Wisteria - glicinija

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pozdravljena tudi ti Ruby.

(iz Moj l.v.)
klikni na sliko da jo povečaš.

glicinija se obrezuje enako kot vinska trta, več porežeš imaš boljši pridelek-cvetje in rastlini pomagaš za leta vnaprej. glicinijo je potrebno v prvih dveh desetletjih redno in močno obrezovti februarja-zgodaj marca. zakaj? zato, ker se pri kasnejši rezi npr. aprila ne nastavijo več cvetni popki. tam kjer so dvoletne in troletne veje prikrajšane-prirezane (glej risbo) se koncem aprila in maja pojavijo – popki kot eni mali kosmatinčki in če pride močna slana ali mraz jih uniči in tisto leto ne bo cvetov.

nikoli ne prirezuješ staro olesenelo-vejo ker se ta posuši, če jo nočeš več jo odrežeš pri glavni veji. če ta stara veja ima stranski poganjek in jo želiš obdržati potem staro vejo spelješ na ta stranski poganjek (glej risbo). poglej moj zanji post prvo sliko. ta lanskoletni poganjek bom takoj ko ne bo več zmrzali prirezala po prvem ali drugem pazduhu, kjer so že vidni nastavki.

tamj kjer bom prirezala se bodo naredili grozdi cvetov in bo po cvetenju izrastla nova veja nov poganjek katerega bom junija spet podobno kot sem prej opisala prirezala. da zmrzali ni pomeni, da takrat ko obrezujem ne ledi, nič hudega če bo drugi dan pritisnilo, saj še ni popkov in se bo rana že posušila. če so napovedi zelo hladne za naslednje dni potem bom prirezala po drugem nastavku in če ta pomrzne imam spodaj še enega rezervnega. Naredim korekcijo, odstranim in če ne bo pozno bodo tudi cvetovi.

približno isti sistem uporabiš ko junija izraste nov poganjek. na prvi sliki zadnjega posta, sem mlado vejo junija prirezala kar tako od oka, ker je bila zelo dolga in moteča. če jo nebi, tudi ponavljajočih cvetov nebi bilo. glej posnetke naprej, kjer so vidni ponavljajoči cvetovi. v vsakem prmeru bom to lanskoletno junijsko vejico letos v kratkem močno prirezala. Lahko da bom vejico skrajšala tako kot sem opisala v prejšnjem odstavku ali jo popolnoma zavrgla.

tvoja glicinija je lepa in je stara med 4-6 let. Ima že dva glavna stebla zato mislim, da ne potrebuje dodatne obremenitve. predlagam ti da nove tri poganjke odrežeš čisto pri korenini. namreč ti se plazijo po tleh, ukorenjinjajo za nove rastline zato nimajo namena cveteti. če jih želiš obdržati jih v vsakem primeru moraš prirezati na cca 30-50cm od tal, ker bodo šele po rezu izrasle nove veje in te bodo potencial za cvetenje. v tem primeru skupino vej razširi, veži vsako ob svojo palico. lahko jih tudi ovijaš, spletaš v kito ustvariš neko umetelno obliko.

ne pozabi, da je glicinija prelepo drevo plezalka in nadvse ovijalka. ovijalka!

na desni strani tvoje glicinije je mislim da breza. skratka to drevo bo v nevarnosti da ga bo glicinija davila. čez leta ko bo glicinija večja se bo oviljala okrog vej tega drevesa, debla. če ne boš odrezala poganjka se bo ta sčasoma dobesedno vsadil v drevo in ga počasi posušil. ne se bat. to nič takega ni, ker boš te mlade ovijalke brez milosti vsako poletje odstranila in na pomlad prirezala kako sem ti zgoraj opisala. na tem mestu se bo glicinija gostila in bo nastala krošnja polna cvetja.
na levi strani pa imaš potencijaleno vejo (najdaljša levo) katero spelješ in na 2/3 prirežeš. ta bo nekoč najdaljša glavna veja, če jo boš na ta način negovala.

PRIREZOVANJE = SPODBUJANJE RASTI POGANJKOV
SPELJATI NA STRANSKI POGANJEK = MANJŠE SPODBUJANJE POGANJKOV
ODREZATI VEJO = NAJMANJ VPLIVANJA NA RAST POGANJKOV

skratka, če boš uporabljala te tri osnovne reze boš imela močno drevo-ovijalko in dehtečo glicinijo. lpvoda
Ruby

Odgovor Napisal/-a Ruby »

Oh, Voda, kako si se potrudila za odgovor! Najlepša hvala. Zaenkrat sem samo na hitro prebrala; si moram vzet več časa. Mogoče si bom tvoj odgovor kar natisnila in se s tvojimi navodili in škarjami postavila pred lepotico, ko bo sneg mimo Very Happy.

