Stran 2 od 3
Objavljeno: To Nov 29, 2016 5:51 pm
Napisal/-a aladin
Sem se tudi jaz lotil coprnije... Po enem tednu na toplem...
se je v kozarcu, ki je bil poln samo do polovice razvila krasna plesen za izdelavo zufovih coprnij in je vsebina šla tja, kjer bo od nje največ koristi - torej na kompost.
V ostalih kozarcih je malo brbotalo, čeprav sem vestno potlačil vsebino enkrat vmes, so se vseeno naredili zračni mehurčki. Kar je gledalo nad gladino tekočine je hotelo nekaj plesneti -> sem potegnil ven in gre za mikroorganizme.
Kozarec, ki se mi je zdel najbolj kritičen glede plesni je prispeval omako za današnje kosilo. Nisem čisto ziher kaj je dalo malo bolj pekoč okus v primerjavi z nefermentirano verzijo izpred enega tedna - delna zavretost ali pa je ingver razvil poln okus.
Načet kozarec je šel preventivno v hladilnik, ostali pa prav tako preventivno v hladno shrambo.
Objavljeno: To Nov 29, 2016 7:04 pm
Napisal/-a Tiana
Jaz sem ravno med vikendom pospravila kozarec v hladilnik. Mislim, da se je fermentacija v glavnem zaključila, ker je nehalo brbotat. Sem pa tekom fermentacije kar morala stopiti v akcijo, da so sestavine ostale v kozarcu. Prvotna obtežitev ni zadostovala in da vam povem, vse kuharske knjige, ki jih imam in sem jih zložila na vrh tudi niso prispevale dovolj teže. No, saj sem se znašla, mogoče kdaj objavim sliko. Dolgčas doma ni bilo, ker so ves čas se porajali zvoki uhajajočih plinov.
Sedaj sem na vrh dala vrečko napolnjeno z vodo in zavezano. Tako pri nas delamo s kislim zeljem, tu verjetno ne bo škodovalo. Degustacija sledi.
Objavljeno: Ne Jan 29, 2017 7:24 pm
Napisal/-a figula
Ni čisto kimči, je pa fermentirano in dobro. Tale recept sem našla:
https://www.culturedfoodlife.com/orangeade-kraut-lets-make-this-easy/
in zaprmej je tako enostaven, da se ga lahko vsak loti.
- na drobno narezano zelje
- kolobarji 1 pomaranče (največji kolobar je zgoraj lepo pokril in zaprl vsebino)
- sirotka iz 1 navadnega jogurta
- žlica zeliščne soli
- ščep zmletega čilija
- namesto svežih jabolk nekaj krhljev
Rezultat je dobra in zanimiva mešanica okusov, pa še kozarec je lep za pogledat
Objavljeno: Ne Jan 29, 2017 9:34 pm
Napisal/-a juglans
Zanimivo. Vedno me je zanimalo kako bi ispadlo fermentirano sadje, nikoli pa se nisem lotil poizkušanja. Ne vem zakaj ne. (tudi to je zanimivo)
Koliko časa si pustila "delovati" in po tvojem mnenju, koliko časa bi imela takšna reč rok trajanja? .... misleč na kislo zelje, ki lahko stoji celo zimo in še dalj.
Okus je verjamem da dober, sprašujem pa, če ni še eksotičen.
Koliko je ohranjene note po citrusih? Jabolčne je verjetno manj, ker so milejša v primerjavi s pomarančo?
In morebiti še to, se ti porajajo ideje h kateri naši lokalno prisotni jedi bi tole pasalo? .... morda kot samostojna maličica s sirom, kruhom in svežo zelenjavo recimo, kaj pa krompir, fižol in ostalo kar se je v zimskem času?
Objavljeno: Ne Jan 29, 2017 10:33 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Zelje + pomaranča = Zepoljemaranča !
Odštekano !
Tole moram pa še sam poskusit, samo neškropljene pomaranče bo treba nekje izbrskat.
Objavljeno: Ne Jan 29, 2017 10:52 pm
Napisal/-a figula
Bi rekla, da ima sadje tendenco delati hiter ovinek v alkohol. Trenutno fermentiram (za vrt, ne za naju) olupke 3 velikih ananasov (bromelain ) in diši kar precej alkoholno .
Okus je exotičen, res. Pomaranča je bila precej kisla, citrus nota je ostala brez kislosti.
Pa dodala sem še 3 rezine ingverja, ki je precej pojačal okus, tako da bo naslednji kozarec brez njega.
Takole po 7 dneh se je fermentacija umirila in sem dala v hladilnik, sedaj pa počasi ven kradeva . Ima tak okus skušnjave - ko pogrizeš prvi odmerek, si zaželiš še drugega in tretjega - da se ob vsakem osredotočiš na okus druge komponente.
Ne vem, kako dolgo bi se lahko zadeva obdržala. Pa saj se lahko naredi sproti.
Po moje bi tole pasalo k vsemu, kar si zamisliš. Kot priloga, kot solata, kot maličica ....
Andrej Banko, če mi moje pomaranče zdržijo do kavice, ti eno prinesem.
Objavljeno: Ne Jan 29, 2017 11:41 pm
Napisal/-a juglans
Hvala. Saj se mi je zdelo, da ne more biti tako "nedolžno".
Vseeno pa, naj vama tekne.
Nekega dne bom zagotovo poizkusil.
Objavljeno: Po Jan 30, 2017 8:36 pm
Napisal/-a juglans
Samo tako, mimogrede se navezujem na sklepanja o zanimivosti figulinega poizkušanja s pomarančami in ingverjem.
Danes smo v zeljno solato dodali še nekaj svežega ingverja. Poleg teh dveh je bil notri še krompir in fižol, pa česen in čebula. V resnici precej dobra kombinacija, posebna in nikakor neužitna ali kaj podobnega. Ingver je toliko močan, da dokaj prekrije okus fižola, ki tako ostane nekje v sledeh, krompir je pa tako ali tako zelo nevtralen. Ingverja par rezinic, začetniki pač.
Vsekakor uporabna kombinacija.
No, malo smetim.
Objavljeno: Po Jan 30, 2017 9:02 pm
Napisal/-a figula
zelo koristno si nasmetil
Objavljeno: Sr Feb 08, 2017 2:11 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Sem se tudi jaz danes lotil te zadeve po Figulinem receptu.
Vzel zadnjo domačo glavo zelja.
Dal cedit tri navadne jogurte - na cedilo z gazo.
( menda se na tak način naredi nekakšen ”grški jogurt", zato predvidevam, da bo tisto, kar je ostalo gor, okusno za pojest )
Narezal zelje in posolil. Upam, da ne preveč. Ali premalo ... Nimam pojma, po občutku !
Potesel zelje z mleto kumino. Naj bi pasalo zraven.
Nimam jabolčnih krhljev, zato sem narezal jabolka. Pa dajmo še to malo posut z nečim. Na jabolka menda paše cimet.
Narezal bio pomaranče ( hvala, Figula ).
Ingverja nisem našel v hladilniku. Le kdo ga je pojedel ?!
Sirotko od jogurtov sem polil po zelju in premešal.
Nazadnje sem v vsak kolobar pomaranče zapičil še po en klinček in vse sestavine zmetal v dva kozarca.
Pri pospravljanju sem v omari našel ingver v prahu in še malo tega posul po vrhu in zalil še z malo sirotke,
ki se je medtem še dodatno izcedila iz jogurtov.
To je to. Zdaj pa čakat ...
Verjetno kozarcev ne smem tesno zapreti ?!