Salix - vrba
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
Bi skoraj rekla, da to ni beka. Za točnejšo ugotovitev bi morala videti cel grm.
A če bi jo rada posadila: voda je na srečanju meni prinesla več lepih vejic temne beke (doslej sem poznala le rumeno), ki so v vodi že razvile korenine . Nekaj jih itak nameravam oddati. Z rumeno in temno mislim na barvo lubja, liste imata obe zelene.
A če bi jo rada posadila: voda je na srečanju meni prinesla več lepih vejic temne beke (doslej sem poznala le rumeno), ki so v vodi že razvile korenine . Nekaj jih itak nameravam oddati. Z rumeno in temno mislim na barvo lubja, liste imata obe zelene.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
-
jutro,"beka" ne naredi mačic. pravzaprav se sploh ne spomnim ali in kako cveti. vem pa, da če želimo imeti beko jo je nujno obrezati vsako leto zgodaj na pomlad do "golega". to pomeni da dvema - trem vejam stalnicam vsako leto na istem mestu odrežemo novoizrasle vejice in te se uporabljajo za vezivanje trsja ali izdelavo kaj priročnega. za dalj časa jih se shrani v vodi in so še 2 meseca kasneje voljne. novo posajeni je potrebno tudi odrezati vrh, ker drugače ne bo nič iz nje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
- Kraj: Rimske Toplice
voda je napisal/a: |
jutro,"beka" ne naredi mačic. |
Vse vrbe naredijo mačice. To so njihova ali moška ali ženska ali dvospolna socvetja. Beka (Salix viminalis)izgleda tako, ko cveti.
Voda, bi rekla, da pri vas ne utegnejo zacveteti, ker jih prehitro porežete, na premladih poganjkih pa ne zacvetijo.
lpamami, po moje bi lahko bila moška rastlina ive (Salix caprea).
-
seveda, zaradi tega ni videti nobenih mačic, (o jaz bedak) saj so že cca dva meseca obrezane. (o jaz še enkrat bedak o jaz tripli bdak), če ni vej ni cvetja. hvala metulj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
voda, tudi jaz se ne spomnim mačic na bekah. Kot sem videla iz slike cvetijo ene mačice šele takrat, ko ima že liste, pa še bolj zeleno so in ne bodejo v oči. Pri vrbah s takimi mačicami jih opazim šele, ko se otresajo na tla.
Ravno danes sem od daleč gledala od sosedovo beko, visoko drevo. Vsaj mislim, da je beka, sodeč po rumenih prožnih vejah, ko so jo pred leti obrezali. Oni je ne režejo vsako leto in letos ima povešave veje do tal. Take, kot vrbe žalujke.
Ravno danes sem od daleč gledala od sosedovo beko, visoko drevo. Vsaj mislim, da je beka, sodeč po rumenih prožnih vejah, ko so jo pred leti obrezali. Oni je ne režejo vsako leto in letos ima povešave veje do tal. Take, kot vrbe žalujke.
-
Mora biti zelo lepo s temi rumenimi vejami. Mene je za to istrsko beko, barba Bepo (sosed) opozoril, da če jo ne bom obrezovala, da bo pošla. tisto o mačicah hja...mislim, da je prav ta moj sosed ene tri vejice spregledal (slabo vidi) in bodo opazovane. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
obveščam, da na stari beki ni nobenih mačic samo listki - ? - . drugače ta raste v zemlji tam kjer tudi trta povije koren. če je zemlja globlja ( sploh ni nujen potok), "mastna" je bolj zadovoljna. in res to drži, da jo je obvezno obrezovat "do golega" vsako zgodnjo pomlad na cca 1,5m. lpvoda
PS: veje uporabljaš za vezivanje oz. pletenje košar itd., a da ohraniš voljnost vej jih je potrebno dati v vodo. tako trajajo tudi po več mesecev._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: veje uporabljaš za vezivanje oz. pletenje košar itd., a da ohraniš voljnost vej jih je potrebno dati v vodo. tako trajajo tudi po več mesecev._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)