Na desni imam brezo in sem glicinijo mislila speljati mimo nje, bolj pomembno mi je pa, da jo peljem na levo - na zidu so namreč 3 zajle okoli katerih naj bi se ovijala. Malo pozneje bom šla naredit še eno fotografijo od malo bolj daleč in detajl čisto pri vrhu. Tam imam namreč dvome, kako obrezati, ker so vejice čisto kratke. Vsekakor bom, pred naslednjimi vprašanji, zelo podrobno še nekajkrat prebrala tvoj odgovor.

Lepa hvala še enkrat!
voda

malenkost me veseli, če ti lahko pomagam. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ruby

Voda pozdravljena,

Zadnjič sem naredila fotografije, potem pa sem začela brati tvojo predstavitev; in kar naenkrat nisem več mogla razmišljati o obrezovanju glicinije...

Sem se odločila, da bom spodnje tri poganjke res odrezala. Tule je slika, kjer se vidi breza. Sem mislila glicinijo pustit mimo breze, do konca zidu, ampak verjetno ne bo šlo; bom kar tvoj predlog upoštevala in močno prirezovala, ko pride do tja. Na levi bi rada, da bi šla čim dlje.

Spodaj pa prilagam vrh, čisto od blizu. Tu ne vem kaj naj naredim. Vejice so tako kratke. Nekatere bom čisto porezala - speljala na stranjske poganjke, da jo bom lahko usmerila kot želim. Kaj pa tiste, ki jih bom pustila? Ali naj pri vsaki npr. dva brsta odrežem? Lep pozdrav.

voda

Ruby živio. a si gledala na netu glicinijino galerijo? da dol padeš čisto dol do podruma od lepote. totalno mi je žal, da kaj takega nisem sama ustvarila, ker sem imela veliko število vzgojenih rastlin in bi danes enako kot ta na začetku teme bile že velike in močno cvetoče. no jah tako je ko...

za obrezovanje povsod piše citiram; "vsako zimo skrajšamo neobrezane glavne poganjke na 1/2-2/3 dolžine. stranske pa skrajšamo za 3-5 cm. s tem obrezovanjem vzpodbudimo razvoj cvetov."

na levi strani glavne veje bi jaz zgoraj najprej malo "očistila", ker je tam nastala ena gneča. ene vejice popolnoma odrezala ene pa prikrajšala na 2-3 očesa. ta čisto levo najdaljšo vodečo vejo bi odrezala na 2/3 pred očesom, a vse stranske na 2 očesa. enako bi storila pri rastlini če gledaš navzdol. tudi če ti se zdi, da ne bo kaj za rezat prav takrat je potrebno odrezat. pri tem se krepi in raste celo bodoče drevo in bo vedno več cvetov.

naj te potolažim, tudi jaz nisem neki majstor, a ko so že velike se napake pri rezi manj poznajo. zato hrabro.

lahko desno vejo "vlečeš" tudi na desno ne glede na brezo. saj boš itak po cvetenju koncem maja zač. junija in pozimi krajšala. če to desno vejo upogneš pod kotem 45 stopinj bo lepo rastla malo pod brezo ob zid kjer jo boš lažje vzdrževala. kasneje ko bo kritična točko mimo jo za brezo tam nekje v vogalo potegneš navzgor do tista dva skrajno desna stebra. to ti pravim zato ker na ta levi glavni veji imaš potencijal na desni strani, da se zgodijo cvetovi katere sem opisala v prejšnjem postu a za desno glavno vejo.

škoda, da si jh posadila tako blizu. "a što je, tu je". če si predvidela (predvidevam) na tej zeleni površini minimalno rastlin bo čez leta nekako tako izgledalo: na pomlad cvetoča in dišeča modra glicinija bo izstopala kljub temu, da je v ozadju. nežne razvejane veje breze bodo z mladimi listi dopolnili pogled. poletje bo vse v zelenem. čez leta se bodo na sivi podlagi betona v spodnjem delu videle debele veje glicinije v ospredju sivobelo (kasneje rjavobelo) steblo breze. jeseni bo pri obeh listje obarvano zlatorumeno.

ma škoda, da nisi posadila še dve brezi. vse tri v trikotnik brez glicinije. po drugi strani je dobro, da je ena, ker je breza zelo "alergena" pri cvetenju. a ko sadimo na to ne pomislimo. ne pomislimo ne na sebe, ne na svojce, kje pa, da bi mislili na sosesko. (onako usput odsvetujejo breze v gosto naseljeni soseski).

