Joj Metuljc v solze si me spravila, tako si lepo napisala. Moje korenine, moja rana mladost.....oh cinija
He, he, mene pa nič. Mislim, na spomine na spomladansko pletje, posebej žita. Cel dan sklonjen hrbet, ker na žito pač nisi smel poklekniti pa gledat, med 10 cm žito, kje je slak, trica (ne vem, kako se ji drugače reče, nekaj, kar se ti je oprijemalo obleke, ovijajočega, razvejane rasti, z igličastimi listi), kurja črevca, da o pirnici ne pišem ... Potem pa s polnim "firtahom" (predpasnikom)plevela previdno ven na rob, da ne bi kaj preveč pohodila ... Ni čudno, da je prenekatera stara mamica ostala sklonjena do tal . Lepo nam je bilo predvsem zato, ker smo bili mladi . Selektiven spomin pa vse skup še polepša .
Zuf, kmetija je lahko samo vesela, da ima tebe in tvoje prijatelje!
Muha, tista lepljiva stvar je smolenc. Sicer pa, tudi jaz še pomnim takšno mladostno idilo._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Metuljc, hvala, da si dopolnila ime. Tisti hip se nisem spomnila, tako se mi dogaja v mojih letih, _________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
A tako se sedaj uradno imenuje ta nadležna zadeva . Saj po vrtovih je verjetno sploh ni več, na njivah je bila pa res zoprna nadloga. Sedaj, ko vem znanstveno ime, sem jo tudi našla v Kmetijskih novicah iz leta 1868 pod imenom "trica".
Hvala!
Zuf, oprosti za stranpot v debati, si pa zato morda izvedel nekaj novega
trica se mi je že pred leti obesila za hlače. V Vitanju v gozdnem vrtu jo je kar dosti. Sicer prvič slišim za poimenovanje trica, sem jo vedno poznal kot lakoto, ki je mimogrede užitna, ko je še mlada... Ko sem bil na krasu sem jo z drugim pomladanskim zelenjem veliko pojedel, vendar je bila njena gladka sorodnica... Te kosmate še nisem nikoli jedel.
Da ustrezno zaključimo letošnji marec... kar zanimivo se odvija, ni kaj.
Danes sem sejal grah na njivo in na eno gredo na vrtu. Pa jagode sem presajal.
Že zdaj sem ves vesel, ker sem si priskrbel materiala vsaj za polovico vrta - pri sosedih sem pomagal in dobil v zameno dve prikolici uležanega gnoja, ki bo v jeseni šel komot na vrt - 5cm na debelo na površino zemlje in to je to.
Nekaj čebulčka je v zemlji, čebula iz semena pa bo kmalu šla na vrt. Skupaj z zgodnjo solato, zeljem, porom, drobnjakom čaka v "rastlinjaku".
Komaj čakam, da vznikne bob in pastinak! Solata v vrsti med njima je že. Vse skupaj je pokrito z kopreno, predvsem zaradi kur, mačka in kosov.
Jemo še zadnji por, motovilec predno gre v cvet, nekaj čudovitih srčkov radiča je še.
V notranjosti se borim proti ušem - nikoli več ne uporabim kupljene šote, ta vrag je kriv, da jih imam na obisku!
Aha, pred dnevi smo pri gospe Ljubi ustvarili čudovit vrt brez prekopavanja - naj ji dobro raste! Travo in plevel smo ponekod postrgali, ponekod pa niti to ne. Tukaj je poročilo - http://www.zelemenjava.si/permakultura-na-obisku No toliko, več pa kmalu v aprilskem poročanju.