Pregreta smetana
- Melona
- Prispevkov: 4574
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
- Kraj: Litija
Ja, Živa, to je normalno mleko. Pred leti smo začeli hoditi po mleko h kmetu nad vasjo. Tako normalno mleko. In ga kuhali tudi za v kavo. A veš, da je nisem mogla piti. Enostavno mi to mleko ni šlo dol, v nobeni obliki, razen kislo. Prav zgrozila sem se sama nad sabo, nad svojo deformiranostjo, ko lahko vso trgovinsko kemijo v mlekih pogoltnem brez problema, pravega normalnega mleka pa ne. In enako hči. Prav žalostno.
-
- Prispevkov: 1193
- Pridružen: Ne Jul 07, 2013 2:00 am
Melona ... hvala enako. No skorajda.
Meni pač vsako domače mleko ni MLEKO.
Mene je pred leti soseda prosila, da naj med njunim dopustom hodim namesto nje po mleko, da ne bo odpovedovala(14 dni!). Pa sem. Groza. Kako me je bilo sram. Kako sem se počutila povsem izgubljeno, nekako ničvredno, nekakšno razvajenko in še in še bi lahko naštevala. Pa sem zrasla ob domačem mleku. V karkoli sem ga poizkušala predelat, ni šlo. Ne palačinke, nič. Pa je to vaški kmet. Meni je vse tako smrdelo po silaži in še čem, da mi je šlo kar na bruhanje. Še danes, po tolikih letih mi gre na bruhanje, ko se spomnim. Da ne povem, da vem za dva iz vasi, ki še vedno tja hodita po mleko zaradi "ljubega miru". Le količino so močno zmanjšali. Kmetija je slabih 300 metrov proč od mene.
Pri drugem (bolj oddaljena kmetija) pa mi je mleko dobro. Čeprav je kmetija locirana le 3 km iz urbanega naselja. Čisto navadno, takšno kot sem ga vajena iz otroštva. Tudi siri iz njihovega mleka so mi fenomenalni. Prav tako skute, smetane (teh imajo bolj malo) .... Velikokrat kupujem tudi v BC Naklo. Vse mi je dobro. Okusno. Že sam občutek, ko pridem in se pasejo tam na travnikih, pa ovce malo nad njimi v svoji združbi ......
Meni pač vsako domače mleko ni MLEKO.
Mene je pred leti soseda prosila, da naj med njunim dopustom hodim namesto nje po mleko, da ne bo odpovedovala(14 dni!). Pa sem. Groza. Kako me je bilo sram. Kako sem se počutila povsem izgubljeno, nekako ničvredno, nekakšno razvajenko in še in še bi lahko naštevala. Pa sem zrasla ob domačem mleku. V karkoli sem ga poizkušala predelat, ni šlo. Ne palačinke, nič. Pa je to vaški kmet. Meni je vse tako smrdelo po silaži in še čem, da mi je šlo kar na bruhanje. Še danes, po tolikih letih mi gre na bruhanje, ko se spomnim. Da ne povem, da vem za dva iz vasi, ki še vedno tja hodita po mleko zaradi "ljubega miru". Le količino so močno zmanjšali. Kmetija je slabih 300 metrov proč od mene.
Pri drugem (bolj oddaljena kmetija) pa mi je mleko dobro. Čeprav je kmetija locirana le 3 km iz urbanega naselja. Čisto navadno, takšno kot sem ga vajena iz otroštva. Tudi siri iz njihovega mleka so mi fenomenalni. Prav tako skute, smetane (teh imajo bolj malo) .... Velikokrat kupujem tudi v BC Naklo. Vse mi je dobro. Okusno. Že sam občutek, ko pridem in se pasejo tam na travnikih, pa ovce malo nad njimi v svoji združbi ......
- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17584
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
Marjeta: Na tistem, ki sem ga jaz kupovala, se je smetana lepo nabirala na vrhu, kar je bistveno za pogreto in topljeno mleko . Domnevam, da je v drugih mlekomatih podobno.
Sanjarka Ana: Imam enake izkušnje. Čistoča v hlevu in pri molži je še kako važna. In skrbno ravnanje s krmo, da je ne pustijo plesneti.
Sanjarka Ana: Imam enake izkušnje. Čistoča v hlevu in pri molži je še kako važna. In skrbno ravnanje s krmo, da je ne pustijo plesneti.
