Posušeni pridelki v shrambi

Odgovori
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Nauta živio, na fotkah so izdelki sušeni v priprti pečici na cca 40 stop. rdečo peso sušim svežo.

deset dni nazaj sem sušila na soncu ( kolikor ga je bilo) in zraku na notranji strani okenske police tenko narezano rdeče zelje in glavnati ohrovt (kelj). malo sem tudi natrgala robove listov. posušilo se je v nekaj dneh. nastale so prekrasne idrijske čipke katere bodo imenitna dekoracija pri hrani.

vse se lahko suši na soncu in je v enem (kot buča) ali dveh dneh suho. seveda morajo biti tenke rezine.

Ruby, jabolka na fotki niso nastrgana so olupki. te sem na pol suhe posula s kurkumo in premešala, ter sušila naprej. zagotovo bi lepše izpadle tenke rezine jabolka (krog z izrezano sredico) katere sveže "obarvaš" s kurkumo ali z rdečo peso neenakomerno.

za barvanje z rdečo peso je dovolj, če z obarvanimi prsti poprijemaš ali vtreš v večjo površino jabolčne rezne. izid je nežno roza in ko se jabolčna rezina malo zafrtajčka je izredno vabljivo.

Darso, več gob po možnosti različne so meni tudi zakon za župe. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Prispevkov: 9546
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po vodinem zgledu sem že pred časom v sušilniku iz H. sušila narezan por, peteršiljevo korenino, pa rumeno korenje. Slednja sem narezala na kake pol cm debele rezine, po dolgem ozek del, gornjega, širokega pa počez, na kolobarje.
Moram reči, da se, ko ga kuhaš v goveji juhi, sploh ne pozna, da je bil sušen, ohrani konzistenco in okus, kar za zamrznjenega ni moč reči. Super je, res. Zdaj me čaka še vse preostalo korenje, da bo zaloga do novega.

Posušila sem tudi košček hokaido buče in nekaj kupljenih šampinjonov, ker mi je ravno za en pladenj ostalo prostora.
Skratka, letos se sušenju zelišč in začimb pridruži sušenje zelenjave, množično, v raznih oblikah, sem res navdušena.
A ni hecno, kako se vračamo k že preizkušenemu pred davnimi časi. Meni je to všeč, moram reči.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

onako usput, ko smo prej omenjali kurkumu ali vam je znano: "golden milk" (glej net) narejen iz kurkume. meni je izredno pomagalo pri bolečinah v sklepih. pošle so po 1mesecu uporabe tega napitka dober je še za veliko drugih reči. lpvda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nauta
Prispevkov: 267
Pridružen: So Feb 15, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Nauta »

Voda, hvala za odgovore Razz_________________Lp

Nauta
Sanjarka Ana
Prispevkov: 1193
Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

O voda, hvala ti za tole info o golden milk. Pa spet nekaj novega vem. In to celo zelo uporabnega.
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Sanjarka Ana, super, da si dvignila prispevek, ravno pravi čas!

Ali te posušene reči shranite v kozarcih ali kako drugače?
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Ja Metuljc res je, kar si napisala glede korenčka. Super je. Tudi jaz ga sušim. lani sem ga eno rundo naribala na tisti ribežn, ko je za jabolka ribat za štrudelj. Eno rundo pa, kot ti praviš, na koleščke. Pa korenino peteršilja in gomoljne zelene. Tudi naribano. Pa zelenje od zelene in peteršilja in pora kar dosti. Kot si rekla, boljši okus, kot zamrznjeno. Bom pa letos dala več zelene komoljne in manj zelenja. Ko delam zelenjavno juho, se mi zdi, da je malo prevejč zeleno. Dovolj.
Ja, suha zelenjava je ok.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
cinija1
Prispevkov: 3116
Pridružen: Ne Feb 23, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozabila sem napisat, da jaz hranim v steklenih kozarcih._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Uporabniški avatar
Melona
Prispevkov: 4574
Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Super, hvala.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Letošnjo prvo rundo pelatov in češnjevcev sem že posušila, ker so nepogrešljiv dodatek raznim omakam. Tale Gorenjev sušilnik z luknjastimi pladnji je zelo uporaben, sem z nakupom zelo zadovoljna.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Odgovori