Objavljeno: To Sep 30, 2014 1:14 pm
Dario Cortese:
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku.
2. Šipkovo vino in kis
1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode
Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.
Lp Nauta
1. Šipkov sirup
1 kg šipkovih plodov
50 dkg sladkorja
3 l vode
Plodove opereš, narežeš ali zmečkaš in daš v 2 l vrele vode, ko ponovno zavre jo odstaviš in pustuiš 20 min., sama pustim, da vrejo 5min, odstavm in pustim 30 min, ker delam z 2x količino plodov.
Maso precedimo skozi krpo, tekočino shranimo, maso pa ponovno prelijemo z litrom vrele vode, zavremo in pustimo stati 10 min, jaz ponovno pustim vreti minuto ali dve in stati 15 min.
Precedimo in združimo oba dela vode, na šibkem ognju grejemo, da ostane le liter tekočine (pustim 1,5 l na navedeno količino )
Dodaš sladkor in kuhaš še 5 min., potem naliješ v steklenice, jih zapreš in steriliziraš v vodi 5 min, jaz sem sirup nalila v vroče steklenice, brez sterilizacije.
Sirup je res super, prvič sem sočila plodove v sokovniku znamke Metalac, bil je popolnoma brez okusa, ta pa ima čudovit okus in vonj po šipku.
2. Šipkovo vino in kis
1 kg šipkovih plodov
1 kg sladkorja
3 l vode
Šipek opereš, odstraniš muho in prerežeš ali nekoliko pomečkaš, sladkor raztopiš v vreli vodi, ohladiš in naliješ na šipek v steklenici, polna mora biti približno 3 prste pod robom, odprtino prevežeš s čisto krpo, na toplem prostoru pustiš, dokler šipek ne pade na dno in se tekočina zbistri.
Meni so vinogradniki svetovali, da namestim veho, v agrotrgovini sem kupila 10 l flaškon z ozkim grlom, plastično oblogo sem snela in dala steklenico na omaro, Cortese piše, da dobiš vino v 4 tednih, je trajalo precej več časa. Potem vino odtočiš v steklenice in ga lepo zapečatiš, je res dobro desertno vino, samo močno za vola ubit. Steklenico sem spraznila in oprala, šipek sem preložila nazaj v steklenico, belo usedlino, ki je ostala na dnu, pa sem kar zavrgla. Ponovno sem prelila s sladkano vodo, pustila nekaj dni prekrito z gazo in nato dodala 3 dcl domačega jabolčnega kisa. Čez nekaj časa se je naredila goba, ko je začela padati proti dnu, sem jo odstranila, nekaj drobcev pa dala nazaj v tekočino. Nastal je božanski kis, žal pa mi naslednje leto ni uspelo, že pri vinu se je zalomilo, postalo je nekoliko grenko. Letos bom ponovno poiskusila, v ta namen hranim gobo malinovega kisa.
Za čaj pa šipek vedno le zamrznem in ga po potrebi dajem v že vrelo vodo. Tudi drnulje in plodove gloga ter bezga zamrznem.
Če mi kdo svetuje kako odpreš novo temo, bom napisala tudi kako pripraviš drnulje in kakšen preverjeno dober liker.
Lp Nauta