Stran 2 od 3
Objavljeno: To Jun 07, 2016 1:08 pm
Napisal/-a brbr
Tile sirupi so res odlična pijača za čez celo leto. Edino kar mi ni všeč je, da z njimi pojemo tudi veliko sladkorja. Zato mi zadnja leta pripravljamo iz zelišč, dišavnic (meta, melisa, citronka, pehrtan,...) zeliščne blazinice (izbrana zelišča sesekljamo ali stolčemo z zelo malo vode, nastalo kašo pa zapakiramo v vrečice za ledene kocke), ki jih zamrznemo. Za pripravo napitka potem stalimo zeliščno kocko v vodi in po želji dodamo limonin sok in morda malo sladkorja.
Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril _________________naredimo svet lepši
Objavljeno: To Jun 07, 2016 1:25 pm
Napisal/-a crtj
Namesto rezanja limone predlagam, da v lonec z limon postrgate skorjo z nožkom za krompir, bo bolj prišla do izraza aroma, sok pa se lahko še vedo iztisne (ali pač dodate kristalno citronko). Pri nas to dela lepo.
Pri tem načeloma želimo imeti bio limone, ker je večina "dodatkov" v skorji... Zdaj pa - kakor pač verjamemo temu, kar piše na vrečki...
Objavljeno: To Jun 07, 2016 2:20 pm
Napisal/-a Bicikel
brbr je napisal/a: |
Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril |
Brbr, to je lahko od limone, sploh, če sok ni bil precejen. Ponavadi se to potem nabere na vrhu sirupa.
Objavljeno: To Jun 07, 2016 4:12 pm
Napisal/-a cinija1
Oooo Ivčk, to bom pa jaz tudi naredila. Hvala ti
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Objavljeno: To Jun 07, 2016 4:19 pm
Napisal/-a voda
Ivčk, podoben potpuri kot si ga ti naredila mi se je motal po glavi že lep čas. saj pozabim kaj še naj naredim poleg ostalega vrtnega početja. ko sem te prebrala sem stopila takoj v akcijo.
in sem naredila mirodijski (začinski) potpori h kateremu sem dodala veliko pest lipovih cvetov, poleg teh so nabrani timijani, rožmarin, poprova meta, druge mete in melise, zeleno vejico koromača, žajbelj (cvetov je bolj malo saj so odcveteli) in večjo cvetočo vejo zelene ter 2 limona. vse vejice sem narezala na 2cm. koliko česa? ko sem ugotovila, da začinski šopek prijetno (a zelo močno) diši je bilo dosta. v 3-eh litrih vode je popolna gneča. ko bom jutri precedila in dodala sladkor bomo videli kakšen je okus. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Če Jun 09, 2016 6:34 pm
Napisal/-a voda
začinski potpori sirup je odličen, zaradi močnejšnejših aromatičnih žajbljovih vej (tudi nekaj cvetov) in vejic divjega timijana, poprove mete rahlo zagreni in prav zaradi tega je izredno zanimiv (dodala sem še 2 žlički citronke). v ustih ostane kar nekaj časa svež okus. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 2:30 pm
Napisal/-a Ivčk
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 4:07 pm
Napisal/-a voda
Ivčk, ribez je nekako kiselkast in zelo specifičan. kako razbremeniti ta okus ti ne znam svetovat. mogoče probaš tako, da ko bo zrel uvaljaš grozd ribeza v mleti sladkor daš v usta poleg drugih zeli. dobro prežvačeš, malo posesaš in prežvekano izpljuneš. približen koncentrat boš zagotovo občutila. če ti moj predlog pomaga...lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 5:43 pm
Napisal/-a Daniel R
Meni se zdi da bo bolj problem, ker ima ribez blag okus. Kislina ni problem, če imaš močno aromo. Ki pa je ribez nima. Jaz bi verjetno pustil sam ribez ali pa ga kombiniral z zelo majhnimi količinami drugih sestavin._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Objavljeno: Pe Jun 10, 2016 7:22 pm
Napisal/-a metuljc
Rdeči ribez se izjemno dobro kombinira s črnim, lahko v majhnih količinah, pa z malinami (ločeno od črnega ribeza). Če dodaš cimetovo skorjico naredi malo bolj globok okus. Vsaj jaz kaj drugega ne bi dodajala.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.
Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije.