Stran 2 od 7
Objavljeno: Po Nov 10, 2014 1:46 pm
Napisal/-a zuf
Za okus se lahko v kuhane jedi dodajajo listi in plodovi.
Objavljeno: Po Nov 10, 2014 3:10 pm
Napisal/-a Klavdija
Zuf hvala za informacijo, tega pa jaz nisem vedela..._________________Narava je naš največji dragulj!!
Objavljeno: Po Nov 10, 2014 3:27 pm
Napisal/-a metuljc
zuf je napisal/a: |
Za okus se lahko v kuhane jedi dodajajo listi in plodovi. |
Še posebej dober je rahlo sladkan čaj iz listov. Plodovi in listi se uporabljajo za začinjanje mesnih jedi, sploh jagnjetine.
Objavljeno: Po Dec 15, 2014 10:43 pm
Napisal/-a juglans
Figula, kako kaj mirte iz Dalmacije?
Moja/tvoja me je na žalost zapustila.
bw.*: sem si te malce privoščil in na rahlo poškilil k koreninam. Upam, da se ti ni pretirano kolcalo, ko sem se nasmihal. Si namreč prav po šolsko poskrbela za čim boljšo zemljico iz vrta in jo nehote še dodatno obremenila. (se mi zdi) Revica. (zagotovo)
Večkrat preizkušeno in po navadi podobnega zaključka. Ob takšnih "ekspedicijah" je potrebno pritovoriti še pest ali dve zemlje iz naravnega rastišča, ... phe, kdo bi še to?
*= mimo grede
Objavljeno: To Dec 16, 2014 12:39 am
Napisal/-a figula
Mirte zunaj so zavite v volno in listje , imajo suhe šprikle, ampak nisem obupala nad njimi, če bodo korenine zdržale, se nadejam, da bo spomladi kaj ven pokukalo (tako kot leze iz stevij in jiaogulana).
Dve v lončku sta na zimovanju v verandi, imata tudi suhe šprikle ampak se trdno držita zemljice, se ne pustita izpulit. Nekak si z upanjem domišljam, da sta še vedno živi .
Semena tudi nočejo priti ven, zlomek . Bo treba spomladi v Dalmacijo in našpukat rastline, da se bodo imele čas dobro ukoreninit in klimatizirat pred zimo.
Zemlja . Katero si pa ti dobil? Sem za smilj in mirto namešala 3/4 peska in malo kar ene. Imam tudi jaz ilovico na vrtu, ne bi je zraven tlačila. Šment Bom šla jutri v klet pogledat kaj je pod mojimi mirtami. Čudno.
Objavljeno: To Dec 16, 2014 1:28 am
Napisal/-a juglans
No, naj se upanje nadaljuje.
Semena bodo itak vzkalila šele proti pomladi, sedajle dvomim da bo kaj življenja. Morda potrebujejo tudi stratifikacijo, tako da imejmo v mislih spomlad. Ne vem pa koliko mraza tolerirajo? (semena)
Glede zemlje in rastlin iz drugih območij je tako, da igra večjo vrednost sama zemlja z vsemi biokemičnimi lastnostmi za določeno področje. Šele nato je pomembna "kvaliteta". Tako da ....
Moja je bila posajena v zelo lepo vrtno zemljo (kot bi bila presejana), vmes je bilo še nekaj marmornega peska iz britofa in nekaj navadnega apnenčastega peska. Skratka, jaz nimam tako lepe zemlje na vrtu, toliko da veš.
Spulila pa si jo iz rdeče dalmatinske zemlje izmed kamenja, a ne?
Tudi ni potrebno obračati sveta (mirt) na glavo, je kar je. Moja je bila suha tudi v korenini. Saj se vidi na rastlini (suhih šprinklah) ko je fuč. Kilometrina pač.
Naj te upanje greje in vzpodbuja še naprej. (saj po novem letu bolje bo)
ps: jaz najraje sadim v mehke lončke, ker lahko najlažje potisneš grudico ven, ter tako preveriš, če je kaj življenja "tam spodaj". V prejšnjem življenju, ko mi je bila to profesija, sem to prakticiral skoraj dnevno. Enostavno so korenine ključne za razvoj rstlin, poleg tega pa opaziš kakšne napake pri negi, pomanjkanja, skratka znake .... in na podlagi tega se odločaš kako naprej.
Objavljeno: To Dec 16, 2014 1:38 am
Napisal/-a zuf
Stratifikacija ni potrebna.
Rastlina prenese do -10°C in rabi polno sonce, zemljo ima pa najraje nevtralno in alkalno.
Objavljeno: Sr Dec 17, 2014 9:27 pm
Napisal/-a figula
Res ti je zelo lep grmiček zrasel .... slej ko prej se bo tudi meni kaj prijelo (če se še ni )
Objavljeno: Pe Jan 16, 2015 6:21 pm
Napisal/-a stara postaja
Danes sem dobila semena mirte. Je kdo od vas sejal, ste namakali seme, je vzklilo..vprašanj polno, ker bi zelo rada prišla do te rastline. lp_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)