Stran 2 od 19
Objavljeno: Po Feb 05, 2018 10:48 pm
Napisal/-a tajana
Mil tudi jaz se priporocam za malo drozi in kaksen nasvet._________________CARPE DIEM
Objavljeno: Po Feb 05, 2018 11:27 pm
Napisal/-a Dobra misel
Mil, jaz pridem tudi s kozarčkom
Spremljam prispevke o peki kruha z drožmi na fb, pa se mi zdi postopek cela znanost. Mogoče se skorajžim s tvojimi drožmi in informacijami iz prve roke in zadrožim prvi kruhek.
Objavljeno: Po Feb 05, 2018 11:28 pm
Napisal/-a metuljc
Mil, če imaš še žlico zame, bi jo bila vesela.................. Mislim, vsebine, ne žlice. Prosim/hvala.
Objavljeno: To Feb 06, 2018 8:46 am
Napisal/-a brbr
Če kaj pomaga, lahko tudi jaz prinesem ščepec mojih. Vendar jih ni veliko, ker jih shranim samo majhen kupček. Je pa samo iz ržene moke._________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Feb 06, 2018 10:32 am
Napisal/-a MijaLan
Žal imam knjigo na Vipavskem - jo bom pa na marčevsko srečanje prinesla, da si jo pogledate.
Objavljeno: To Feb 06, 2018 10:38 am
Napisal/-a lpmami
Pridem s kozarčkom - bom hvaležna, če bo kaj noter padlo _________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Objavljeno: To Feb 06, 2018 1:51 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
Droži so tako pridno zrasle, da jih bo za celo vas pa še malo.
Torej, korajžno prinesite lončke...
Se vidimo, lepo bodimo, Mil
Objavljeno: To Feb 06, 2018 3:26 pm
Napisal/-a tjesih
Oo, tudi jaz pridem s kozarčkom. Super.
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 11:40 am
Napisal/-a muha
mil, hvala za droži. Danes sem jih dohranila z 1 žlico moke in 1 žlico vode in pustila na sobni temperaturi.
mil je napisal/a: |
Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.
|
A te v hladilniku tudi občasno dohraniš? Domnevam, da ja, drugače bi ti jih zmanjkalo.
Objavljeno: Sr Feb 07, 2018 1:09 pm
Napisal/-a mil
Pozdrav
Stanje droži v hladilniku ob vsaki peki preverim. Zame imajo lahko malo kiselkast vonj, ne pa alkoholnega.
Matične droži v hladilniku ob odvzemu za novo peko nahranim z eno žlico moke in malo vode, na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik in uporabljam vsake 3 dni za novi kruhek. Iz 500 g mešanice raznih mok imava z možem dovolj kruha za 3 do 4 dni. Takrat pa spečem novega. Tak kruh se ne drobi in se v tem času v platneni vrečki in na hladnem tudi dobro drži. Kadar pričakujem obisk, pa ga spečem po dva ali tri hlebčke in si ga otroci in vnuki vzamejo s seboj.
Preostanek starih že kislih in alkoholiziranih matičnih droži pa dam na kompost. Sedaj ko je sneg jih dam med ostale odpadke zelenjave kar v večjo vedro v drvarnici. Lahko pa se jih da tudi v posodo za bokaši kompostiranje, saj so to živi in zdravi mikroorganizmi.
Lepo bodimo, Mil