Stran 2 od 3
Objavljeno: Pe Apr 22, 2016 1:45 pm
Napisal/-a Kravzlj
sem delal čemažev pesto. pa je zavrel v špajzi. pa zelo smrdi ko zavre._________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Objavljeno: Pe Apr 22, 2016 2:23 pm
Napisal/-a muha
Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.
Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.
Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.
In to, da listi ob pripravi niso mokri.
Objavljeno: Pe Apr 22, 2016 2:36 pm
Napisal/-a metuljc
[quote="muha".]In to, da listi ob pripravi niso mokri.[/quote]
Še bolje je, da so že malo uveli, imajo še manj odvečne vode v sebi.
Objavljeno: Pe Apr 22, 2016 4:55 pm
Napisal/-a brbr
Aha, tole s suhimi in malo uvelimi listi pa zna biti ključni podatek. Bom letos tako (samo z oljem) pripravila nekaj kozarčkov.
Mi veliko čemaža pojemo kot juho... Pa tudi skutni štruklji s čemažem so odlični. Uh, se mi že cedijo sline _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Apr 23, 2016 9:13 am
Napisal/-a Bety11
Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. _________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja
Objavljeno: So Apr 23, 2016 11:07 am
Napisal/-a orhy
Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.
Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed._________________
Objavljeno: To Apr 26, 2016 10:07 pm
Napisal/-a Andrej Banko
Ja, čemažev namaz/pesto tudi jaz obožujem.
Vendar ga pa vedno pripravljam s hladno stiskanim sončničnim oljem, ki ima bolj nevtralen okus kot močno in ( zame ) grenko oljčno olje.
Včasih mešam zraven še do približno 20% sezamovega ali bučnega olja.
Na 100g čemaževih listov 60-70g olja in 4-5g soli.
Objavljeno: So Maj 15, 2021 10:29 am
Napisal/-a brbr
Vem, da je že malo pozno, ker se čemaževi listi počasi poslavljajo, a vseeno:
Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.
Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: So Maj 15, 2021 11:12 am
Napisal/-a metuljc
brbr, tale namaz bi šel tudi z v oljem vloženim čemažem, kaj meniš?
Pač sproti delaš namaz z avokadom in drugimi dodatki.
Objavljeno: So Maj 15, 2021 12:17 pm
Napisal/-a brbr
Seveda bi šel - še olja in soli ti ni treba več dodajati, samo avokado in limono. Jaz ga bom čez leto delala iz zmrznjenjega čemaža in sem prepričana, da bo v redu._________________naredimo svet lepši