Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kopriva (Urtica dioica in Urtica urens)

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona je napisal/a:
V sedmi minuti pove, da je v uporabi tudi kot krma za svinje in govedo, Ali živali ne občutijo pekočine?
.

Tudi ljudje jedo sveže - naš zuf ima s tem obilo izkušenj. Celo sama sem probala in če jo ustrezno zviješ (samo mehke vršičke), je ni problem pojesti. V špinačne jedi jo pa dodajam kar pogosto.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Melona, premehko si se izrazila (kar je verjetno bonton komuniciranja na forumu Wink ).

Birokratska norost je posledica pohlepnosti farmacije - ljudske medicine, ki ti zraste na vrtu - se ne da tržit!
Spisek prepovedanih ali namerno očrnjenih rastlin (kljub številnim znanstveno dokazanim analizah o dobrodejnosti za človeka/živali) je žal vse predolg.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

metuljc je napisal/a:
No, tako, kot si napisala, je pač bilo razbrati drugače. Filma (še) nisem gledala).

A, potem pa ni čudno, da si tako razbrala.

Figula, imaš prav. Čedalje bolj me jezijo podobne stvari. V ljudskem izročilu v zvezi z zdravilnimi in sicer uporabnimi rastlinami je mnogo praznih upov, verovanj in podobnega. Ampak zaradi lakomnosti po denarju zanikati dolgoletne izkušnje in celo prepovedati deliti le te, je sprevrženost čez vse meje. Da je nekaj rodov izkušenj dovoljeno poteptati in jih kar na pamet, tako za vsak slučaj, zatreti ... Manire gor ali dol, res prav svinjarija!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Muha, čestitke za pogum! Zuf nas bo še do marsičesa pripravil Wink .
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Melona, ni bilo treba posebnega poguma. Na vršičklih dlačice, ki so odgovorne za pekočino, še niso trde, samo "po dlaki" jih pobožaš, zviješ in poješ. Čisto nič ne peče.
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

muha je napisal/a:
V špinačne jedi jo pa dodajam kar pogosto.

Jaz pripravim kremno špinačo iz kopriv in čemaža.
Kako je to okusna in zdrava jed - hmmm _________________
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Letos sem po dvoletnem obljubljanju "tokrat pa res" uspel nabrati seme koprive za rabo kot blagi stimulans prek zime (sem občutljiv na zimsko mračnobo).

Pobral sem lepo obložene vrhove, jih par dni sušil na zraku na časopisnem papirju, potem kolkor-tolko potresel - popraskal - pognetel dol semena (tu je še veliko prostora za izboljšave), dobljeni drobir potresel skozi grobo cedilo, razdelil v zelo nizke posodice (pokrove od vložene zelenjave, skute etc) in te postavil v električni sušilnik.

Če ne bo požar, poročam, kako je ratalo Smile

Branje (na primer): http://bearmedicineherbals.com/the-nettle-seed-rebellion-outlaw-plants-and-their-progeny.html
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

crtj je napisal/a:
Letos sem po dvoletnem obljubljanju "tokrat pa res" uspel nabrati seme koprive za rabo kot blagi stimulans prek zime (sem občutljiv na zimsko mračnobo).

Pobral sem lepo obložene vrhove, jih par dni sušil na zraku na časopisnem papirju, potem kolkor-tolko potresel - popraskal - pognetel dol semena (tu je še veliko prostora za izboljšave), dobljeni drobir potresel skozi grobo cedilo, razdelil v zelo nizke posodice (pokrove od vložene zelenjave, skute etc) in te postavil v električni sušilnik.

Če ne bo požar, poročam, kako je ratalo Smile

Branje (na primer): http://bearmedicineherbals.com/the-nettle-seed-rebellion-outlaw-plants-and-their-progeny.html

In kako ? A deluje ?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Zame ja.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Crtj!
Si imel kaj prstov zraven?

https://permies.com/t/52035/kitchen/Nettle-allergies

Tole mi je vedno bolj zanimivo (po pravici - koprivo sem najprej iskal med zdravilnimi zelisci, upam, da nisem cesa spregledal).
Odgovori