj plodičev velikosti 5cm in nato nazaj po lestvici do samih cvetov. Seveda so taveliki še veselo zelene barve. Cvetja pa zelo veliko.
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Končno so se plodovi začeli barvati. Včeraj pomalical par komadov po receptu sir - slanina. Sploh nisem pričakoval da tako zažgejo, jalapeno se lahko skrije.
Nikjer pa ne najdem podatka o skovilih, po moji oceni pa cca 20.000. Okus pa res izjemno saden. Bo treba naredit omako, bi znala bit zanimiva. Very Happy
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Jah, mi smo še vsi čisto zeleni. Ena rastlina je šla v maloro, ker se je med tem, ko sem bil na dopustu, prevrnila. Drugo sem sedaj oskrbel s podoporami. Porezal sem večino vršičkov s cvetnimi nastavki v upanju, da bo šlo več energije v obstoječe plodove. Bomo videli.....
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Bicikel, boš kak grm prezimil?

LP_________________mfranc
Bicikel

Ne vem še, zadnji od dveh je vsajen na njivi. Ne vem, če ga ima smisel izkopati. Ravno danes sem naredil manjši polivinilast tunel preko skupine čilijev vključno s tem. Je na meji, ko bo začel zoreti in upam, da jim bom s tunelom zaprtim na eni strani naredil malo bolj toplo okolje.
mfranc

Tunel bo sigurno pomagal, dokler so temperature še nad 15 °C.

Premisli pa tudi o presaditvi v lonec, če imaš kak bolj topel prostor.

Sam sem bil lani s presajanji bolj kot ne razočaran, ker je pri presajanju šlo v maloro ogromno (večina) korenin lasnic, preveč, da bi rastlina normalno delala naprej.
Sedaj, bolj iz časovne distance vidim, da ni bilo tako hudo. Če bi grm še cvetel in nastavljal mlade plodove, ne bi, tudi zaradi počasnosti sorte, od tega imel nič.
Pač nimam pogojev za čezzimsko rast.

Tako pa so mi skoraj odrasli, vendar še zeleni plodovi v veliki večini dozoreli!

Bicikel

Sedaj, ko so v tunelu, računam, da bodo dozoreli in se s presajanjem ne bom ukvarjal. Rastlina je tudi konkretno velika, prevelika, pa tudi vse lonce imam še zasedene.

Imam pa vprašanje koliko oz. če se je prezimovanje pri tej sorti poznalo pri morebitnem hitrejšem dozorevanju v naslednji sezoni?
Pri marsikakšni sorti se mi zdi da se vsaj pri meni ne pozna in so nove rastline lepše. Zna biti, da jih nisem imel na optimalnem mestu in so pričeli delati kasneje, potem zunaj so bili pa zmedeni zaradi jutranjega notranjskega mraza in dnevne vročine.
Zelenc

Odgovor Napisal/-a Zelenc »

Jest imam nekaj podobnega queen lauri, raste mi zunaj na vrtu in je bogato obložena :-) Tuhtam, da bi jo prezimil, pa me samo zanima sledeče - zadevo nameravam preprosto izkopati iz zemlje in postaviti v velik teglc. Katera zemlja je primerna za zimovanje? Kar ta iz vrta, ali je dobro uporabiti kakšno drugo?
mfranc

Zelenc je napisal/a:
Jest imam nekaj podobnega queen lauri, raste mi zunaj na vrtu in je bogato obložena :-) Tuhtam, da bi jo prezimil, pa me samo zanima sledeče - zadevo nameravam preprosto izkopati iz zemlje in postaviti v velik teglc. Katera zemlja je primerna za zimovanje? Kar ta iz vrta, ali je dobro uporabiti kakšno drugo?

Zelenc, predvidevam da želiš da ti plodovi dozorijo?

Za samo zimovanje bi jo lahko pred mrazom dal v kak manjši lonec, ustrezno porezano nazaj. In jo spomladi, pred začetkom vegetacije presadil v primernen lonec.

Če želiš nadaljevati z zorenjem na toplem, pa poskusi rešiti vso grudo (čimveč) skupno z zemljo. V loncu lahko okrog še vedno dodaš kak dober substrat ali kompost.

mfranc

Bicikel je napisal/a:
Imam pa vprašanje koliko oz. če se je prezimovanje pri tej sorti poznalo pri morebitnem hitrejšem dozorevanju v naslednji sezoni?
Pri marsikakšni sorti se mi zdi da se vsaj pri meni ne pozna in so nove rastline lepše. Zna biti, da jih nisem imel na optimalnem mestu in so pričeli delati kasneje, potem zunaj so bili pa zmedeni zaradi jutranjega notranjskega mraza in dnevne vročine.

Bicikel, sam Queen Laurie planirano nisem prezimil; in sem pravzaprav letos prišel na misel, da jo ponovno sejem drugo leto, in takrat vzgajam v loncu, zaradi znane počasnosti.

Kako se bo rastlina obnašala drugo leto, si pa že sam ugotovil.
Veliko je odvisno od tega, kakšne pogoje ji lahko nudimo v fazi zimskega spanja, dormance, in kdaj (čimprej Cool Wink ) ji lahko nudimo pogoje, temperaturo in svetlobo, za hitro rast.

V načelu, preverjeno doma Wink , pa lahko starejša, močna rastlina tudi malo prej dozoreva, predvsem pa vsako leto bolj rodi in ima večje plodove.

Odgovori