Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bale slame in vrtnarjenje na njih

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Plamenka, me veseli!! :-) S kom sem pa potem zamešala - a se ni ena dečva poslavljala, ker je odšla nekam daleč?

Potem pa itak komaj čakam, da se bo še ivčk kaj oglasila na to temo - očitno je ena redkih, ki ima kaj izkušenj s slamo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

copatka, misliš Špelo? Odšla je v Avstralijo.
copatka

A, Špela, saj res!! Hvala!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Bom se oglasila v kratkem in kaj napisala, trenutno sem na tesno s časom. Mislim pa, da sem vse izkušnje napisala na onem forumu..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Aye-Aye

Odgovor Napisal/-a Aye-Aye »

copatka, res je da svetujejo različne načine postavljanja, nisem še probala obeh. A mislim, da če je slama pokončno, voda hitreje odteka in seveda je s s to postavitvijo višja in posledično se zato tudi bolj sesede sama vase. Tudi bolj praktično je, če položena naravno, saj je malo več prostora za sajenje, le malo težje naredimo luknje, pokončna je že predolga in bolj nestabilna in je korenine rastlin tako ali tako ne izkoristijo. Samo na glas razmišljam. oh god

Lahko pa sprobaš obe varianti pa nam poročaš kako in kaj. Smile Sem še malo poškilila na on forum, je Ivčk sprobala obe varijanti, le poročala ni, kaj se bolj obnese. Se kaj spomniš Ivčk?
copatka

Obljubila sem, da skopiram iz nekega drugega foruma, vse kar je pogruntala in sprobala ivčk Smile . To je to, hvala, ivčk! Žal mi je le, da ni zraven več nobenih slikc - si človek lažje predstavlja!

Torej - Ivčk:

Zadeva je v bistvu sila enostavna. Tole je HITRI VODIČ GOJENJA ZELENJAVE V BALAH SLAME Very Happy

1. Nabava bal:
Nabavimo slamo ali seno iz prve košnje, ko še ni polno semen, vendar je seno dražje. Seno ima to prednost, da že vsebuje nekaj naravnega dušika, slama ga ne vsebuje skoraj nič, zato je potrebno tedensko dognojevanje...

2. Postavitev bal:
Postavimo bale točno tja, kjer bodo skozi celo sezono stale, ker jih kasneje, ko so namočene in zlo težke, ni mogoče premikati. S postavitvijo in možnostmi se igrajte preden slamo začnete zalivati.
Bale lahko postavite tako, da je 'strižen' del na vrhu (vezalne nitke so ob straneh). V tako postavljene bale je lažje saditi, vendar voda in hranila hitreje odtekajo. Kent (glavni lik na forumu o gojenju v balah slame Very Happy ) priporoča, da damo balo tako, da so vezalne niti na tleh, torej, da bala leži in ne 'stoji' (jaz imam za probo dve pokonci, dve ležeče).

Takole so izgledale moje (tu so tri, ena je na drugem koncu vrta) takoj po postavitvi, ko sem jih šele začela zalivati. Jaz sem temu rekla kar Nolanova kmetija, ker je zraven stala njegova hiška Very Happy

3. Priprava bal:
Bale moramo pred sajenjem 'skuhati', moramo doseči, da začnejo razpadati. Ta proces pričnemo tako, da bale zalijemo. Tukaj obstajata dve metodi:
- počasna (traja en mesec ali več), kjer bale samo vsakodnevno zalivamo, dokler se ne začnejo pregrevati (sredino bale potipamo z roko) in se kasneje ohladijo.
- hitra (traja deset dni), kjer bale zalivamo vsak drug dan z raztopino, bogato z dušikom (KAN,Urea, Kristalin za zelene rastline,...). Bale se 'skuhajo' hitreje in so prej pripravljene za zasaditev.

4. Sajenje:
Najboljši znak, da je bala pripravljena na sajenje, je ta, da iz nje začne poganjati žito in/ali gobe. Oboje je za zelenjavo neškodljivo in nemoteče, oboje pustimo pri miru. Žito kasneje lahko le nekoliko prikrajšamo, gobe lahko odstranimo z rokami ali pustimo, da jih uniči sonce (so tintarice, ki v enem dnevu zrastejo in izginejo)

Sadimo tako, da slamo nekoliko razmaknemo z lopatico, vtaknemo sadiko, lahko dodamo pest prsti, in slamo zatlačimo nazaj skupaj. Po sajenju dobro zalijemo. Vsa umetnost.

Za sajenje so primerne skoraj vse zelenjadnice (vse plodovke - nujna čvrsta opora za visokorastoče rastline, okra, koruza, fižol, solatnice, začimbnice), nekateri so uspešno vzgojili celo korenje, krompir in rdečo peso.

Na bale lahko tudi sejemo in sicer tako, da po vrhu bal potrosimo tanko plast substrata (tri do pet cm) in semena normalno posejemo.

5. Zalivanje:
Na začetku cele bale zalivamo vsakodnevno (15 sekund 'poln šus' iz cevi na balo), vse dokler se bale ne začnejo starati, malce potemnijo in se začnejo sesedati. To se zgodi že po dveh do treh tednih. Takrat lahko zadržijo že veliko količino vode, in vsakodnevno zalivanje ni več potrebno. Takrat zalivamo le korenine posajenih rastlin.

Če zalivamo premalo, se bale izsušijo, rastline venijo. Če zalivamo preveč, izperemo iz bal vsa hranila, rast,line rumenijo. V obeh primerih moramo opazovati, kako se nam obnašajo rastline.

6. Dognojevanje:
Po sajenju rastlin le te zalijemo z tekočim gnojilom, ki vsebuje več dušika. Dognojujemo tedensko oz. več, če nam rastline rumenijo.
Priporočljivo je, da se po vrhu bal posipa tudi kakšno dolgodelujoče gnojilo, ki se bo ob vsakem zalivanju nekoliko razmočilo in sprioščalo hranila v bale. To je lahko Osmocote, Plantella Organik ali celo kompostiran hlevski gnoj. Pazimo le, da gnoj ne damo direktno ob stebla rastlin.

7. Pobiranje pridelka!
Tole boste znali pa že sami
Laughing

Balo lahko uporabimo dve leti zapored, v prvem letiu bo čvrsta, v drugem posedena in rahla, a vseeno zelo primerna za sajenje, sploh krompir v stari bali zelo lepo dela. Lahko pa staro balo uporabimo na 'navadnem' vrtu kot enkratno organsko zastirko za izboljšanje tal.

To je to. Zdaj moramo zadevo le še sprobati in poročati uspehe in neuspehe Cool_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Kar enostavno, le zalivanja zna biti precej. Me mika enkrat v prihodnosti kot pridelava zastirke v naslednjem letu, v prvem pa za morebiten pridelek._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Zelo zanimivo. Mene skrbi le, če se ne bodo voluharji preveč udomačili v tem bivališču. Pri meni je že pod zastirko vedno vse prerovano._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Navzgor v balo mogoče ne bodo lezli?
copatka

Tudi mene to zanima, ker na gomilasti gredi pod zastirko jih itak že imam Sad . Ampak po moje jim bo na gredi bolj všeč, imajo vseeno več intime pod zastirko in lepše rove se da skopati Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odgovori