- Melona
- Prispevkov: 4574
- Pridružen: Pe Mar 28, 2014 1:00 am
- Kraj: Litija
Poznam vonj po silaži iz naše vasi, žal. Obupen je. Ampak kmetija nad vasjo ni uporabljala silaže. Prav to me je šokiralo, da mi tisto res pravo mleko brez neprijetnih vonjav, ko krave ne jedo drugega kot svežo in suho travo, naredi tak problem. Prav enako sem se počutila, Sanjarka Ana. Da še manj razumem, mi je pa kislo mleko šlo brez težav. O ja, siri so pa slastna stvar. Tistega mehkega še vedno hodim iskat, da ga dam v burek. Mmm, za prste obliznit.
-
- Prispevkov: 9546
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Jeste kislo zelje, kislo repo? Ja? Zakaj potem silaža ne bi bila OK? Ne razumem.
Po mojih izkušnjah (in pri mojih letih) bi rekla, da je problem lahko v tem, da se mleko, če se molze na roke ali tako, da pride v stik z zrakom v hlevu (kjer je vonj po silaži), zaradi velike vsebnosti maščobe in disperzije kapljic mleka ob molži hitro navzame vonja. Res je tudi, da se nekatero hrano (recimo repo) da okusiti v mleku.
(Ne le mimogrede: Sicer je pa tako, da skozi materino mleko mladiči dobijo mnoge pomembne informacije o hrani, ki je na voljo v okolju, kjer živijo. Tudi pri nas je tako, ne le živalih. Pogosto so izbirčneži povezani s tem, kaj so, še bolj, česa mame niso jedle, ko so bile noseče in ko so dojile. To potrjujejo znanstveni poskusi na živalih, to je ena od oblik epigenetskega dedovanja).
Marjeta, sama imam dobre izkušnje s 3 mlekomatov (Ljubljana, Litija, Radeče), sploh pa z nakupom mleka na tržnici v Radečah. Slednje mleko da izjemno kislo mleko, ostala pa tudi dobra. Obvezno pa je treba mleko nacepiti s kislim mlekom, ker je tako čisto, da se s prisotnimi bakterijami v njem ne skisa. Tudi pregreta smetana in skuta sta vedno OK.
Če bi se sama odločala med tem, katero mleko je kvalitetnejše, bi se, brez dvoma, odločila za mleko z mlekomatov, če ne drugega, tam je, vsaj v večini, mleko le nekaj krav in vedno le z ene lokacije, praviloma lokalno. Bogve (če ve) kakšnega izvora je mleko v kakršnikoli embalaži v trgovini. In gotovo je velika večina iz mleka krav, hranjenih (tudi) s silažo. Dobro pripravljena silaža diši!!
Čeprav, resnici na ljubo, se okoli tega kaj dosti ne vrtim, uporabljam tudi homogenizirano mleko, ker je praktično (a ne za kisanje, seveda, pa za pregreto smetano tudi ne), kot mleko z mlekomatov, pa direktno pri kmetih kupljeno, če je prilika.
Skratka, Marjeta, mleko z mlekomata bo gotovo dalo dobro pregreto smetano. Poskusi, pa boš videla.
Kot vedno in povsod, je pa seveda možno, da se kak konkreten primer razlikuje od opisanih. Tako je v življenju.
Po mojih izkušnjah (in pri mojih letih) bi rekla, da je problem lahko v tem, da se mleko, če se molze na roke ali tako, da pride v stik z zrakom v hlevu (kjer je vonj po silaži), zaradi velike vsebnosti maščobe in disperzije kapljic mleka ob molži hitro navzame vonja. Res je tudi, da se nekatero hrano (recimo repo) da okusiti v mleku.
(Ne le mimogrede: Sicer je pa tako, da skozi materino mleko mladiči dobijo mnoge pomembne informacije o hrani, ki je na voljo v okolju, kjer živijo. Tudi pri nas je tako, ne le živalih. Pogosto so izbirčneži povezani s tem, kaj so, še bolj, česa mame niso jedle, ko so bile noseče in ko so dojile. To potrjujejo znanstveni poskusi na živalih, to je ena od oblik epigenetskega dedovanja).
