klikni na sliko da jo povečaš.
glicinija se obrezuje enako kot vinska trta, več porežeš imaš boljši pridelek-cvetje in rastlini pomagaš za leta vnaprej. glicinijo je potrebno v prvih dveh desetletjih redno in močno obrezovti februarja-zgodaj marca. zakaj? zato, ker se pri kasnejši rezi npr. aprila ne nastavijo več cvetni popki. tam kjer so dvoletne in troletne veje prikrajšane-prirezane (glej risbo) se koncem aprila in maja pojavijo – popki kot eni mali kosmatinčki in če pride močna slana ali mraz jih uniči in tisto leto ne bo cvetov.
nikoli ne prirezuješ staro olesenelo-vejo ker se ta posuši, če jo nočeš več jo odrežeš pri glavni veji. če ta stara veja ima stranski poganjek in jo želiš obdržati potem staro vejo spelješ na ta stranski poganjek (glej risbo). poglej moj zanji post prvo sliko. ta lanskoletni poganjek bom takoj ko ne bo več zmrzali prirezala po prvem ali drugem pazduhu, kjer so že vidni nastavki.
tamj kjer bom prirezala se bodo naredili grozdi cvetov in bo po cvetenju izrastla nova veja nov poganjek katerega bom junija spet podobno kot sem prej opisala prirezala. da zmrzali ni pomeni, da takrat ko obrezujem ne ledi, nič hudega če bo drugi dan pritisnilo, saj še ni popkov in se bo rana že posušila. če so napovedi zelo hladne za naslednje dni potem bom prirezala po drugem nastavku in če ta pomrzne imam spodaj še enega rezervnega. Naredim korekcijo, odstranim in če ne bo pozno bodo tudi cvetovi.
približno isti sistem uporabiš ko junija izraste nov poganjek. na prvi sliki zadnjega posta, sem mlado vejo junija prirezala kar tako od oka, ker je bila zelo dolga in moteča. če jo nebi, tudi ponavljajočih cvetov nebi bilo. glej posnetke naprej, kjer so vidni ponavljajoči cvetovi. v vsakem prmeru bom to lanskoletno junijsko vejico letos v kratkem močno prirezala. Lahko da bom vejico skrajšala tako kot sem opisala v prejšnjem odstavku ali jo popolnoma zavrgla.
tvoja glicinija je lepa in je stara med 4-6 let. Ima že dva glavna stebla zato mislim, da ne potrebuje dodatne obremenitve. predlagam ti da nove tri poganjke odrežeš čisto pri korenini. namreč ti se plazijo po tleh, ukorenjinjajo za nove rastline zato nimajo namena cveteti. če jih želiš obdržati jih v vsakem primeru moraš prirezati na cca 30-50cm od tal, ker bodo šele po rezu izrasle nove veje in te bodo potencial za cvetenje. v tem primeru skupino vej razširi, veži vsako ob svojo palico. lahko jih tudi ovijaš, spletaš v kito ustvariš neko umetelno obliko.
ne pozabi, da je glicinija prelepo drevo plezalka in nadvse ovijalka. ovijalka!
na desni strani tvoje glicinije je mislim da breza. skratka to drevo bo v nevarnosti da ga bo glicinija davila. čez leta ko bo glicinija večja se bo oviljala okrog vej tega drevesa, debla. če ne boš odrezala poganjka se bo ta sčasoma dobesedno vsadil v drevo in ga počasi posušil. ne se bat. to nič takega ni, ker boš te mlade ovijalke brez milosti vsako poletje odstranila in na pomlad prirezala kako sem ti zgoraj opisala. na tem mestu se bo glicinija gostila in bo nastala krošnja polna cvetja.
na levi strani pa imaš potencijaleno vejo (najdaljša levo) katero spelješ in na 2/3 prirežeš. ta bo nekoč najdaljša glavna veja, če jo boš na ta način negovala.
PRIREZOVANJE = SPODBUJANJE RASTI POGANJKOV
SPELJATI NA STRANSKI POGANJEK = MANJŠE SPODBUJANJE POGANJKOV
ODREZATI VEJO = NAJMANJ VPLIVANJA NA RAST POGANJKOV
skratka, če boš uporabljala te tri osnovne reze boš imela močno drevo-ovijalko in dehtečo glicinijo. lpvoda