Stran 2 od 3
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:52 pm
Napisal/-a Plamenka
Plamenka je napisal/a: |
mfranc je napisal/a: |
Pravzaprav se iz tega zornega kota še nismo pogovarjali o čiliju. Pa bi bilo res fino malo več vedeti tudi o ev. limitih.
Bo treba malo pobrskati splet.
LP |
Se strinjam. Tudi če človek misli, da dobro prenaša neko določeno živilo, se težave lahko pokažejo kasneje, čez leta. Upam, da najdemo kakšno informacijo, čeprav zase mislim, da jih ne uživam preveč. |
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:53 pm
Napisal/-a Plamenka
Urb je napisal/a: |
Plamenka je napisal/a: | V roke mi je prišla knjiga Ščepec rešitve - zamolčane zdravilne moči začimb (Lončar, Topolovec, Kočevar Fetah, Bačac). V njej je poleg ostalih začimb opisan tudi čili, njegovi zdravilni učinki, omenjeno pa je tudi, da se z redno uporabo čilija sčasoma v telesu razvije toleranca na njegov pekoči okus, od tam pa do pretirane uporabe in odvisnosti ni daleč.
Piše, da v zmernih količinah čili pomaga pri ranah na želodcu in dvanajstniku in da ščiti pred poškodbami, ki jih povzročajo alkohol, Aspirin, preveč želodčne kisline. Pri uživanju večjih količin pa lahko poškoduje prebavila in ovira resorbcijo hranil v kri.
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več.
Ker ima čili številne prednosti pred papriko in poprom, priporočajo čim pogosteje poper v kuhinji zamenjati s čilijem, a v 5x manjši količini.
Pred delom s čilijem se priporoča rokavice ali pa si roke namažemo z oljem.
To je prvič, ko sem zasledila nekaj o škodljivih učinkih pri pretirani uporabi čilija. Kakšna naj bi bila še varna količina čilija na dan, pa nisem zasledila, čeprav me zanima. Večino študij glede koristnih učinkov so delali z okoli 2,5-3g čilija na dan. |
Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja): Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710 |
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:54 pm
Napisal/-a Plamenka
mfranc je napisal/a: |
Urb je napisal/a: | Mogoča bi bila nova tema za te vsebine preglednejša.
Relevantni citati (lahko tudi PDF če je želja): Y.-J. Surh, S.S. Lee, Capsaicin in hot chili pepper: Carcinogen, co-carcinogen or anticarcinogen?, Food and Chemical Toxicology, Volume 34, Issue 3, March 1996, Pages 313-316, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0278691595001085
Andy Dray, Neuropharmacological mechanisms of capsaicin and related substances, Biochemical Pharmacology, Volume 44, Issue 4, 18 August 1992, Pages 611-615, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/000629529290393W
Tracy Snyman, Michael J. Stewart, Vanessa Steenkamp, A fatal case of pepper poisoning, Forensic Science International, Volume 124, Issue 1, 15 December 2001, Pages 43-46, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0379073801005710 |
Sem tudi razmišljal, da se odpre nova tema? Šefinje, Plamenka?
Ja, in sem tudi že opazil debato ali čili zdravi/preprečuje raka (na debelem črevu) ali ga povzroča ....
LP |
Objavljeno: Če Jul 09, 2015 10:58 pm
Napisal/-a Plamenka
Tule sem zasledila, da naj bi bila varna količina čilija do 20g dnevno:
http://www.om-govinda-damodar.com/shop/web_pages/chili.php
Objavljeno: Pe Jul 10, 2015 1:31 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a: |
Kje pa je bila debata ali čili zdravi ali preprečuje raka na debelem črevesju? |
Nekje našel, pa nisem shranil . Se bom potrudil najti; sicer pa se najde ob iskanju: chili cancer colon ogromno materiala.
LP_________________mfranc
Objavljeno: So Jul 11, 2015 12:25 pm
Napisal/-a mfranc
Hja, zopet zelo "zaokrožena ocena", pa vendar zanimiva in po moje zelo visoka meja.
Če podatek dejansko velja za kajenski poper in če ja ta narejen iz Cayenne čilija, bi to pomenilo, da se dnevno lahko konzumira 100 - 200g svežih Cayenne papričic ... .
Vprašanje je, koliko velik je korekcijski faktor, ker nam je podatek serviral prodajalec .
LP_________________mfranc
Objavljeno: To Jul 14, 2015 11:24 pm
Napisal/-a mfranc
Plamenka je napisal/a: |
6mg na dan menda pospešuje izgorevanje maščob in prispeva k zmanjšanju telesne teže, pri 30 gramih na dan pa tega delovanja ni več. |
Evo, sem si sposodil to knjigo, zadnjo izdajo in sfotokopiral poglavje ČILI (KAJENSKI POPER).
No, nekaj stvari so popravili, npr. sedaj je podatek pri 30 mg, kar nekako bolj paše skupaj.
Plamenka je napisal/a: |
Naprej je pa omenjeno, da se večina študij vrti okoli 2,5 -3g zaužitega čilija na dan. |
Tole je popravljeno na:
>večina študij vrti okoli 2,5 -3 mg zaužitega čilija na dan<
So pa res navedeni podatki tako nizki, da skoraj verjamem, da je pri teh količinah mišljen kapsaicin.
Bom poskusil priti v kontakt z avtorji in jih zaprositi za preverbo teh podatkov.
Sicer pa zanimivo čtivo, čili nam predstavijo na čisto drug način kot je obravnavan v večini (klasičnih) knjig o vzgoji čilija.
Imam pa doma tudi sposojeno knjigo GOJENJE ČILIJEV, avtor Jason Nickels. Ima "farmo" čilijev v Angliji, izkušnje pa si je nabiral tudi v Južni Ameriki.
Zelo poljudno napisana knjiga, slikovno dobro opremljena, uporabna sploh za začetnike, ker razčisti mnogo dilem, ki jih imamo na začetku.
Uporabna tudi za gojitelje s kilometrino. Je čisto možno, da si jo nabavim za domačo knjižnico.
LP_________________mfranc
Objavljeno: Sr Jul 15, 2015 12:00 am
Napisal/-a Plamenka
Sploh nisem bila pozorna, da ima tista knjiga več izdaj.
Gojenje čilijev si bom sposodila v knjižnici. Škoda, ravno danes sem bila tam.
Objavljeno: Sr Jul 29, 2015 1:05 am
Napisal/-a Urb
Imam navedeno (Gojenje...) knjigo od Nickelsa in kot začetniku se mi zdi kar dober uvod v tematiko. Jeseni bojda pride tudi prevod njegove kuharske knjige (Cooking Chillies – Recipes and Ideas to Make the Most of a Chilli Harvest)._________________Tudi po slabi žetvi je treba sejati.
Objavljeno: Sr Jul 29, 2015 10:15 pm
Napisal/-a mfranc
Sem malo pofirbcal okrog te knjige ....
Jo kar hvalijo in je čisto možno, da jo nabavim
Upam, da se ne bo samo prašila na knjižni polici, kot se mnogo kuharskih knjig .
https://www.facebook.com/CookingChilliesBook?sk=photos
LP_________________mfranc