Posušeni pridelki v shrambi
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Nauta živio, na fotkah so izdelki sušeni v priprti pečici na cca 40 stop. rdečo peso sušim svežo.
deset dni nazaj sem sušila na soncu ( kolikor ga je bilo) in zraku na notranji strani okenske police tenko narezano rdeče zelje in glavnati ohrovt (kelj). malo sem tudi natrgala robove listov. posušilo se je v nekaj dneh. nastale so prekrasne idrijske čipke katere bodo imenitna dekoracija pri hrani.
vse se lahko suši na soncu in je v enem (kot buča) ali dveh dneh suho. seveda morajo biti tenke rezine.
Ruby, jabolka na fotki niso nastrgana so olupki. te sem na pol suhe posula s kurkumo in premešala, ter sušila naprej. zagotovo bi lepše izpadle tenke rezine jabolka (krog z izrezano sredico) katere sveže "obarvaš" s kurkumo ali z rdečo peso neenakomerno.
za barvanje z rdečo peso je dovolj, če z obarvanimi prsti poprijemaš ali vtreš v večjo površino jabolčne rezne. izid je nežno roza in ko se jabolčna rezina malo zafrtajčka je izredno vabljivo.
Darso, več gob po možnosti različne so meni tudi zakon za župe. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
deset dni nazaj sem sušila na soncu ( kolikor ga je bilo) in zraku na notranji strani okenske police tenko narezano rdeče zelje in glavnati ohrovt (kelj). malo sem tudi natrgala robove listov. posušilo se je v nekaj dneh. nastale so prekrasne idrijske čipke katere bodo imenitna dekoracija pri hrani.
vse se lahko suši na soncu in je v enem (kot buča) ali dveh dneh suho. seveda morajo biti tenke rezine.
Ruby, jabolka na fotki niso nastrgana so olupki. te sem na pol suhe posula s kurkumo in premešala, ter sušila naprej. zagotovo bi lepše izpadle tenke rezine jabolka (krog z izrezano sredico) katere sveže "obarvaš" s kurkumo ali z rdečo peso neenakomerno.
za barvanje z rdečo peso je dovolj, če z obarvanimi prsti poprijemaš ali vtreš v večjo površino jabolčne rezne. izid je nežno roza in ko se jabolčna rezina malo zafrtajčka je izredno vabljivo.
Darso, več gob po možnosti različne so meni tudi zakon za župe. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Po vodinem zgledu sem že pred časom v sušilniku iz H. sušila narezan por, peteršiljevo korenino, pa rumeno korenje. Slednja sem narezala na kake pol cm debele rezine, po dolgem ozek del, gornjega, širokega pa počez, na kolobarje.
Moram reči, da se, ko ga kuhaš v goveji juhi, sploh ne pozna, da je bil sušen, ohrani konzistenco in okus, kar za zamrznjenega ni moč reči. Super je, res. Zdaj me čaka še vse preostalo korenje, da bo zaloga do novega.
Posušila sem tudi košček hokaido buče in nekaj kupljenih šampinjonov, ker mi je ravno za en pladenj ostalo prostora.
Skratka, letos se sušenju zelišč in začimb pridruži sušenje zelenjave, množično, v raznih oblikah, sem res navdušena.
A ni hecno, kako se vračamo k že preizkušenemu pred davnimi časi. Meni je to všeč, moram reči.
Moram reči, da se, ko ga kuhaš v goveji juhi, sploh ne pozna, da je bil sušen, ohrani konzistenco in okus, kar za zamrznjenega ni moč reči. Super je, res. Zdaj me čaka še vse preostalo korenje, da bo zaloga do novega.
Posušila sem tudi košček hokaido buče in nekaj kupljenih šampinjonov, ker mi je ravno za en pladenj ostalo prostora.
Skratka, letos se sušenju zelišč in začimb pridruži sušenje zelenjave, množično, v raznih oblikah, sem res navdušena.
A ni hecno, kako se vračamo k že preizkušenemu pred davnimi časi. Meni je to všeč, moram reči.
-
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
onako usput, ko smo prej omenjali kurkumu ali vam je znano: "golden milk" (glej net) narejen iz kurkume. meni je izredno pomagalo pri bolečinah v sklepih. pošle so po 1mesecu uporabe tega napitka dober je še za veliko drugih reči. lpvda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
-
- Prispevkov: 3116
- Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am
Ja Metuljc res je, kar si napisala glede korenčka. Super je. Tudi jaz ga sušim. lani sem ga eno rundo naribala na tisti ribežn, ko je za jabolka ribat za štrudelj. Eno rundo pa, kot ti praviš, na koleščke. Pa korenino peteršilja in gomoljne zelene. Tudi naribano. Pa zelenje od zelene in peteršilja in pora kar dosti. Kot si rekla, boljši okus, kot zamrznjeno. Bom pa letos dala več zelene komoljne in manj zelenja. Ko delam zelenjavno juho, se mi zdi, da je malo prevejč zeleno. Dovolj.
Ja, suha zelenjava je ok.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Ja, suha zelenjava je ok.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
-
- Prispevkov: 1869
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am