Marjeta, sama imam dobre izkušnje s 3 mlekomatov (Ljubljana, Litija, Radeče), sploh pa z nakupom mleka na tržnici v Radečah. Slednje mleko da izjemno kislo mleko, ostala pa tudi dobra. Obvezno pa je treba mleko nacepiti s kislim mlekom, ker je tako čisto, da se s prisotnimi bakterijami v njem ne skisa. Tudi pregreta smetana in skuta sta vedno OK.
Če bi se sama odločala med tem, katero mleko je kvalitetnejše, bi se, brez dvoma, odločila za mleko z mlekomatov, če ne drugega, tam je, vsaj v večini, mleko le nekaj krav in vedno le z ene lokacije, praviloma lokalno. Bogve (če ve) kakšnega izvora je mleko v kakršnikoli embalaži v trgovini. In gotovo je velika večina iz mleka krav, hranjenih (tudi) s silažo. Dobro pripravljena silaža diši!!
Čeprav, resnici na ljubo, se okoli tega kaj dosti ne vrtim, uporabljam tudi homogenizirano mleko, ker je praktično (a ne za kisanje, seveda, pa za pregreto smetano tudi ne), kot mleko z mlekomatov, pa direktno pri kmetih kupljeno, če je prilika.
Skratka, Marjeta, mleko z mlekomata bo gotovo dalo dobro pregreto smetano. Poskusi, pa boš videla.
Kot vedno in povsod, je pa seveda možno, da se kak konkreten primer razlikuje od opisanih. Tako je v življenju.
-
- Prispevkov: 2516
- Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
- Kraj: Žiri-NM
Pogosto so izbirčneži povezani s tem, kaj so, še bolj, česa mame niso jedle, ko so bile noseče in ko so dojile. - je napisala Metuljc.
Metuljc, prav imaš!!! Sedaj mi je šele jasno, zakaj moji otroci ne jedo skoraj ničesar - ker sem med nosečnostjo jedla zelo malo ali skoraj nič. hrana mi ni odgovarjala, jedla sem malo, samo zaradi preživetja.
z možem pojeva vsak veliko skledo solate, veliko zelenjave, najina mladiča pa popolnoma nič, čeprav zgledi vlečejo. Mame smo vedno vsega krive, s tem sem se že sprijaznila.
Je pa res, da tudi okusila skozi materino mleko nista nič drugega kot 5 živil, tukaj je zajeto že olje.
Marjetka in Sanjarka Ana, težava pri ljudeh, ki uživajo mleko, namenjeno živalskemu mladiču, ki mora v kratkem času samostojno stati in hitro zrasti (pa to mleko ni mleko oslic, ki imajo najbolj podobno mleko človeškemu) in imajo težave ali uživajo trgovinsko mleko je, da verjetno prvega ne prenašajo najbolje, drugo pa je bolj kot ne osiromašeno vsega, spremenjeno tako, da telo ne ve, kam z njim in posledično brez težav. Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila.
_________________Lp, Živa
Metuljc, prav imaš!!! Sedaj mi je šele jasno, zakaj moji otroci ne jedo skoraj ničesar - ker sem med nosečnostjo jedla zelo malo ali skoraj nič. hrana mi ni odgovarjala, jedla sem malo, samo zaradi preživetja.
z možem pojeva vsak veliko skledo solate, veliko zelenjave, najina mladiča pa popolnoma nič, čeprav zgledi vlečejo. Mame smo vedno vsega krive, s tem sem se že sprijaznila.
Je pa res, da tudi okusila skozi materino mleko nista nič drugega kot 5 živil, tukaj je zajeto že olje.
Marjetka in Sanjarka Ana, težava pri ljudeh, ki uživajo mleko, namenjeno živalskemu mladiču, ki mora v kratkem času samostojno stati in hitro zrasti (pa to mleko ni mleko oslic, ki imajo najbolj podobno mleko človeškemu) in imajo težave ali uživajo trgovinsko mleko je, da verjetno prvega ne prenašajo najbolje, drugo pa je bolj kot ne osiromašeno vsega, spremenjeno tako, da telo ne ve, kam z njim in posledično brez težav. Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila.

- muha
- Site Admin
- Prispevkov: 17584
- Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
- Kraj: Medvode okolica
živa je napisal/a: |
Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila. ![]() |
A je bil odprt? Ker, če ni bil, gre lahko za podoben učinek, kot pri naših zimskih shrankih: odsotnost bakterij pri polnjenju in neprodušno zaprta posoda.