Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sladki pelin - Artemisia annua

voda

Odgovor Napisal/-a voda »

ja povedano mi je bilo, da je enoleten, a da je v toplih krajih večletnica. magari zaradi njegove nežnosti-krhkosti mislim, da se sam zaseje vsako leto znova. bomo videli. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Voda, se priporočam.
Sem zadnje dni kar nekaj čital o tem in kar piše striček Gogle ta nesrečni tujon ni tako nevaren je celo koristen, seveda pri pametni uporabi.
tinko

Odgovor Napisal/-a tinko »

Ko sem nabavil to rastlino kot čaj, so mi rekli, da naj drobir iz čaja pomladi posejem in bom tako prišel do sadik. Rastlina je pri nas enoletnica.
voda

pep, kot pravi Metuljc v čaju (voda) se ta tujon ne sprošča. enostavno ga rastlina ne oddaja, ker ga voda ne topi in ob tem ga ne sprejema. pri namakanju pelina v žganju pa se zgodi nasprotno, v žganju se sprošča, po domače je v njem topljiv (zelo enostavna razlaga).

ob vsem tem direndaju okrog tujona naj povem, da so žganje v katerem je bil namočen pelin prej uživali (tudi pri nas doma) ne vede, da ta tujon sploh je. saj vedno obstaja določen odstotek tega tujona katerega je mogoče zaužiti, da za telo ni moteč in je celo koristen kot sam praviš. vsak "strup" se meri v proporcu s težo. tako če bi se hotel "zadevati" (ker je to droga- deluje na možgane) moraš spiti bolj močan koncentrat in to je pijača absynt katero so na prehodu iz 19.tega v 2o.to stoletje uživali umetniki. namreč ob večjem uživanju te pijače prideš na višji nivo pogleda na svet. vsakodnevnica te ne zanima, ter poleg očiščenih idej bolj uspešno ustvarjaš na svojem umetniškem področju. seveda to uživanje absinta je šlo čez mero. ( danes npr., če se ga napiješ rabiš vsaj tri dni, da se spomniš kje si pred tem pustil avto. to te sploh ne sekira a vstrajno hočeš risati in ustvarjati kljub temu, da prej nikoli nisi imel te želje. mogoče ta skrita želja pride na površje prav ob tem tujonu. videla sem to). naš pelinov čaj je pravzaprav totalno neproblematičen. uf što sem se razpričala a ob tem se se milo spomnila na Lorda Bayrona. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

voda je napisal/a:
pep, ....... tako če bi se hotel "zadevati" (ker je to droga- deluje na možgane) moraš spiti bolj močan koncentrat in to je pijača absynt katero so na prehodu iz 19.tega v 2o.to stoletje uživali umetniki. namreč ob večjem uživanju te pijače prideš na višji nivo pogleda na svet. vsakodnevnica te ne zanima, ter poleg očiščenih idej bolj uspešno ustvarjaš na svojem umetniškem področju. seveda to uživanje absinta je šlo čez mero. ( danes npr., če se ga napiješ rabiš vsaj tri dni, da se spomniš kje si pred tem pustil avto. to te sploh ne sekira a vstrajno hočeš risati in ustvarjati kljub temu, da prej nikoli nisi imel te želje. mogoče ta skrita želja pride na površje prav ob tem tujonu. videla sem to). naš pelinov čaj je pravzaprav totalno neproblematičen. uf što sem se razpričala a ob tem se se milo spomnila na Lorda Bayrona. lpvoda

No tule pa še RECEPT za pijačo za umetnike:
za višji nivo pogleda na svet, kot pravi voda

Absint

Potrebujemo:
- 1 l vodke
- 2 žlici zdrobljenega pelina
- 2 žlici zvezdnatega janeža
- 1 žlice kumine
- 4 stroke kardamoma
- 1 žlice zdrobljenega koriandra
- 2 žlici naribane korenine angelike

Pelin namočimo za 48 ur v vodko.
Precedimo in dodamo ostale začimbe.
Staramo še en teden.
Precedimo, ustekleničimo in še naprej nekaj časa staramo.

p.s.
voda - tule gre za tale sladki pelin, kajne ?
Je recept malo površen, ker govori o pelinu in ne o sladkem pelinu ._________________
voda

orhy, ko bomo začeli piti domači absint bomo z visoka gledali na zemaljski svet a ne.

ne, v pravem absintu ni sladek pelin, ampak pravi pelin Artemisia Absinthium po katerem je pijača dobila tudi ime. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Jaz bom ostal kar na tem nivoju.
Absint je marsikje prepovedan, baje smo ena redkih držav, kjer ni.Verjetno pa je pelin pri industrijskem pelinkovcu samo na nalepki.
voda

Paracelsus, švicarski renesančni znanstvenik (oče toksikologije) je povedal: Vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa". lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Samo, da je včasih težko najti tisto pravo količino, ker je odvisna od preveč dejavnikov. Če je premalo, ni učinka, če je preveč lahko sledijo dolgoročne posledice. Začudeno berem zadnje čase, da se demenca loteva tudi ljudi izpod 50. Ali o tem prej niso govorili in pisali, ali pa gre morda za posledico uživanja takih in drugačnih poživil v mladosti??.
voda

muha. o tem nisem še nič brala. prepričana pa sem, da svetniško živeti ni dobro, ker življenje ni enosmerna ulica. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori