Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ocimum sanctum - sveta bazilika

Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Juhu figula, bova kaj menjali!

Še od letos spomladi imam nekaj neodprtih vrečk z odbitimi semeni, pa ni hudič da me v teh dolgih večerih ne bodo kaj srbeli prsti in bo kreditna kartica spet pela oh god

Sicer pa gre tudi pri meni to sortiranje in spravljanje semen počasi. Embarassed
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Tulsi Kapor je precej podobna baziliki Blue Spice, mogoče malo bolj nežna. Se košato razraste in čudovito diši

Tulsi Vana je visoka postavna lepotica. Vonja ne razdaja zelo radodatno, jo je treba pomencati

Tulsi Rama je najbolj nežna od vseh treh, z rdečkastim odtenkom. Bolj je na soncu, bolj je temna. Žal nimam nobene razločne slike Rame.

Novinka, veš da bova menjale Smile
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Je preživela v garaži. Je šele en teden na svetlem.
figula

Bravo, Dajmar very happy to je dosežek!

Te dame so hudo občutljive. Pri meni šele letos ena kaže uspehe prezimljanja in to je Vana, ki je res najbolj robustna in olesenela med vsemi bazilikami. Vsi prejšnji poskusi so bili neuspešni.

Tvoja je tudi Vana, ane?
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Kar si mi dala, piše tulsi vana sveta bazilika.Nazadnje urejal/a Dajmar 11 Apr 2017 18:54; skupaj popravljeno 1 krat
figula

Ja, točno ! sveta bazilika, ki ji je ime Vana Smile
figula

Tule je članek o svetnicah v angleščini.
Če drugega ne - je lepa slikica kako ji v indijskih hišah pripravijo posebno mesto na častnem oltarju.
http://www.heirloomgardener.com/plant-profiles/medicinal/holy-basil-plant-zm0z17szfis
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Samo kot zanimivost.

Lansko poletje je rastla sadika svetnice pri enem od dreves v loncih, ki jih prezimujem v rastlinjaku. Kasneje je tudi nisem nič pobiral, tako da je lepo nemoteno cvetela in semenila. Pred zimo sem "protje" le porezal in zdrobil po površini zemlje.
Sedaj pa mi na lepo presenečenje prev gosto kali. Zgleda da seme preživi mraz.
figula

O, to pa je dobra novica in nova uporabnost rastlinjakov in vrtov brez prekopavanja.

A si drevo med prezimovanjem kaj zalival ?
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Verjetno da sem ga, se ne spomnim več natančno. V bistvu je to cepljena akacija, ki še kar čaka na svoje stalno mesto.

Zakaj sprašuješ? Ima to kakšen pomen? Ker nekaj vlage je bilo zagotovo, tudi če je bilo na pogled suho. Seme se obnaša kot kakšna pametna spužva. Ko je vlaga jo sprejme, nato pa lupina preprečuje, da bi se povsem izsušilo. (mišljeno za neke normalne razmere)
Odgovori