če je to minimalistična zadeva ti predlagam da na travnik levo postaviš zelo velik, eleganten, visok lonec v sivi ali črni barvi. če hočeš da izstopa pa glinen. v njem nekaj enoletnic različnih oblik listov in cvetov: 1. v modri barvi, 2. v modro vijoličnoroza ali 3. pisani. ne glede na kompozicijo barv dodaj visečo rastlino s sivimi drobcenimi listi (hja imena se ta hip ne spomnim, a povsod so). te rastline morajo biti delno viseče. oprosti, to so že druge zgodbe in ne sodijo sem.

če ne bo zmrzali kar hrabro nad glicinijo. obe rastlini in glicinija in breza sta stoletnici tako da boš imela časa naučit se obrezovanja. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
voda

kljub temu, da je jutri dan za cvet, sem danes obrezala glicinije sredi dneva, da se rezi posušijo. jutri ne bi bilo časa saj je na vrsti trta in vrtnice. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Ruby

Voda, a kar sedaj si jih že? Jaz sem mislila, tam nekje konec februarja; sedaj bo ponoči še minus. Če je pa tako, jih bom jaz tudi jutri. Hvala, da si opozorila. Evo, jaz bi ga takoj pihnila...
Ruby

Sem šla pogledat setveni koledar Marije Thun, pa je tudi danes cvet. Sicer me pa mika, da bi jo šla kar sedaj porezat, ko tako sonček sije. In vsekakor se bom držala tvojih navodil.
voda je napisal/a:
ma škoda, da nisi posadila še dve brezi. vse tri v trikotnik brez glicinije.

Ja to pa ne! Brez glicinije pa ne!
voda je napisal/a:
škoda, da si jh posadila tako blizu. "a što je, tu je". če si predvidela (predvidevam) na tej zeleni površini minimalno rastlin...

voda je napisal/a:
če je to minimalistična zadeva ti predlagam da na travnik levo postaviš zelo velik, eleganten, visok lonec v sivi ali črni barvi. če hočeš da izstopa pa glinen. v njem nekaj enoletnic različnih oblik listov in cvetov: 1. v modri barvi, 2. v modro vijoličnoroza ali 3. pisani. ne glede na kompozicijo barv dodaj visečo rastlino s sivimi drobcenimi listi (hja imena se ta hip ne spomnim, a povsod so). te rastline morajo biti delno viseče. oprosti, to so že druge zgodbe in ne sodijo sem.

Sem vesela vsakršnih predlogov. Trenutno je tam samo trava, pa jo je precej zoprno kosit. Sploh si pa želim malo barv; če bo mogoče, čez vse leto. Ravno danes sem gledala temo Prezimne trajnice, pa brskam po knjigi, ki mi jo je predlagala Metuljc - Zdravilne rastline. Nekaj lepega moram sestavit: sivka, šmarnice, kdo ve, če bi rasel encijan pa teloh, šentjanževka, vijolica... Res je tole za drugo temo.
voda je napisal/a:
če ne bo zmrzali kar hrabro nad glicinijo. obe rastlini in glicinija in breza sta stoletnici tako da boš imela časa naučit se obrezovanja. lpvoda

Si me potolažila. Lep pozdrav.
Ruby

Vem, da te sedaj pa že resnično nadlegujem, ampak te vseeno prosim še za eno pojasnilo.

Jaz sem šla namreč prej res porezat glicinijo in sem kar stala in gledala in se nisem mogla odločit. Fotografirala nisem, ker mi je nerodno in ti bi mi verjetno rekla, da se je sploh dotaknila nisem... V resnici sem se bala, da če jo čisto porežem (nekaterih kratkih vejic bi jo še rada očistila) pa sploh ne bo cvetela.

Moje vprašanje je pa, ali ti porežeš čisto vsako (lansko) vejico, pa magari samo vrh, če je kratka? Pri veliko kratkih vejic sem opazila, da imajo na začetku (verjetno veja, ki je izrasla lani) dve majhni očki, za njima pa cca tri kar precej debelejše. Jaz sem potem kar tiste debelejše odrezala - naredila sem rez približno tam, kjer je rdeča črta na spodnji sliki. A sem ga polomila?

Hvala Voda za potrpljenje z menoj.
voda

Ruby prav si naredila. no vidiš, da znaš. tudi jaz tako delam. tudi te druge vejice naokoli ne šparaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori