Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril
Sirupi
-
brbr
- Prispevkov: 8574
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Tile sirupi so res odlična pijača za čez celo leto. Edino kar mi ni všeč je, da z njimi pojemo tudi veliko sladkorja. Zato mi zadnja leta pripravljamo iz zelišč, dišavnic (meta, melisa, citronka, pehrtan,...) zeliščne blazinice (izbrana zelišča sesekljamo ali stolčemo z zelo malo vode, nastalo kašo pa zapakiramo v vrečice za ledene kocke), ki jih zamrznemo. Za pripravo napitka potem stalimo zeliščno kocko v vodi in po želji dodamo limonin sok in morda malo sladkorja.
Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril
_________________naredimo svet lepši
Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril
- crtj
- Site Admin
- Prispevkov: 5541
- Pridružen: Pe Jun 14, 2013 2:00 am
- Kraj: Prekmurje
Namesto rezanja limone predlagam, da v lonec z limon postrgate skorjo z nožkom za krompir, bo bolj prišla do izraza aroma, sok pa se lahko še vedo iztisne (ali pač dodate kristalno citronko). Pri nas to dela lepo.
Pri tem načeloma želimo imeti bio limone, ker je večina "dodatkov" v skorji... Zdaj pa - kakor pač verjamemo temu, kar piše na vrečki...
Pri tem načeloma želimo imeti bio limone, ker je večina "dodatkov" v skorji... Zdaj pa - kakor pač verjamemo temu, kar piše na vrečki...
-
Bicikel
- Prispevkov: 2071
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
-
voda
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ivčk, podoben potpuri kot si ga ti naredila mi se je motal po glavi že lep čas. saj pozabim kaj še naj naredim poleg ostalega vrtnega početja. ko sem te prebrala sem stopila takoj v akcijo.
in sem naredila mirodijski (začinski) potpori h kateremu sem dodala veliko pest lipovih cvetov, poleg teh so nabrani timijani, rožmarin, poprova meta, druge mete in melise, zeleno vejico koromača, žajbelj (cvetov je bolj malo saj so odcveteli) in večjo cvetočo vejo zelene ter 2 limona. vse vejice sem narezala na 2cm. koliko česa? ko sem ugotovila, da začinski šopek prijetno (a zelo močno) diši je bilo dosta. v 3-eh litrih vode je popolna gneča. ko bom jutri precedila in dodala sladkor bomo videli kakšen je okus. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
in sem naredila mirodijski (začinski) potpori h kateremu sem dodala veliko pest lipovih cvetov, poleg teh so nabrani timijani, rožmarin, poprova meta, druge mete in melise, zeleno vejico koromača, žajbelj (cvetov je bolj malo saj so odcveteli) in večjo cvetočo vejo zelene ter 2 limona. vse vejice sem narezala na 2cm. koliko česa? ko sem ugotovila, da začinski šopek prijetno (a zelo močno) diši je bilo dosta. v 3-eh litrih vode je popolna gneča. ko bom jutri precedila in dodala sladkor bomo videli kakšen je okus. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
voda
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
začinski potpori sirup je odličen, zaradi močnejšnejših aromatičnih žajbljovih vej (tudi nekaj cvetov) in vejic divjega timijana, poprove mete rahlo zagreni in prav zaradi tega je izredno zanimiv (dodala sem še 2 žlički citronke). v ustih ostane kar nekaj časa svež okus. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
Ivčk
- Prispevkov: 1621
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
instagram: @iva.grasa.ig
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
spletna stran: www.tomatojunkie.eu
-
voda
- Prispevkov: 2615
- Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am
Ivčk, ribez je nekako kiselkast in zelo specifičan. kako razbremeniti ta okus ti ne znam svetovat. mogoče probaš tako, da ko bo zrel uvaljaš grozd ribeza v mleti sladkor daš v usta poleg drugih zeli. dobro prežvačeš, malo posesaš in prežvekano izpljuneš. približen koncentrat boš zagotovo občutila. če ti moj predlog pomaga...lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
-
Daniel R
- Prispevkov: 634
- Pridružen: So Avg 24, 2013 2:00 am
-
metuljc
- Prispevkov: 10017
- Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
- Kraj: Rimske Toplice
Rdeči ribez se izjemno dobro kombinira s črnim, lahko v majhnih količinah, pa z malinami (ločeno od črnega ribeza). Če dodaš cimetovo skorjico naredi malo bolj globok okus. Vsaj jaz kaj drugega ne bi dodajala.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.
Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.
Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije.