Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paeonia - lesnata potonika - grmičasta

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

doli, prosim kratek opis, kako si se tega lotila. Mika me, da bi letos poskusila tudi sama. Doslej sem vse odcvetele cvetove vestno porezala, tokrat bi pa enega ali dva pustila, da bosta imela priliko semeniti - če bosta oplojena, seveda.

Mi je pa 3 cm od matične rastline pognal nov grmiček, ki bo letos že cvetel. Domnevam, da gre za poganjek, ki se drži matične rastline pod zemljo. Morda ima celo že lastne korenine. Zaenkrat se ga še ne upam oddvojiti.

Jo je kdo že poskušal razmnožiti s potikanjem?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Muha, le pogumno. Cvetje se zelo rado opraši in kasneje tudi osemeni (to že poznaš). V nadaljevanju pa tudi kaj skali.

Kot na primer ta "fajterka":

Ni ravno lesnata je pa zelnata. Semenje porezano lani, je kljub vsemu nekako dozorelo, se prebilo do zemlje in celo skalilo. Ne planirano. Zanimivo pa je to, da je bil teren kar malce zapleveljen. Pred kratkim smo uspeli počediti, za nagrado pa nas je razveselila omenjena "rdečelistnica".

In še lesnate odrasle:

Pozna rozna:

doli

Odgovor Napisal/-a doli »

Krasne potonike, juglans.
Muha semena so bila pobrana junija in jaz sem julija kar posejala v pokrito gredo, pozimi hladno. Zemlja je pri meni itak peščena, dodala sem malo preperelega gnoja in čez poletje skrbela za vlago. Spomladi so skalile, naslednje leto avgusta sem jih posadila v lončke, čez zimo lončke vkopala v gredico in letos vsadila.
Semena so bila vsa od istega grma, vendar listi rastlinic niso vsi enaki. Ne vem kakšen bo cvet, tega ne ve niti prijateljica, ki je semena pobrala. Bomo spremljale jaz in vse nove lastnice.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Naj bi pa preteklo kar nekaj let do prvih cvetov. Tako pravijo izkušeni.
Verjetno bi pomagala čim bolj hranljiva in ravno prav vlažna zemlja.

Držim pesti za čimprejšnje cvetenje Doli in muhin poizkus.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala za nasvete in dobre želje. Letos poskusim.
ivipiči

Odgovor Napisal/-a ivipiči »

Ojla
Vreme nikakor ni dovolilo,da bi se naša potonika pokazala tako lepa kot zaželjena vsaj želje moje Z.

In da nebi vreme vplivalo na dobro raspoloženje sem potoniko nagovoril, da odvrže cvetne listke kot jas mislim, da bo Zdenki všečkalo.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 2 fotografiji

Je je._________________Veselo na delo !
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Ivipiči, tole pa je narejeno s srcem !_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ivipiči palec gor sunny
irenakk

Odgovor Napisal/-a irenakk »

Odlične slike!

Tudi mi imamo na vrtu že kakih 15 let staro lesnato potoniko, pa me skrbi, ker se ji zadnji dve leti sušijo listi in poganjki. Spomladi, ko bi morala biti najlepša, ji nekateri poganjki ovenejo in se posušijo. Najprej sem mislila, da je poganjke kdo polomil, pa ni šlo za to. Ima kdo kaj izkušenj s tem?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvalabogu ne.

Kaj pa potem, raste v redu? Kdo kaj škropi okrog nje, okopava ali gnoji? Lulajo tam kužki? Moja raste na travniku, brez kakršnekoli dodatne nege.
Odgovori