Stran 2 od 7

Objavljeno: Pe Okt 09, 2015 9:23 pm
Napisal/-a mfranc
Imam neki starejši tip drobilca, ki ima posebej vhod za debelejše veje (do 3 cm, se mi zdi) in ima ostre nože, deluje kot skobeljnik. In dela lepe sekance Wink .

Metuljc, verjetno je skorja, lubje odveč, na žalost. In jo bo potrebno odstraniti.

LP_________________mfranc

Objavljeno: So Okt 10, 2015 10:09 pm
Napisal/-a mfranc
Včeraj sem nakuhal nekaj kozarčkov dimljenih Habanerosov Wink .
Z okusom sem zadovoljen, samo dimljene note je manj, kot sem pričakoval.

Vzel sem 10 habanerov in 15 sladkih, rdečih špic paprik, ala Ljubov dlan. Sicer pa so v originalnem receptu (ampak zelo prilagojenem mojemu "materialu"), dimili sladke paprike, kar sigurno prinese k večjemu učinku.

V prvi fazi bom vsekakor naslednjič dimil prepolovljene (najmanj) čilije, upam, da že prihodnji teden dobim kakšno gostejšo mrežico.

Ki bi jo rabil tudi za v el. sušilnik z prevelikim rastrom Rolling Eyes .

LP_________________mfranc

Objavljeno: So Okt 10, 2015 11:00 pm
Napisal/-a Peter
Ni treba, da je v obliki rešetke.
Poglej v kaki železnini za perforirano pločevino ali ekspandirano pločevino. Izberi inox.
L.p.

Objavljeno: So Okt 10, 2015 11:34 pm
Napisal/-a mfranc
Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" Wink , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...

V firmi Inox imajo žično mrežo z okenci 10x10 mm, čisto zadosti za smoker, mogoče še vedno malo preredka za sušilnik čilija Rolling Eyes .

LP_________________mfranc

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 9:14 am
Napisal/-a muha
mfranc je napisal/a:
Ja, perforirana in ekspandirana bi tudi odgovarjale; se ti "kaj sveti" Wink , kje bi jo imeli? Pa da ni potrebno kupiti celo rolo ...

LP


Najbolje pri kom, ki jo uporablja za svoje izdelke, mali košček bi ti že odstopil, še sploh, če ga podkupiš z dimljenim čilijem Wink . Ampak kdo bi to bil, žal ne vem. Bi bilo treba poklicati na pomoč strička Googla in najti po možnosti koga, ki je toliko blizu, da se osebno zapelješ do njega.

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 11:34 am
Napisal/-a seba993
Za inox greš lahko uprašat k lokalnem krovcu-špenglerju._________________LP seba993

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 1:30 pm
Napisal/-a voda
mogoče komu pomaga. na videu sem opazila, da gospod kateri razlaga o sušenju pokaže mrežico katero uporablja. mislim, da je to gradbena plastična mrežica katera se nalepi čez zidove ko se dela sodobna izolacija pri fasadah. ta mrežica je uporabna za marsikaj. enostavno se reže in ker je naloga dimiti a ne peči ni nevarna, da se bo poškodovala.

pa še nekaj. v časih ko so bile hude zime in se je "delala ta prava ozimnica" je moja mami v centru Zgb na balkonu sušila mesne domače izdelke. noben sosed ni zavohal ničesar. na železni oz gusov podstavek (tisti kateri se je nekoč dajal pred vratca sobnih kaminov) je dala piljevino (slo?) in to položila v pokončni 2m zaboj kjer so bili obešeni pršuti, klobase itd. pokrov zaboja je bil namesto vrat. mesnino je po soljenju in prejšnjih opravilih sušila na zraku a zaradi varnosti je večikrat v času sušenja (čez noč) zadimila. tako dimljene so nepopisno bile dobre klobase v olju. lpvoda

PS: mislim, da z malo domišljije in spretnosti ni potreben nobeden nakup sušilnika._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 1:52 pm
Napisal/-a seba993
Ja sj je ni noben problem narediti doma. Mi jo mamo za meso ampak je malo prevelika da bi v njej dimil čilije. Piljevina je pa po slo žaganje._________________LP seba993

Objavljeno: Ne Okt 11, 2015 4:20 pm
Napisal/-a voda
sedaj ko si omenil sem se spomnila da se reče žaganje. hvala

lahko daš sušiti-dimiti čilije v manjšo leseno škatlo. te položiš na rešetko iz pečice podloženo z cegli + mrežica. kurišče kot sem zgoraj opisala položeno na ploščat kamen ali zidak. mislim, da bi dimljenje prenesla tudi večja kartonska škatla. iz previdnosti pa bi bilo dobro imeti zraven škaf vode. če se izbira žaganje bi verjetno bilo dobro tudi žaganje trte. (pri roštilju da mesu posebn okus). sekanci bodo bolj goreli kot se dimili. vlaženje bo verjetno pomagalo da ne pride do ognja. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Objavljeno: Po Okt 12, 2015 4:13 pm
Napisal/-a mfranc
Seveda se da dimiti na veliko načinov, z bolj ali manj dodelanimi sistemi. S kurjenjem na drva, elektriko, plin, brikete, itd.

Tole kar imam, je pravzaprav pečica, namenjena peki rib, seveda tudi mesa in ostalega. Prvenstveno dimljenju in peki rib, ki so relativno hitro pečene.

Kar se dimljenja tiče, je to tako imenovano vroče dimljenje, isto bi se dogajalo z dimljenjem na žaru.

Za ljudi (recimo s stanovanjem v bloku) kjer se ne moreš igrati z raznimi provizoriji, je v kapitalizmu Cool Laughing tudi poskrbljeno.
Dobijo se t.i. generatorji za hladno dimljenje http://ecx.images-amazon.com/images/I/616ddvlAy%2BL._SL1000_.jpg

Taka igračka s pogonom na žaganje, počasi smodi, zdrži do 10 ur enakomernega dimljenja! Verjetno bi se ga dalo postaviti tudi v leseno škatlo, s kartonom pa se ne bi igral, prav nikjer.


Mimogrede, našel sem ustrezno inox mrežico (raster 7x7 mm, ali 11x11 mm) v MDM, Črnuče. Grem iskati jutri.

LP_________________mfranc