Stran 2 od 2
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 5:04 pm
Napisal/-a cinija1
Malček kaj je to zaroštan močnik? Ali je to kuhan na kockice narezan krompir in zakuhan z obrusenjem?
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 5:17 pm
Napisal/-a malcek
Ne.
Močnik je v stepeno jajce vsukana moka (se taki drobljančki naredijo) in potem to skuhamo v kropu, da se dobi tako zelo gosto juho/čobodro. Lahko dodaš še petršilj,...
Zaroštan je pa, da del vsukančkev najprej prepražiš na maslu da porjavijo (zaroštajo).
Če močnik ni dobro narejen je lahko prav nagravžen. Če je pa dober se pa za 30 let nazaj ga spomniš.
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 6:21 pm
Napisal/-a cinija1
Mi tej župi rečemo užejena župa ( oženjena). To usukanje jaz zakuham na malo vode, kar mešam, ko porabi vodo, začnem dodajat mleko. To je slana mlečna juha. Nekateri si sladkajo. Mi jo jemo kar slano. Pa kot sem že napisala damo usukanje tudi v krompirčkovo juho in peteršiljček njami. Pa v svinjsko juho tudi fino paše.
Malček kaj ni fino ko se človek povrne 30 let nazaj, v otroštvo._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 6:36 pm
Napisal/-a malcek
Ja prav res. Prej sem kar živčen ratal, da moram še v službi čepet, namesto da bi šel kuhat domov.
Sicer je bilo pa pri nas tudi podobno. Mi je mama razlagala, da so ponavadi del usukančkov prihranili in jih potem na posnetem mleku za večerjo otrokom kuhali (in sladkali). Se pa ne spomnim iz prve roke, ker sem z mlekom začel štrajkati čim sem ostalo hrano kot otrok(dojenček) začel jesti.
Moram pa za svoje pokovce narediti, oni so pa vsi po vrsti mahnjeni na mlekec.
Sicer pa me je že ene parkrat presenetilo kako nekatere stare jedi par deset kilometrov stran čisto drugače imenujemo. V resnici sta se ravno babica in dedek dostkrat skregala kako se čemu reče. No važno je, da je dobro, tu se pa vsi strinjamo : )
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 7:05 pm
Napisal/-a lpmami
No, jaz sem zaroštan močnik delala tudi na masti ali, še bolje, na ocvirkih. Na veliki petek pa kar na olju. Pa je bil vseeno tako dober, da so otroci rekli, da to pa sploh ni postna jed _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: Pe Feb 26, 2016 11:35 pm
Napisal/-a metuljc
Kako je dober šele mlečni močnik (na mleku kuhan, po možnosti mleku z mlekomata, skratka, spodobnem mleku), narejen tako gosto, da z žlice kane, ne steče. In na sredo, v latvico (no ja, ali krožnik) mlečnega močnika, slanega, seveda, brez sladkorja, dodamo pokuhane marelice s sladkorjem, ne tako sladko in gosto kot marmelada, ampak, recimo, na 5 narezanih marelic žlica sladkorja, dobro pokuhano. In potem počasi ješ, malo marelic, žlica močnika,.....................
Gre tudi s slivami, ampak čez marelice jih ni. Po moje bi za silo šlo tudi s suhimi, namočenimi in razkuhanimi, po potrebi sladkanimi.
Objavljeno: So Feb 27, 2016 12:08 am
Napisal/-a cinija1
Metuljc jaz imamo domačo marelično marmelado, ni preveč sladkana. A misliš, da bi bilo to tudi dobro? Sicer pa bom probala, da vidim če mi okus paše.
Sem kar lačna ratala
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...